ΚΥΠΕ
Τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού, καθώς η αστάθεια εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, επεσήμαναν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας των εργασιών του συνεδρίου του Economist.
«Όπως κάθε οικονομολόγος γνωρίζει η αστάθεια είναι εχθρός της οικονομίας, καθώς παρακωλύει τις επενδύσεις. Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο τόσο θα παραμένει εγγενώς ασταθές. Και αυτός ένας από τους λόγους που η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επανένωση της Κύπρου», ανέφερε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα
Είπε πως η Κομισιόν έχει μετατρέψει τη δέσμευση αυτή σε πρακτικά μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ εφαρμόζει πρόγραμμα βοήθειας της τ/κ κοινότητας με προϋπολογισμό πέραν των €30 εκατ.
Ο κ. Νάβα αναφέρθηκε στο εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής, λέγοντας ότι φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και «κτίζει εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Σημείωσε επίσης πως το 2022 η αξία των αγαθών που διακινήθηκαν μέσω της πράσινης γραμμής έφτασε τα €50 εκατ., που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που επιτεύχθηκε ποτέ. «Και αυτό μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω», συμπλήρωσε.
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν υπενθύμισε επίσης ότι πρόσφατα άνοιξε στη Λευκωσία το γραφείο One-stop shop για ενημέρωση των επιχειρηματιών και από τις δύο κοινότητες γύρω από τις διαδικασίες που διέπουν το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής.
Σε σχέση με το χαλλούμι, ο κ. Νάβα σημείωσε ότι οι τ/κ επιχειρήσεις έχουν κάνει πολλές ενέργειες προκειμένου να συμμορφωθούν με τα σχετικά πρότυπα της ΕΕ ώστε να πωλούν χαλλούμι μέσω της πράσινης γραμμής, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει κατά το 2024.
Εξάλλου, ο Γκόραν Τίντζιτς, διευθυντής για θέματα ανατολικής Ευρώπης στην Παγκόσμια Τράπεζα, είπε ότι το επίπεδο του εμπορίου διαμέσου της πράσινης γραμμής είναι ασήμαντο μπροστά στη δυνατότητα της οικονομικής ενσωμάτωσης στην Κύπρο.
Είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εντοπίσει 200 προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν ε/κ εταιρείες προς τους Τ/κ, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν τ/κ επιχειρήσεις προς τους Ε/κ. «Υπάρχει τεράστια προοπτική από την οικονομική ενσωμάτωση», είπε.
Ο κ. Τίνζιτς, ο οποίος κατάγεται από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, είπε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης «πληγώνει την οικονομική ανάπτυξη».
Επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των πληρωμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και την ανάγκη ελεύθερης διακίνησης εμπορικών οχημάτων. Ανακοίνωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα διενεργήσει μελέτη για τα εμπόδια που υπάρχουν στην ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί.
Από την πλευρά του, ο Παντελής Σκλίας, Πρύτανης του πανεπιστημίου Νεάπολις και καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικής οικονομίας, αναφέρθηκε στη σημασία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.
Ο κ. Σκλίας ανέδειξε το θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο, στα θεσμικά μέτρα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν το εμπόριο μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Τα μέτρα χαμηλής πολιτικής θα ήταν πολύ βοηθητικά», είπε.