ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με αναφορές σε Κυπριακό και Ουκρανία το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου

Διαβάστε αυτούσιο το μήνυμά του προς τον Κυπριακό λαό

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Έφτασε πιστεύω η ώρα η αγάπη μας στην κοινή μας πατρίδα, να επιτρέψει να επανορθώσουμε την αδικία που μας επέβαλε ο διαχωρισμός, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεοπτικό του μηνυμα με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, εκφράζοντας εκ νέου την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς «να εργαστούμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη της μόνιμης ειρήνης και σταθερής ευημερίας για όλους».

«Με την ευκαιρία της γιορτής της Ανάστασης του Κυρίου θέλω να εκφράσω τις θερμότερες μου ευχές στην κάθε μια και στον καθένα από εσάς για προσωπική υγεία και οικογενειακή ευτυχία», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Την ίδια ώρα, εκφράζει την ελπίδα «από τα βάθη της καρδιάς μου το μήνυμα της Ανάστασης να φτάσει και στη δική μας πατρίδα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «τα όσα καταγράφονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναξέουν τις πληγές μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για επικράτηση του δικαίου και της ειρήνης».

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους σημειώνει ότι «αυτή η πατρίδα είναι δική σας και δική μας. Για αυτή την πατρίδα χύθηκε αίμα, για αυτή τη χώρα πονέσαμε, δακρύσαμε, άλλοτε μαζί και άλλοτε χωριστά».

Ο πόνος, αναφέρει, «ήταν πάντα για όλους ο ίδιος. Και αυτός ο πόνος είναι που καθορίζει πόσο οι άνθρωποι είναι όμοιοι και ίσοι».

Πόσο, πρόσθετει, «ο αλληλοσεβασμός των δικαιωμάτων του καθενός αποτελεί το μόνο θεμέλιο για συνύπαρξη, συνδημιουργία για μόνιμη ευημερία και ειρήνη».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «τα όσα καταστροφικά καταγράφει ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη όταν τα συμφέροντα του ισχυρού, παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Έφτασε πιστεύω η ώρα η αγάπη μας στην κοινή μας πατρίδα, να επιτρέψει να επανορθώσουμε την αδικία που μας επέβαλε ο διαχωρισμός», τονίζει.

Σημειώνει ότι «μόνο όφελος θα έχουν και οι δύο κοινότητες, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, εάν εγκαταλείποντας ανέφικτους στόχους εργαστούμε συνειδητά και με ειλικρίνεια ώστε να οικοδομήσουμε ένα κράτος, που δεν θα υστερεί σε αρχές και αξίες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η βάση λύσης, λέει ο Πρόεδρος Αναστσασιάδης, «έχει συμφωνηθεί και καταγραφεί σε δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτό που απαιτείται, προσθέτει, «είναι η πολιτική βούληση, η γνήσια πολιτική βούληση και η κοινή προσπάθεια, ώστε να θεμελιώσουμε ένα κράτος που θα σέβεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κυπρίου Ευρωπαίου πολίτη, που θα ανταποκρίνεται την ίδια ώρα στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, αλλά και θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία του».

«Εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, για άλλη μία φορά δηλώνω την ετοιμότητα μας να εργαστούμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη της μόνιμης ειρήνης και σταθερής ευημερίας για όλους», σημειώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει επίσης ότι «η εκτεταμένη αναφορά μου στο μέγιστο των προβλημάτων που βιώνουμε για 48η χρονιά, ήταν αναπόφευκτη».

Τούτο, όμως, προσθέτει, «δεν με αποπροσανατολίζει από τις άλλες δοκιμασίες που ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει».

Για αυτό, συνεχίζει, «θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ένα μήνυμα που στηρίζεται στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα στις δικές σας δυνάμεις, στο αίσθημα επιβίωσης που μας διακρίνει μέσα από τη φιλοπατρία, την εργατικότητα, την επιμονή και το πείσμα που διακρίνει τον λαό μας».

«Και δεν είναι τυχαία η αναφορά μου, αν αναλογιστούμε τις κρίσεις που έχουμε περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία όταν υπήρξε προσπάθεια κατάλυσης του κράτους», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «το 1974, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα με την εισβολή και την κατοχή τους ενός τρίτου του εδάφους της και τις συνακόλουθες καταστροφικές συνέπειες».

Παρά ταύτα, αναφέρει, «η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο επιβίωσε αλλά και κατόρθωσε να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουσα το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος».

Την ίδια ώρα, προσθέτει, «κατέστη πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, με ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή».

Αναφέρει ως πρόσφατα παραδείγματα, που προσθέτουν σε όσα χαρακτηρίζουν τον λαό μας, την αποτελεσματική και επιτυχή αντιμετώπιση του κινδύνου χρεωκοπίας του κράτους το 2013.

«Κατορθώσαμε όχι μόνο να αναστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και να εξέλθουμε από το μνημόνιο πετυχαίνοντας δείκτες ανάπτυξης που ήταν οι υψηλότεροι στην Ευρωζώνη», σημειώνει.

Σε αναφορά του στην κρίση της πανδημίας, επισημαίνει ότι «και πάλι, ως αποτέλεσμα στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων, είτε τούτα αφορούσαν τον τομέα της υγείας είτε τους τομείς της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα και χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ηρώων πρώτης γραμμής, όπως ορθά έχουν χαρακτηριστεί, των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας, αλλά και την πειθαρχία και υπομονή που επιδείξαμε ως λαός, ευρισκόμαστε σε πορεία οριστικής εξόδου και από αυτή την κρίση».

Σήμερα, προσθέτει, «δυστυχώς, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «που βεβαίως προέχει είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας και των καταστροφικών συνεπειών για τον ουκρανικό λαό».

Την ίδια ώρα, όμως, σημειώνει, «μη αγνοώντας πως οι συνέπειες του πολέμου θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας, είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση, αλλά και οριστική αντιμετώπιση της νέας απρόβλεπτης κρίσης».

«Το αποψινό μήνυμα δεν προσφέρεται για απολογισμό του κυβερνητικού έργου», αναφέρει προσθέτοντας ότι διανύοντας ωστόσο «τους τελευταίους μήνες της προεδρικής μου θητείας θεωρώ απόλυτα αναγκαίο να απευθυνθώ προς τις πολιτικές δυνάμεις και να τις καλέσω όπως ενώσουμε δυνάμεις».

«Στόχος μας είναι να γίνει κατορθωτή η εκταμίευση και αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν σαν επακόλουθο των προβλεπόμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», λέει.

Δισεκατομμύρια, προσθέτει, «που με βάση το πρόγραμμα «Η Κύπρος - το Αύριο», θα συμβάλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας, με ώριμα έργα, πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και οι πολίτες».

Έργα και πολιτικές, επισημαίνει, «που δεν έχουν ιδεολογικούς προσανατολισμούς ή κομματικό χρώμα».

«Οι εμπειρίες των τελευταίων ετών έχουν επιβεβαιώσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε ως χώρα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι».

«Για αυτό και κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω το μήνυμα αισιοδοξίας και να ευχηθώ, ειρήνη στον κόσμο και στην πατρίδα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση