Του Απόστολου Τομαρά
Τα όσα διαδραματίζονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να είναι μόνο ένα κομμάτι των επιδιώξεων του Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή του δόρατος μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος, πιεσμένος από την εξέλιξη των εχθροπραξιών στα τουρκοσυριακά σύνορα αλλά και την αποτυχία να πιέσει την Ελλάδα και Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ψυχές, βάζει στο κάδρο των σχεδίων του και την Κύπρο. Μια εκτίμηση που δεν αποτελεί υπερβολή εάν ληφθεί υπόψη ότι μέσα σε μια μέρα, μόνο, στην Κύπρο και τις ελεύθερες περιοχές αφίχθηκαν, συνολικά 221 άτομα από θάλασσα και κατεχόμενες περιοχές, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για τα εδώ δεδομένα. Εξέλιξη που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία ανησυχεί πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο γεγονός. Οι 221 νέες αφίξεις προσέγγισαν την Κύπρο σε δυο φάσεις. Οι 120 έφθασαν στο Ακάκι, μέσω κατεχομένων, και οι άλλοι 101 με πλοιάριο στην ελεύθερη Αμμόχωστο.
Σε εγρήγορση
Οι τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι των ροών, ουσιαστικά ήλθαν να επιβεβαιώσουν τον προβληματισμό που εξέφραζαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το προηγούμενο διάστημα για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, στην πλευρά των μη ελεγχόμενων περιοχών από την Δημοκρατία. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η προσοχή στρέφεται στην Ε.Ε προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η επιδίωξη της Λευκωσίας για απλούστευση των διαδικασιών άμεσης επιστροφής προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο και ως εκ τούτου δεν είναι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου. Το κυπριακό αίτημα θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Το όλο θέμα θεωρείται άμεσης προτεραιότητας από κυπριακής πλευράς μιας και όπως υποστηρίζεται θα εκτονώσει έως ένα βαθμό, τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αυξημένες ροές.
Το προφίλ
Το τι επιδιώκεται σε πολιτικό επίπεδο, επιβεβαιώνεται και από το προφίλ των ροών. Από τις 221 αφίξεις της Τρίτης, η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από χώρες που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Συγκεκριμένα τα 120 πρόσωπα που εντοπίστηκαν στο Ακάκι η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Καμερούν και τα υπόλοιπα από άλλες αφρικάνικες χώρες. Στην περίπτωση του πλοιαρίου που ξεκίνησε από τη Μερσίνα της Τουρκίας και έφθασε σε περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι επιβαίνοντες είναι Σύριοι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης για ενδεχόμενη έκρηξη των αφίξεων μέσω Τουρκίας. Και οι 221 νέες αφίξεις έχουν μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, στο οποίο στήθηκαν σκηνές προκειμένου να είναι σε θέση να τους φιλοξενήσει.
Θέματα ασφάλειας
Εκτός από τα πρακτικά προβλήματα φιλοξενίας που δημιουργούν οι αυξημένες ροές, εκφράζονται έντονες ανησυχίας και για θέματα ασφάλειας. Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν έχουν εντοπίσει πρόσωπα τα οποία είναι καταχωρημένα στα ευρωπαϊκά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ως ιδιαίτερα επικίνδυνα και με δράση σε εμπόλεμες περιοχές. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που προκαλούν επίσης ανησυχίας στις κρατικές ασφαλείας. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από περιοχές όπως τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή του οι αρμόδιες υπηρεσίες, φθάνουν στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω Τουρκίας χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερη δυσκολία. Τα πρόσωπα αυτά κρατούνται στο κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στη Μενόγεια.