ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ΣτΕ κλείνει την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

Δεν θα επιτηρεί πλέον την υπόθεση με την Λευκωσία να προσφεύγει στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το κλείσιμο της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου αποφάσισε η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κίνηση που έχει σοβαρές προεκτάσεις στο περιουσιακό καθώς με την μη επιτήρηση πλέον της υπόθεσης Λοϊζίδου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Λευκωσία θα καλείται πλέον να προσφύγει στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, για την αποκατάσταση της περιουσίας της αλλά και για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων μετά το έτος 1998. Με αυτό ως δεδομένο η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και τείνουν να αποτελέσουν το αποκλειστικό μοντέλο ή πρότυπο, στο περιουσιακό.

Στη ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Υπουργών, η πρόταση για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου ψηφίστηκε από 25 κράτη-μέλη. Πρόκειται για τη Σουηδία, την Εσθονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Λετονία, την Τουρκία, τη Φινλανδία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ελβετία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, τη Τσεχία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, το Βέλγιο την Ισλανδία, τη Δανία και τη Βρετανία. Μαζί τους και το Λίχτενσταϊν, η Αλβανία, η Πορτογαλία και η Βόρειος Μακεδονία, χώρες οι οποίες μέχρι πρόσφατα τηρούσαν αποχή και ως εκ τούτου κρατούσαν ζωντανή την υπόθεση Λοϊζίδου, δεδομένου ότι για το οριστικό κλείσιμο απαιτούνταν 24 τουλάχιστον ψήφοι.

Υπέρ της διατήρησης της υπόθεσης Λοϊζίδου ανοικτής προς επιτήρηση, τοποθετήθηκαν μόλις 5 κράτη, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σερβία, η Αρμενία και η Βουλγαρία, ενώ 16 χώρες τήρησαν αποχή.

Την προσπάθεια να κλείσει η υπόθεση Λοϊζίδου είχε αποκαλύψει στην «Καθημερινή» την 4η Σεπτεμβρίου ο Παύλος Ξανθούλης. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό εκείνο ρεπορτάζ, η Γερμανία και η Νορβηγία καλούσαν όλα τα κράτη που τηρούσαν αποχή να ψηφίσουν υπέρ του κλεισίματος της υπόθεσης Λοϊζίδου. Μάλιστα, η στάση του Βερολίνου ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης, καθώς επέμεινε σε κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου ακόμη και μετά από διαβήματα που έκανε η Λευκωσία, η οποία προσπάθησε να εξηγήσει τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στο Κυπριακό. Στο ζήτημα ενεπλάκη και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος έστειλε και επιστολές σε διάφορους ομολόγους του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ανατρέψει την πορεία που δρομολόγησε κατά κύριο λόγο το Βερολίνο.

Πριν από λίγο, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει απογοήτευση για την απόφαση και αποδίδει ευθύνη στη γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, παραλίγο να χαθεί και το σύνολο της Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας, καθώς στην ψηφοφορία επικράτησαν ισορροπίες τρόμου. Την πρόταση για κλείσιμο και της Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου έβαλε στο τραπέζι η γραμματεία του ΣτΕ και σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε 22 ψήφους. Μόλις δηλαδή 2 ψήφους λιγότερες από όσες απαιτούνται για να κλείσει και αυτή η υπόθεση, κάτι που συνιστούσε τεράστια ήττα για τη Λευκωσία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την παρτίδα για την Κύπρο έσωσε η στροφή της Πολωνίας την τελευταία στιγμή, η οποία δεν ψήφισε υπέρ της εισήγησης της γραμματείας, αλλά τήρησε αποχή. Συνολικά 18 κράτη τήρησαν αποχή, ενώ οι συνήθεις πέντε, Κύπρος, Ελλάδα, Αρμενία, Βουλγαρία και Σερβία, ζήτησαν όπως η Διακρατική Προσφυγή παραμείνει ανοικτή. Με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Διακρατική Προσφυγή μένει λοιπόν εν ζωή και θα επιτηρείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά γίνεται κατανοητό ότι οι πρωταγωνιστές και κυρίως η Γερμανία θα επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν με τις γνωστές μεθόδους τους για να κλείσουν και την επιτήρηση της υπόθεσης αυτής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση