ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Νομικών: Ξεκινά συζήτηση για εκδίκαση διαφορών χρηματοπιστωτικής φύσης

Πρόκειται για πρόταση Νόμου των ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ

ΚΥΠΕ

Συζήτηση ξεκίνησε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών πρότασης Νόμου των ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια, για γρήγορη εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιόγραφα.

Η πρόταση, όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρία από εκπροσώπους Υπουργείων, είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που είχε κατατεθεί από την Κυβέρνηση το 2021 και αποσύρθηκε λόγω τροπολογιών που είχαν κατατεθεί από τα κόμματα. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι θα επαναφέρουν την ολοκληρωμένη τροπολογία που όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στον ουσιώδη χρόνο, αφού, όπως είπε, κατοχυρώνουν και δικαιώματα και δυνατότητες προς όφελος δανειοληπτών και εγγυητών.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι, «έστω, και με μεγάλη καθυστέρηση» άρχισε στην Επιτροπή Νομικών η επανασυζήτηση της πρότασης για τη σύσταση ειδικού τμήματος των Επαρχιακών Δικαστηρίων για άμεση προσφυγή των δανειοληπτών οι οποίοι διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών η με τη διαδικασία την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν για εκποιήσεις των περιουσίων τους. Η πρόταση, είπε, έχει συνυπογραφεί από την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ.

«Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι οι καθυστερήσεις και οι σκοπιμότητες που χαρακτήρισαν τις συζητήσεις στο παρελθόν, θα εγκαταλειφθούν αυτή τη φορά για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και την αναγκαία προστασία στους πολίτες έναντι της αυθαιρεσίας την οποία έχουν παρουσιάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε βάρος τους», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα λειτουργεί ειδικό τμήμα στα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιες περιπτώσεις και θα μπορούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι διαφωνούν είτε με τις υπερχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τα δάνεια του είτε με τις διαδικασίες για την εκποίηση της περιουσίας τους, να προσφεύγουν σε αυτά τα τμήματα.

«Αυτό θεωρούμε ότι θα προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τους δανειολήπτες, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στην έγκαιρη και σωστή αναδιάρθρωση δανείων έτσι ώστε να μειωθεί και ο αριθμός τους, αλλά θα είναι και προς όφελος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και κυρίως προς όφελος των πολιτών», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Σε ερώτηση για πιθανότητα να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας από τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η πρόταση αυτή όπως έχει κατατεθεί, είναι ακριβώς η ίδια πρόταση που περιλαμβανόταν στο Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε έναντι της ΕΔΕΚ, για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του 2021. «Η μόνη αλλαγή που υπήρξε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι η αφαίρεση της πρόνοιας που αφορούσε ότι δικαίωμα προσφυγής σε αυτό το ειδικό τμήμα του δικαστηρίου θα έχουν πολίτες οι οποίοι θα προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως αυτές θα καθορίζονται με Υπουργικό Διάταγμα.

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το Υπουργικό Διάταγμα θα έχει υποκειμενικό χαρακτήρα, αλλά και από την άλλη στη δικαιοσύνη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, ελευθέρα, όλοι οι πολίτες χωρίς περιορισμούς για να αποφανθεί η δικαιοσύνη στο τέλος εάν έχουν η δεν έχουν δίκαιο», είπε ο κ. Σιζόπουλος. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, από τη στιγμή που τότε η Νομική Υπηρεσία είχε προσυπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «για μας δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας».

Σε δικές του δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε σήμερα «δεν είναι σημερινή». Υπενθύμισε ότι για μια διετία, από το 2019 μέχρι το 2021, η Επιτροπή Νομικών με πρωτοβουλία κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση «με σημαντικές τροποποιήσεις που συνένωναν αλλαγές», τόσο στον περί Δικαστηρίων όσο και στον περί Μεταβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο με σκοπό την κατοχύρωση του δικαιώματος των δανειοληπτών και εγγυητών για απρόσκοπτη πρόσβαση στην δικαιοσύνη και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη δίκη και αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ δικαιωμάτων δανειοληπτών και τραπεζών.

