ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικολόγοι: Μας αφορά και ό,τι συμβαίνει πέραν της νεκρής ζώνης

Τα γεγονότα «δεν κάνουν διακοπές» και πολλά σημειώθηκαν κατά τη διάρκειά τους δήλωσε ο Α' Aντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης μετά τη συνεδρία του ΕΣ

ΚΥΠΕ

Τα γεγονότα «δεν κάνουν διακοπές» και πολλά σημειώθηκαν κατά τη διάρκειά τους δήλωσε ο Α' Aντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Κυριάκος Τσιμίλλης μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Για τα γεγονότα στην Πύλα και τη νεκρή ζώνη είπε ότι η νεκρή ζώνη ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν σημαίνει πως οτιδήποτε συμβαίνει πέραν αυτής δεν μας αφορά.

Όπως είπε ο κ. Τσιμίλλης «είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις δικές του προσπάθειες με την αφορμή και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προσπάθειες οι οποίες ξεκίνησαν με την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας για επιστροφή και επανενεργοποίηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «είδαμε και τις εξελίξεις στην Πύλα και τις προοπτικές μιας ρύθμισης του θέματος στη βάση των δεδομένων που σηματοδοτούν την κυπριακή κυριαρχία της νεκρής ζώνης αλλά δεν μείναμε μόνο εκεί».

Κι αυτό, συνέχισε είναι γιατί ακριβώς «αναδείχθηκε σωστά τις τελευταίες βδομάδες, η νεκρή ζώνη ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν σημαίνει πως οτιδήποτε συμβαίνει πέραν αυτής δεν μας αφορά».

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης είπε ότι μας δόθηκε η ευκαιρία «να καταγράψουμε μια σειρά από προσπάθειες για νέα τετελεσμένα της κατοχικής πλευράς είτε σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, είτε αναφορικά με την τσιμεντοποίηση του Τρικώμου και της Κερύνειας καθώς και τη σήραγγα που θέλουν να φτιάξουν κάτω από τον Πενταδάκτυλο αλλά και την παραχώρηση δασικής γης στην Καρπασία για τουριστικούς σκοπούς».

Ανέφερε ότι «όλα πρέπει και να τα αναδεικνύουμε μαζί και με τον συνεχιζόμενο εποικισμό που, να μην ξεχνούμε - έστω κι αν σε κάποιο βαθμό το έχουμε ξεχάσει - ότι είναι έγκλημα πολέμου σύμφωνα με την 4η Συνθήκη της Βιέννης του 1949».

Ταυτόχρονα , είπε ο κ. Τσιμίλλης, «έχουμε δει τις προσπάθειες της Τουρκίας που σπρώχνει το κατοχικό καθεστώς στην ποθητή εκ μέρους τους αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσα από την οποία εξασφαλίζει συμμετοχή έστω και με καθεστώς παρατηρητή σε διάφορους οργανισμούς».

Πρόσθεσε ότι «επειδή κάποια ώρα με κάποιο τρόπο θα επιστρέψουμε σε κάποιο χώρο της Ελβετίας είτε στο Κρανς Μοντανά είτε σε κάτι άλλο, επαναφέραμε μια συζήτηση που κάναμε στην περασμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για σύσταση μιας επιτροπής».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιμίλλης, με την σύσταση αυτής της επιτροπής θα μπορέσουμε «να δούμε επιτέλους, πέραν από αυτό τον όρο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που λεν τα ΗΕ και τον οποίο επικαλούμαστε είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, τι από αυτά που έχουν καταγραφεί ως συγκλίσεις παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Είπε, ακόμη, πως «είναι φανερό ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πρωτογενές δίκαιο που κατά την άποψή μας ατυχώς κάποιες από τις συγκλίσεις οδηγουν σε αυτό».

Όσον αφορά κάποια μέτρα για τους Τουρκοκύπριους τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την πρόθεσή του να τα διαμορφώσει και να τα εξαγγείλει, ο Κυριάκος Τσιμίλης σημείωσε ότι «είναι θετικά με την έννοια ότι απευθύνονται σε Τ/κ πολίτες που δικαιωματικά μπορούν να προσβλέπουν σε κάποιες δυνατότητες».

Πρόσθεσε ότι κατά την αναφορά στο Μεταναστευτικό «ήταν κοινή βάση ότι η βία δεν λύνει αυτό το πρόβλημα αλλά το λύνουν οι πολιτικές, οι σωστά σχεδιασμένες και αποτελεσματικά εφαρμοζόμενες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση