ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Σημαντικές νομοθεσίες και ζητήματα από Σεπτέμβριο

Η πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας προγραμματίζεται για τις 19 Σεπτεμβρίου

ΚΥΠΕ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επαναρχίζει τις εργασίες της τον Σεπτέμβριο, με προτεραιότητα σε σημαντικά ζητήματα όπως η ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων, οι σύμβουλοι του Προέδρου και των Υπουργών, η πορεία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και η αδήλωτη εργασία. Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συζητηθούν επίσης, μεταξύ άλλων, η ρύθμιση στρεβλώσεων για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, η πορεία του σχεδίου ΚτιΖΩ και το ζήτημα της ευθανασίας.

Οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, μίλησαν στο ΚΥΠΕ για τις άμεσες προτεραιότητές τους καθώς και για σημαντικά θέματα που εκκρεμούν και για τα οποία αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες είτε από μέρους της Κυβέρνησης, είτε από τους ίδιους τους βουλευτές.

Η πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας προγραμματίζεται για τις 19 Σεπτεμβρίου

Επιτροπή Οικονομικών

Το σημαντικότερο θέμα που θα απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με την έναρξη των εργασιών της είναι το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με στόχο να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατό σε σχετική ρύθμιση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις και να μην υπάρχει ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού ή αντιμισθίας. Η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πρόθεσή της είναι να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου.

«Είναι μια στρέβλωση που πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε.

Κατά προτεραιότητα θα εξεταστεί και πακέτο επτά νομοσχεδίων που αφορά τους διαχειριστές πιστώσεων για το οποίο η Κύπρος έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Το πακέτο νομοσχεδίων προνοεί αυστηροποίηση του πλαισίου πλαίσιο των διαχειριστών πιστώσεων στο πλαίσιο ευρωπαϊκή οδηγίας.

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης άμεσα το νομοσχέδιο για αύξηση της φορολογίας επί των στοιχημάτων από 1,5% στο 3%.

Πριν από την έναρξη συζήτησης των προϋπολογισμών αναμένεται να συζητηθεί και νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις ώστε να τεθούν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, νομοσχέδιο για τη διοίκηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και ένα νομοσχέδιο που αφορά το διορισμό Εφόρου Ασφαλίσεων.

Επιτροπή Ενέργειας

Θέματα που αφορούν την ακρίβεια και την ενέργεια θα συνεχίσει να συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ενώ όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, θα ασχοληθεί και με το θέμα της εγγραφής εταιρειών στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων.

Πάντως στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής βρίσκεται πρόταση νόμου εκ μέρους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ για παροχή δυνατότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει κανονισμούς οι οποίοι θα προνοούν την επιστροφή του δασμού ή φόρου κατανάλωσης ο οποίος επιβάλλεται κατά την εισαγωγή των προσωπικών ειδών των φοιτητών στη Δημοκρατία. Επίσης η Επιτροπή θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την παροχής εξουσίας στον Υπουργό Ενέργειας να καθορίζει τις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης για βασικά προϊόντα διατροφής που διατίθενται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου εξ αντικειμένου δεν δύναται να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.

Επιτροπή Εσωτερικών

Όσον αφορά τις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, είναι προ πολλού προγραμματισμένη συνεδρία για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνεδρία θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) και της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι στόχος της Επιτροπής είναι να προχωρήσει με το ζήτημα του περιοδικού ελέγχου των κτηρίων που αφορά τις επικίνδυνες οικοδομές, το θέμα της διαχείρισης των κοινόκτητων οικοδομών, την ηχορύπανση και το θέμα με τα σκοπευτήρια.

Η Επιτροπή Εσωτερικών αναμένεται επίσης να ασχοληθεί με την αξιολόγηση του μεταναστευτικού.

Επιτροπή Εργασίας

Με πολλά ανοιχτά θέματα επανέρχεται από τον Σεπτέμβρη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς, η Επιτροπή ξεκινά με ένα πακέτο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, ώστε ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στην αδήλωτη εργασία να καλυφθούν κενά και να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία.

Η Επιτροπή, όπως είπε, αναμένει επίσης από την Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την επ’ αμοιβή πρακτική άσκηση των νέων, ώστε να αρθούν αδικίες, διακρίσεις και στρεβλώσεις.