Το πρωί της Ολομέλειας που θα ψηφιζόταν η τροποποιημένη νομοθετική πρωτοβουλία, είπε, το Κυβερνητικό νομοσχέδιο «όπως το τροποποιήσαμε τότε ως Επιτροπή Νομικών, προκλητικά και κατά τρόπο ετσιθελικό, η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο». Έκτοτε, και για τρία χρόνια, πρόσθεσε, οι τράπεζες, «ασελγούν θεσμικά σε βάρος εγγυητών και δανειοληπτών». Ο κ. Δαμιανού είπε ότι σημειώνει το γεγονός ότι δύο κόμματα επαναφέρουν το αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο, είπε «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» πλην όμως «θεωρούμε ότι δεν είναι επαρκές, γι’ αυτό το λόγο, θα επαναφέρουμε την ολοκληρωμένη τροπολογία που όλα τα κόμματα είχαμε συμφωνήσει στον ουσιώδη χρόνο που κατά την άποψη μας κατοχυρώνουν και δικαιώματα και δυνατότητες προς όφελος δανειοληπτών και εγγυητών».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε στις δηλώσεις της, ότι ως ΔΗΚΟ, αναγνωρίζουν την ανάγκη που έχει η Πολιτεία, να έχουν όλοι ίση, γρήγορη πρόσβαση στην εξασφάλιση δικαστικής απόφασης στην οποιαδήποτε χρηματοοικονομική διαφορά τους απασχολεί.

«Συζητήσαμε πρόταση νόμου για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντός των Επαρχιακών Δικαστηρίων όπου θα εκδικάζονται σε γρήγορο χρονικό διάστημα 60 ημερών όλες οι διαφορές χρηματοπιστωτικής φύσης», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί μια συντεταγμένη Πολιτεία να μην παρέχει το δικαίωμα και την ευχέρεια σε όλους να έχουν γρήγορη πρόσβαση τη δικαιοσύνη και να τους δίνει επίσης το δικαίωμα και την βεβαιότητα περί εξασφάλισης δικαστικής αμερόληπτης κρίσης μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τέτοια θέματα.

Είπε ότι ελπίζουν πολύ σύντομα θα έχουν κατάληξη στην Ολομέλεια πάνω στην πρόταση Νόμου. Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι στόχος του ΔΗΚΟ είναι να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους να προλάβουν την ημερομηνία του Δεκεμβρίου που ολοκληρώνει η Ολομέλεια τις εργασίες της.

Όσον αφορά θέματα συνταγματικότητας κάποιων άρθρων της πρότασης που ενδεχομένως να προκύπτουν, είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να βρεθούν οι ανάλογες διορθώσεις με ένα τρόπο που να συμφωνούν όλοι χωρίς να επηρεάζεται η φιλοσοφία της πρότασης νόμου.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ειδικού δικαστηρίου αναφορικά με ζητήματα εκποιήσεων, πρέπει όμως παράλληλα, να υπάρξει αλλαγή του στον περί Μεταβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου ώστε να υπάρξουν και πρακτικά και ουσιαστικά αποτελέσματα για τους δανειολήπτες.

Είπε ακόμη, ότι επειδή έγινε αναφορά από το αρμόδιο Υπουργείο για ευάλωτη ομάδα, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός αυτού του ορισμού. «Για μας, ευάλωτη ομάδα είναι και ο οικογενειάρχης που λαμβάνει ένα μισθό €900, αλλά αυτά δεν φτάνουν, ούτε καν για το ενοίκιο και το ρεύμα». Είπε ότι αναφέρει τα €900 που το Υπουργείο Εργασίας έθεσε ως κατώτατο μισθό, «ποσό το οποίο εμείς, θεωρούμε ελάχιστο μπροστά στις σημερινές ανάγκες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ  |  Βουλή  |  ΑΚΕΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση