ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «Κ»: Συγκλονιστικό το θρίλερ Νικόλα-Μαλά

Σταθερή η αξία της δυναμικής Αναστασιάδη, αλλά και η επιβλητική διαφορά του 13% από τους άλλους δύο διεκδικητές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΡΥΩΝΙΔΗ

Διανύουμε την κρίσιμη περίοδο των τελευταίων 40 ημερών πριν από τις εκλογές και όλα δείχνουν πως εκτυλίσσεται μια σφοδρή μάχη εκ του συστάδην, μεταξύ δύο ισοδύναμων μονομάχων για τη διεκδίκηση της επίζηλης δεύτερης θέσης. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που προαπαιτεί γερή κράση και που το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στο φώτο φίνις. Το μόνο βέβαιο σε αυτές τις εκλογές είναι η σταθερή αξία της δυναμικής του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και η επιβλητική διαφορά του με 13% από τους άλλους δύο διεκδικητές, πράγμα που του επιτρέπει να διαχειρίζεται με ασφάλεια την προεκλογική του εκστρατεία και να επικεντρώνεται στον δεύτερο κρίσιμο γύρο.

Η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, αντίθετα στις όποιες προβλέψεις έγιναν στο ξεκίνημα της προεκλογικής, κρύβει συνεχείς ανατροπές και πλήθος παραγόντων αστάθειας, απόκρυψης και αναπάντητων ερωτημάτων, καθιστώντας έτσι την αναμέτρηση μεταξύ Παπαδόπουλου και Μαλά ένα συγκλονιστικό θρίλερ που κόβει ανάσες. Η διαφορά που χωρίζει σήμερα τους δύο είναι βραχεία και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες.

Καταλυτικό ρόλο στις προεδρικές θα διαδραματίσει η σταθερότητα της οικονομίας και η προσδοκώμενη ανάπτυξη. Το μείζον ζήτημα που συζητούν σήμερα οι πολίτες είναι η οικονομική κατάσταση σε ποσοστό 81%. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κοινωνικό ιστό επιβάλλουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και άμεσες λύσεις για επάνοδο στο βιοτικό επίπεδο που έχουν συνηθίσει οι Κύπριοι. Οι πολίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιλέξουν τον υποψήφιο που μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες τους και να δώσει στη χώρα νέα προοπτική. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι αυτός που διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα είναι ο Πρόεδρος.

Στη διαχείριση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος εισπράττει την έγκριση του 34%, όσοι περίπου και οι ψηφοφόροι του και ακολουθεί με 20% ο Παπαδόπουλος και ο Μαλάς με 14%. Στην κοινωνική πολιτική ο Αναστασιάδης είναι πρώτος, ενώ στη δεύτερη θέση με οριακή διαφορά μιας μονάδας περνά ο Μαλάς. Η υπεροχή του Προέδρου επικυρώνεται και στην εξωτερική πολιτική με 40% και στην εσωτερική διακυβέρνηση με 37%. Στο τεστ πολιτικής προσωπικότητας ξεχωρίζει η ηγετική φυσιογνωμία του Προέδρου με 38%, ενώ οι δύο συνυποψήφιοί του δεν επιτυγχάνουν αξιόλογα ποσοστά.

Η αποδοχή της ηγετικής του φυσιογνωμίας αντανακλάται σε όλους τους κομματικούς χώρους ακόμα και σε αυτούς που δεν τον υποστηρίζουν, όπως το ΑΚΕΛ με 15% και το ΔΗΚΟ με 19%. Πρόσθετα, ο Πρόεδρος ξεχωρίζει και στο κριτήριο καταλληλότητας για την προεδρία, κάτι που αποδέχεται το 36 % των πολιτών σε σύγκριση με 20% για τον Παπαδόπουλο και 18% για τον Μαλά. Στο σημαντικό κριτήριο του εκσυγχρονισμού η επίδοση του Προέδρου είναι 32%, ενώ του Παπαδόπουλου στο 21% και του Μαλά με 15%. Στο κρίσιμο ερώτημα, «ποιος νοιάζεται για τον λαό», 28% τάχθηκαν υπέρ του Αναστασιάδη και ίσο ποσοστό υπέρ του ουδενός. Η ίδια περίπου τάση εμφανίζεται και στο γενικότερο δείκτη εμπιστοσύνης με 28% στον Αναστασιάδη, 19% στον Παπαδόπουλο και 18% στον Μαλά. Ποσοστό 24% εμπιστεύεται τον κανένα.

