ΚΥΠΕ
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών απέρριψε κατά πλειοψηφία την εγγραφή θέματος από το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των Pandora Papers και των ενεργειών στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές.
Το συγκεκριμένο θέμα προτάθηκε να εγγραφεί ως εξής: «Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως για τις πιθανές ενέργειες, στις οποίες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας σε σχέση με όσα προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, καθώς και για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
Υπέρ της εγγραφής του θέματος ψήφισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ο οποίος ήταν και ο μοναδικός Βουλευτής του ΑΚΕΛ, μέλος της Επιτροπής, που παρίστατο στη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Εναντίον της πρότασης ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, Νίκος Γεωργίου και ο Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Αποχή τήρησε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα είτε απόκρυψης είτε αλλοίωσης του ρόλου του Κοινοβουλίου και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ελεγχθεί οτιδήποτε. Απόδειξη τούτου, πρόσθεσε, είναι ότι πριν δύο εβδομάδας συζητήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για το κράτους δικαίου.
Αυτό που ενοχλεί, πρόσθεσε, είναι η συνεχής προσπάθεια του ΑΚΕΛ να κτυπά είτε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε τους θεσμούς αυτής της χώρα αντιπολιτευτικά και μόνο. Κι αυτό, όπως είπε, διαφάνηκε από τη συζήτηση που προηγήθηκε.
«Η θέση του ΔΗΣΥ είναι πολιτική θέση, δεν είναι κάτι άλλο και ως εκ τούτου απορρίπτουμε όσα κατάλαβα ότι ειπώθηκαν εκ μέρους του ΑΚΕΛ για προσπάθεια είτε αλλοίωσης του ρόλου της Επιτροπής ή της Βουλής για να μην διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο», είπε.
Πρόσθεσε ότι αν έρθει ξανά το θέμα στην Επιτροπή και εξευρεθεί η κατάλληλη πλειοψηφία τότε θα εγγραφεί.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει συζητηθεί και σε πλείστα τόσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που έχει συζητηθεί σε όλο τον κόσμο, που έχουν ξεκινήσει ήδη να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές σε πολλές χώρες του πλανήτη σε σχέση με πρόσωπα που καταγράφονται στα Pandora Papers. Είπε επίσης ότι η Βουλή και στο παρελθόν είχε συζητήσει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές απορρέοντα ζητήματα σε σχέση με τα Panama Papers ή και άλλες αποκαλύψεις που αφορούσαν και ενδιαφέρουν και την Κύπρο.
Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι διαφώνησαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ για την εγγραφή του θέματος και μαζί τους «δεκανίκια» ο Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους αλλά και με την αποχή του κ. Μουσιούττα εκ μέρους της ΔΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι εκμεταλλεύτηκαν οι Βουλευτές αυτοί την απουσία των Βουλευτών του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο εξωτερικό και Νίκου Κέττηρου σε άλλη Επιτροπή που συνεδρίαζε την ίδια ώρα.
«Πρόκειται για μια καταφανή προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς των Βουλευτών που δεν επέτρεψαν την συζήτηση του θέματος. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να επανεγγράψει το θέμα, τηρώντας τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, γιατί δεν μπορεί να γίνει καμιά προσπάθεια συγκάλυψης, αποσιώπησης από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται», είπε.
Παράλληλα κατήγγειλε ότι αυτές οι συμπεριφορές ακρωτηριάζουν και τον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατό Βουλευτές να μην επιτρέπουν να συζητηθούν τόσο σοβαρά ζητήματα με τόσο σημαντικές αρνητικές παρενέργειες και για την χώρα μας.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι ζήτησε από τους Βουλευτές που έχουν εγγράψει το θέμα να συμπεριλάβουν και το δικό της όνομα στην πρόταση και εξέφρασε την ελπίδα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να εγκριθεί για να συζητηθεί, γιατί όπως είπε θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα αυτό για την Κύπρο.
Είπε επίσης ότι με επιστολή της στις 31 Αυγούστου ζήτησε να συζητηθεί στην Επιτροπή το θέμα των Paradise Papers στα οποία αναφέρεται επίσης το όνομα της Κύπρου για θέματα φοροδιαφυγής και οι καταγγελίες διεθνούς οργανισμού Organised Crime and Corruption Reporting Project για τις δραστηριότητες δικηγορικών γραφείων της Κύπρου σε σχέση με πολιτογράφηση υπηκόων τρίτων χωρών και παροχή υπηρεσιών σε άτομα που φέρεται να είναι εμπλεκόμενα σε ύποπτες δραστηριότητες.
Εξέφρασε την άποψη πως η Βουλή που είναι ο ύψιστος θεσμός της Δημοκρατίας της Κύπρου και είναι η φωνή των πολιτών θα πρέπει να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουν ρίξει μια τεράστια σκιά πάνω στην Κύπρο και έχουν υποσκάψει το όνομα της Κύπρου ως επιχειρηματικού ή οικονομικού κέντρου. Θα πρέπει, όπως είπε να εξετάσει η Επιτροπή και η Ολομέλεια τα θέματα αυτά για να βάλει φραγμό και να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου.
Σημείωσε ότι δεν γίνεται να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο, και δεν γίνεται να γράφεται σε όλο τον παγκόσμιο Τύπο το θέμα των Pandora Papers και η Βουλή ενός κράτους που αναφέρεται το όνομα του πρώτου τη τάξει πολίτη της σε αυτά να μην θέλει να συζητήσει το θέμα. Είπε ότι όσοι θεωρούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι πάνω από την Κύπρο κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.
Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι δηλώσεις Λουκαΐδη πόρρω απέχουν από την αλήθεια και ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ να επαναφέρει το θέμα όποτε θέλει σε άλλη συνεδρία, άρα δεν απορρίφθηκε το ζήτημα.
Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος αντιτίθεται στη συζήτηση του θέματος, ανέφερε ότι αν θέλει το ΑΚΕΛ να συζητήσει το θέμα θα πρέπει να διορθώσει τον τίτλο του αφού δεν μπορεί η εγγραφή ενός θέματος να στιγματίζει πολιτικά πρόσωπα επειδή τώρα ξέσπασε μια συζήτηση σε άλλες χώρες και στην Κύπρο. Είπε ότι ο ίδιος δεν είναι εναντίον στο να συζητηθεί το θέμα, αλλά πρέπει να διορθωθεί ο τίτλος, ώστε να περιλαμβάνει όλη την μεγάλη εικόνα αυτών των ζητημάτων όπως και τα Panama Papers, Paradise Papers και γενικά το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος που αφορά την παγκόσμια κοινωνία, την ΕΕ, την Κύπρο αλλά όχι, όπως είπε επιλεκτικά.
Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ αυτό που έκανε ήταν να ζητήσει μια ευκαιρία να πλήξει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, την Κυπριακή Δημοκρατία και «τα πολυτιμότερα συμφέροντά της».