Η Επιτροπή θα επανέλθει και στο θέμα του ωραρίου καταστημάτων, αφού υπάρχει διαφωνία από κόμματα για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς δεν υπάρχει σε ισχύ σχετικό διάταγμα Υπουργού για να λειτουργούν τα καταστήματα την Κυριακή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ακόμα ότι ανοιχτά παραμένουν και τα αιτήματα της τρίτης ηλικίας. Επ΄αυτού η Επιτροπή αναμένει μελέτη από τις υπηρεσίες της Βουλής για το τι ισχύει στην ΕΕ για τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων. Υπάρχουν επίσης ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, στις στέγες ηλικιωμένων, το κόκκινο κουμπί και τα επιδόματα φροντίδας.

Παράλληλα θα εξεταστεί το ζήτημα των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρίες και της ανάγκης να σταματήσουν να καλύπτονται από τη γενική νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Μετά την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο για την παρενοχλητική συμπεριφορά στους χώρους εργασίας, η Επιτροπή αναμένει την κατάθεση τους στη Βουλή για την έναρξη της συζήτησης.

Ο κ. Καυκαλιάς, σημείωσε ότι παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα της ρύθμισης της τηλεργασίας στο δημόσιο και αναμένεται σχετικό νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση.

Άλλα θέματα που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Επιτροπής, όπως είπε ο Πρόεδρος της, είναι οι κρατικές στέγες, τα θέματα με τους μονογονιούς, οι κανονισμοί για τη λειτουργία των συμβουλίων κοινωνικής ευημερίας, το αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων και το νέο πλαίσιο σε σχέση με τις ανάδοχες οικογένειες.

Επιτροπή Θεσμών

Το μέγα ζήτημα των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών που απασχολεί την επικαιρότητα θα είναι στην ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών.

Ο Πρόεδρός της Δημητρης Δημητρίου ανέφερε ότι στην πρώτη συνεδρίαση θα εξετάσουν και την έκθεση για το κράτος δικαίου με την συζήτηση ανά κεφάλαιο να συνεχίζεται και σε επόμενες συνεδριάσεις.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβούλων θα δούμε άμεσα και την πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής για τους δικούς της συμβούλους και ταυτόχρονα και το νόμο για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες για να ρυθμιστούν τα ζητήματα διαφάνειας και αυστηροποίησης του βαθμού συγγένειας με Βουλευτές ώστε να συνάδουν με το νόμο για τους συνεργάτες των Υπουργών», ανέφερε.

Ο κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι σε εκκρεμότητα είναι και κάποιες προτάσεις νόμου τις οποίες εξέτασαν επί της αρχής όπως είναι η πρόταση της ΠτΒ και της Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου για τα προνόμια των πρώην Προέδρων της Βουλής και της Δημοκρατίας , και η πρόταση που ρυθμίζει τα της Βουλής, που κατατέθηκε εδώ και ένα χρόνο . Αυτεπάγγελτα επίσης οι Βουλευτές θα εξετάσουν και ζητήματα που αφορούν την ΚΟΕ, ζητήματα τελωνείων και μετρητών, ΜΟΚΑΣ και άλλα.

Επιτροπή Ελέγχου

Στην Επιτροπή Ελέγχου θα εξεταστούν όλες οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. Όπως ανέφερε στο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας αρχή θα γίνει την Πέμπτη με το Υπουργείο Εργασίας και θα ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιτροπή Άμυνας

Τρία νομοσχέδια σε εκκρεμότητα βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την υπηρεσία των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) και τα άλλα δύο αφορούν κανονισμούς για τις κρίσεις και προαγωγές αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Η Επιτροπή αναμένει κάποιες τελικές θέσεις από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας για τα συγκεκριμένα θέματα.

Eπιτροπή Εξωτερικών

Η Επιτροπή Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Χάρη Γεωργιάδη, ελάχιστη νομοθετική εργασία έχει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Στις μη νομοθετικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται η προετοιμασία / παρακολούθηση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ,το πρώτο εξάμηνο του ’26 καθώς όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης η Επιτροπή έχει άμεση εμπλοκή και θεσμικό ρόλο.

«Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φιλοξενήσουμε αντιπροσωπεία από Αρμενία ενώ στο πρόγραμμα είναι και ανταλλαγή επισκέψεων με Γαλλία. Επίσης περιλαμβάνονται και επαφές, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου», ανέφερε.

Τα άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της Επιτροπής, είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, η παρακολούθηση θεμάτων τουρκικής πολιτικής και φυσικά η παρακολούθηση περιφερειακών εξελίξεων.

Επιτροπή Μεταφορών

Τέσσερις είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχει στην ατζέντα της η Επιτροπή Μεταφορών και αυτές αφορούν το Μητρώο μελετητών του ΕΤΕΚ, θέματα ναυσιπλοίας, θέματα που αφορούν τις σχολές οδηγών και διάφορες προτάσεις νόμου για την Φωτοεπισήμανση (κάμερες τροχαίας).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε πως στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου θα γίνει συζήτηση για την ναυσιπλοΐα και συγκεκριμένα για την νομοθεσία και κανονισμούς για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας και επιθεώρησης των σκαφών αναψυχής και απόκτησης άδειας χειριστή για χειριστές όλων των σκαφών αναψυχής.

Αυτεπάγγελτα την ίδια μέρα οι Βουλευτές θα ασχοληθούν και με το θέμα της λειτουργίας των σχολικών λεωφορείων (ασφάλεια , έλεγχοι) και των προγραμμάτων τους και το πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών από πόρτα σε πόρτα (κόμιστρα, συμμετοχή).

‘Όπως είπε ο κ. Μουσιούττας για τα θέματα καμερών τροχαίας κατατέθηκαν συνολικά 9 προτάσεις νόμου οι οποίες συζητήθηκαν ήδη στην τελευταία συνεδρίαση πριν το καλοκαίρι, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να επανέλθουν οι Βουλευτές για να εξετάσουν τις θέσεις που κατέθεσαν οι αρμόδιοι και αναλόγως θα κρίνουν πως θα προχωρήσουν. Οι προτάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής εξωδίκων ή της πληρωμής με δόσεις και την αύξηση των βαθμών ποινής από 12 σε 20 για να καταχωρείται υπόθεση στο δικαστήριο.

Για το μητρώο του ΕΤΕΚ αναμένεται η συζήτηση κατ’ άρθρο και για τις σχολές οδηγών στόχος είναι να αρχίσει συζήτηση με όσο το δυνατό τις μεγαλύτερες συγκλίσεις.

«Μας ενδιαφέρει ως Βουλή να μην υπάρχει στασιμότητα, προσπαθούμε να κάνουμε το μεσολαβητή ανεπίσημα για να κατατίθενται νομοθετήματα σύντομα και να μην μένουν στα συρτάρια για να μην υπάρχει καθυστέρηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επιτροπή Παιδείας

Η συζήτηση κανονισμών που αφορούν μεταξύ άλλων τη χρήση κινητών στα σχολεία και τα αγγλόφωνα προγράμματα του ΠΚ είναι στις βασικές προτεραιότητες της ατζέντας της Επιτροπής η οποία προγραμματίζει και επισκέψεις στη Σχολή Τυφλών, σε ΜΙΕΕΚ ( Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), σε Εσπερινά σχολεία, σε Ιδιωτικά σχολεία και σε Σχολεία του Κάτω Πύργου.

Στα αυτεπάγγελτα θέματα προς συζήτηση περιλαμβάνονται τα Αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, η ενιαία/ειδική εκπαίδευση, ο στρατηγικός σχεδιασμός πανεπιστημίων και έλεγχος ερευνητικών προγραμμάτων, ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών (κατάλογος διοριστέων) και αξιολόγηση εκπαιδευτικών , η αναστολή υπηρεσίας από Εθνική Φρουρά και μη αποδοχή αιτήσεων για κρατική υποτροφία, θέματα αιτημάτων επιμελητών, και θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό και την ανάγκη πρόσληψης πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι θα γίνει συζήτηση και για τους τροποποιητικούς κανονισμούς που αφορούν την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής μαθητών και θεσμοθέτηση Ημέρας Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων.

Στο θέμα των αγγλόφωνων προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα ξεκινήσει συζήτηση, κατά προτεραιότητα, επί τροποποιητικών κανονισμών ενώ στην Επιτροπή κατατέθηκαν και νομοσχέδια για τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα

Στην ατζέντα είναι και προτάσεις νόμου ώστε να απαγορεύεται ο τερματισμός των υπηρεσιών εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου για λόγους πλεονασμού και προτάσεις για την κρατική φοιτητική μέριμνα και τις παιδικές κατασκηνώσεις.

Επιτροπή Νομικών

Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, της Νομικής Υπηρεσίας και των Φυλακών είναι στην ατζέντα της Επιτροπής Νομικών το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το οικογενειακό δίκαιο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι εκκρεμούν πέντε νομοσχέδια και δύο προτάσεις νόμου που αφορούν μεταξύ άλλων τις σχέσεις γονέων-τέκνων, θέματα διαθηκών και περιουσιακών στοιχείων.

Στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΝΥ, θα συζητηθεί ν/σ αλλά και σχετική πρόταση νόμου για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα. Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι είναι κατατεθειμένες και προτάσεις νόμου που αφορούν την τροποποίηση του Συντάγματος για θεσμοθέτηση του δικαιώματος σε υγιές περιβάλλον.

Επιτροπή Υγείας

Η Επιτροπή Υγείας αναμένει, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Ευθύμιο Δίπλαρο, την κατάθεση μίας σειράς νομοσχεδίων όπως είναι το νομοσχέδιο για την δημιουργία της ανεξάρτητης εθνικής αρχής ασθενοφόρων , το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές, για το συνήγορο του ασθενή (εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Αυγούστου), για τα κέντρα αποκατάστασης καθώς επίσης το ν/σ για την δημιουργία του εθνικού ινστιτούτου καρκίνου.

«Υπάρχει η δέσμευσή μου ως Πρόεδρος να εξεταστούν πολύ γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή, μόλις κατατεθούν», ανέφερε.

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει αποδείξει ότι κανένα από τα εκκρεμούντα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί, δεν πρόκειται να ξεχαστεί και ότι αντίθετα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης τους και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Επιτροπή Προσφύγων

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα και προτεραιότητες της Επιτροπής σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νίκο Κέττηρο.

Το πρώτο αφορά το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των Τ/κ περιουσιών με στόχο να υπάρξει ορθολογιστική διαχείριση σε ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ.Κέττηρο, στρεβλώσεις και κακοδιαχείριση.

«Υπήρξαν αναφορές για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση και με αυτό το νομοσχέδιο προσδοκούμε ότι θα υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια και διαδικασίες που θα τερματίζουν το φαινόμενο και να μην έχουμε πλέον ευνοιοκρατική μεταχείριση», ανέφερε. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν όλοι και θα υπάρχουν αντιδράσεις από όσους έχουν συμφέροντα και επωφελήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε όμως τη δέσμευση της Επιτροπής να προχωρήσει γιατί κάποιοι ευνοήθηκαν σε βάρος του 94% του προσφυγικού κόσμου.

Το δεύτερο θέμα στις προτεραιότητες, είναι το σχέδιο ΚτιΖΩ. Ανέφερε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις αλλά έγινε σημαντική εργασία εκ μέρους της Κυβέρνησης το καλοκαίρι και αντιμετωπίστηκαν διάφορα θέματα. «Μίλησα με τις υπηρεσίες και φαίνεται ότι θα δοθούν λύσεις και στο θέμα της κληρονομικότητας και σε άλλα ζητήματα με κόσμο που δεν μετακινείτο από διαμερίσματα, άρα και αυτό προχωρά», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο την ερχόμενη βδομάδα το Τμήμα Πολεοδομίας και το ΥΠΕΣ θα δώσουν και ημερομηνίες για τις νέες πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν. «Κάποιοι έχουν αναλάβει να τουμπάρουν το σχέδιο. Δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία και δεν πρέπει να παίζουμε με την ψυχολογία των προσφύγων αλλά να βοηθήσουμε», τόνισε.

Επίσης η Επιτροπή θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της και τα σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας. Αυτά, είπε ο κ. Κέττηρος, είναι απαρχαιωμένα , ταλαιπωρείται κόσμος και ειδικά νεαρά ζευγάρια και ετοιμάζεται από το κράτος αλλαγή κριτηρίων τα οποία θα είναι έτοιμα τον Οκτώβριο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε την ανάγκη επεξεργασίας των κριτηρίων και αναθεώρησής τους προς τα πάνω για αύξηση της βοήθειας και μια αναλογική αποκοπή σε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια για 500 ευρώ.

Επίσης τόνισε την ανάγκη χαλάρωσης του χρονικού πλαισίου κατάθεσης αίτησης καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου κάποιοι έχαναν τη βοήθεια γιατί δεν ήταν έτοιμη εγκαίρως, από τις κρατικές υπηρεσίες, η άδεια οικοδομής και η αίτηση τους μετά εθεωρείτο εκπρόθεσμη.