Εκλογική επιρροή – Πρώτος γύρος

Το εκλογικό ποσοστό του Προέδρου αυξήθηκε σε διάστημα ενός μηνός από 33,6% σε 34,8%, εξασφαλίζοντάς του διαφορά ασφαλείας 13 μονάδων από τον δεύτερο. Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ παραμένει σταθερή στο 84%, συνεπώς η αύξηση στην εκλογική δύναμη προέρχεται από τη συνεχή μετακίνηση ψήφων από άλλες δεξαμενές ψηφοφόρων και κυρίως από τους ανένταχτους ψηφοφόρους σε ποσοστό 24,7%, καθώς τον προτιμούν ένας στους τέσσερεις που δεν προσήλθαν στις κάλπες το 2016. Η δεύτερη κερδοφόρα πηγή ψήφων είναι το ΔΗΚΟ, που του δίνει 17,5% σε σύγκριση με 15,2% τον Νοέμβρη. Από την Αλληλεγγύης κερδίζει 41,7%, 22,6% από τους Οικολόγους και 10,2% από την ΕΔΕΚ. Ακόμα δέχεται εισροές και από το ΑΚΕΛ (5,3%) τη Συμμαχία (6,5%) και το ΕΛΑΜ (10,5%). Η δεύτερη θέση, παρόλο που στη δημοσκόπηση της Καθημερινής στις αρχές Νοεμβρίου φάνηκε να κλίνει αποφασιστικά υπέρ του Παπαδόπουλου, σήμερα διεκδικείται ισότιμα από τους δύο υποψήφιους, καθώς ο Μαλάς αύξησε κατακόρυφα την εκλογική του επιρροή από 18,6% σε 21,3%. Ο Παπαδόπουλος δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το 22,8% που κέρδισε τον Νοέμβριο, καθώς μειώθηκε η δύναμή του στο 21,7%.

Έτσι, η διαφορά των 4,2 μονάδων που χώριζε τους δύο υποψήφιους περιορίζεται σήμερα μόλις στο 0,4%, μια στατιστικά ανύπαρκτη διαφορά που αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την τελική κατάταξη. Είχαμε προβλέψει στην ανάλυση του Νοεμβρίου ότι ο Παπαδόπουλος «είναι ο υποψήφιος που θα δεχτεί τις περισσότερες επιθέσεις και θα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα να αντιμετωπίσει, με μεγαλύτερο του πρόβλημα την εσωκομματική αντιπολίτευση». Από το αποτέλεσμα της παρούσας δημοσκόπησης, έχει επαληθευτεί η πρόβλεψη, αφού διογκώνεται η διαρροή ψήφων προς τον Αναστασιάδη, φθάνοντας το 17,6% σε σύγκριση με 15,2% τον Νοέμβρη. Είναι φανερό ότι ο εμφύλιος στο κόμμα διχάζει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους, προκαλώντας ζημιά στον υποψήφιο. Επίσης, ένα υπολογίσιμο ποσοστό της τάξης του 5,6% μετακινείται προς τον Μαλά. Έτσι η συσπείρωση στο ΔΗΚΟ κυμαίνεται στο 67,6% όσο περίπου και τον Νοέμβρη. Οι εισροές από τον ΔΗΣΥ μειώθηκαν σε 3,6% σε σύγκριση με 4,9%, ενώ σημαντικότερη μείωση καταγράφεται στις εισροές από το ΑΚΕΛ, αφού μειώθηκαν σε 5,3% σε σύγκριση με 9,5%. Στην ΕΔΕΚ η συσπείρωση είναι σταθερή στο 61,2%, ενώ εισπράττει 32,3% από Συμμαχία, 37,5% από Αλληλεγγύη, 29% από Οικολόγους και 15,7% από ανένταχτους.

Ο Μαλάς αναπτύσσει εκκωφαντική δυναμική τον Δεκέμβρη, αυξάνοντας κατά 2,7 μονάδες τη δύναμή του και παράλληλα σχεδόν εκμηδενίζει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Παπαδόπουλο. Αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες, 1) στη μείωση των διαρροών τόσο προς τον Αναστασιάδη όσο και προς τον Παπαδόπουλο, 2) στην αύξηση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ από 72,8% σε 78,3% και 3) στην αύξηση των εισροών από τους ανένταχτους από 11,4% σε 16,9%. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα για την υποψηφιότητα Μαλά και το επιστέγασμα των προσπαθειών του οργανωτικού μηχανισμού του ΑΚΕΛ, αφού χωρίς αμφιβολία πρόκειται για πρώην δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος που επανέρχονται στις ρίζες τους. Ο Μαλάς εισπράττει επίσης 5,6% από το ΔΗΚΟ, 12,2% από την ΕΔΕΚ, 6,5% από τη Συμμαχία και 19,4% από τους Οικολόγους.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ανάθεση: Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ. Γραφείο: Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR. Ημερομηνία Διεξαγωγής: 9-15/12/2017. Κάλυψη: Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Μέγεθος Δείγματος: 820 άτομα. Μέθοδος Δειγματοληψίας: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου. ερωτηματολογίου. Τυπικό Περιθώριο Απόκλισης: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,4

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X