Επιτροπή Γεωργίας

Στην Επιτροπή Γεωργίας ολοκληρώνεται η εξέταση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας τους. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ, το θέμα αναμένεται να οδηγηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Πρόσθεσε ότι εκκρεμεί επίσης το νομοσχέδιο για τη λειτουργία κτηνοτροφικών περιοχών και πως η Επιτροπή αναμένει αναθεωρημένο κείμενο από το Υπουργείο Γεωργίας για να μπορεί να προχωρήσει.

Αναμένεται επίσης αναθεωρημένο κείμενο στο νομοσχέδιο περί κτηνιατρικών ελέγχων στο ενδοκοινοτικό εμπόριο και εισαγωγή από τρίτες χώρες.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι αναμένεται ακόμα αναθεωρημένο κείμενο στο νόμο που ρυθμίζει την παραγωγή, διάθεση και εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων.

Σημείωσε ακόμα ότι αυτεπάγγελτη συζήτηση αναμένεται και σε σχέση με την αγορά κομπόστας από γεωργούς, και τα λάθη και παραλείψεις του Υπουργείου Γεωργίας σε προηγούμενα σχέδια που είχε εξαγγείλει.

Τέλος η Επιτροπή θα αρχίσει τη συζήτηση στον εναρμονιστικό κανονισμό περί ενιαίας διαχείρισης υδάτων.

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η εξέταση της πρότασης νόμου για τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής είναι ανάμεσα στα πρώτα θέματα που θα εξεταστούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ακόμα ότι στις πρώτες συνεδρίες της Επιτροπής θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα θέματα που αφορούν τις φυλακές στην παρουσία τους αρμόδιου Υπουργού και θέματα που αφορούν τις παιδικές στέγες.

Επιτροπή Περιβάλλοντος

Ανάμεσα στα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή Περιβάλλοντος την επόμενη περίοδο είναι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι ο περί σκύλων νόμος, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην Επιτροπή πριν ένα χρόνο περίπου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, «διαφάνηκε ότι όπως συμβαίνει συχνά, δεν έγινε η κατάλληλη διαβούλευση από πριν και φτάσαμε στο σημείο είτε να περιμένουμε να διευκρινιστούν διάφορες ασάφειες ή να βλέπουμε τους διάφορους προσκεκλημένους να διαφωνούν πολύ έντονα με πρόνοιες». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλο και είναι τέτοια η κατάσταση του που χρειάζονται δίωρες συνεδριάσεις για να συμφωνηθούν μερικές γραμμές.

Παράλληλα ανέφερε ότι ένα πολύ δύσκολο θέμα που θα συζητηθεί στην Επιτροπή είναι ο νόμος για τις βιομηχανικές εκπομπές για το οποίο η ΑΗΚ για πάνω από 10 χρόνια παίρνει συνεχώς παρατάσεις και ακόμη ζητά παράταση. Η Επιτροπή, όπως ανέφερε, την τελευταία φορά έδωσε μόνο έναν χρόνο για να υποχρεωθούν να έρθουν στην Βουλή και να εξηγήσουν γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα των επικίνδυνων εκπομπών για τη δημόσια υγεία και τη φύση.

Επίσης στην Επιτροπή, θα συζητηθεί αυτεπάγγελτα σειρά θεμάτων όπως το θέμα του Εθνικού Δασικού πάρκου Ακάμα και το θέμα της παρέμβασης στον ποταμό Κούρη και οι χωρίς άδεια κατασκευές.

Το πρόβλημα με τους αδέσποτους γάτους, το πρόβλημα διαχείρισης αδέσποτων σκύλων, οι κατασκευές καταφυγίων, η επιβολή της νομοθεσίας και η ενίσχυση της Αστυνομίας ζώων είναι επίσης ανάμεσα στα θέματα προς συζήτηση.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ακόμα ότι με αφορμή την ανάπτυξη της κατοικίας στις Πλάτρες, θα συζητηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης στην επαρχία Λεμεσού που διαφέρουν από άλλες επαρχίες.

Οι σκυβαλότοποι και άλλες πιθανές πηγές ανάφλεξης για προστασία των Δασών, είναι επίσης ανάμεσα στα αυτεπάγγελτα θέματα που θα συζητηθούν, ενώ προς το τέλος του χρόνου θα συζητηθεί η ετοιμότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Το πρόβλημα διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, θα συζητηθεί επίσης, εφόσον όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου, η Κύπρος είναι εκτός των ευρωπαϊκών οδηγιών και πρακτικών και αυτό θα της στοιχίσει πολύ. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της κατασκευής αποχετευτικών συστημάτων για το οποίο η Κύπρος έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X