ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις κομμάτων για επιτόκια

Οι ανακοινώσεις των πολιτικών κομμάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ανακοινώσεις τα πολιτικά κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ επικρίνουν τη στάση των τραπεζών σε σχέση με τα επιτοκία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωση του, η τάση που δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή αύξηση των δανειστικών και μείωση των καταθετικών επιτοκίων από πλευράς εμπορικών τραπεζών, είναι απαράδεκτη και προκλητική.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:

«Η τάση που δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή αύξηση των δανειστικών και μείωση των καταθετικών επιτοκίων από πλευράς εμπορικών τραπεζών, είναι απαράδεκτη και προκλητική.

Τούτο καθίσταται ακόμη πιο προκλητικό δεδομένου ότι στην παρούσα φάση η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Πρέπει να αντιληφθούν οι τράπεζες ότι προκαλούν την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οφείλουν να αντιληφθούν ότι ευρισκόμενες σε συνεχή δυσαρμονία με το δημόσιο συμφέρον, δεν μπορεί παρά να υπάρξει σοβαρή αντίδραση.»

Από πλευράς του το ΑΚΕΛ, κάνει λόγο για ακραία εκμετάλλευση της κοινωνίας από τις νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της τονίζει ότι για άλλη μια φορά οι τράπεζες αποδεικνύονται κοινωνικά ανάλγητες και οικονομικά απερίσκεπτες.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να μειώνει τα δανειστικά επιτόκια, στην Κύπρο οι τράπεζες σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτή την κατεύθυνση τα αυξάνουν. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει την ακραία εκμετάλλευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην πολιτική ανοχής που ακολουθούν κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και πολιτικά κόμματα τα οποία προφανώς δεν κουράζονται να ψηφίζουν υπέρ των τραπεζών.

Πρόκληση συνιστά επίσης το γεγονός ότι ενώ η κοινωνία συνεχίζει να δοκιμάζεται από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος διαβίωσης σε τρόφιμα, ηλεκτρισμό και ενοίκια, οι τράπεζες καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη το 2024 σε σχέση με τα ήδη πρωτοφανή κέρδη μαμούθ του 2023.

Το ΑΚΕΛ δεν συμβιβάζεται με την πολιτική συγκάλυψης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και επιμένει στην ανάγκη οι τράπεζες να επιστρέψουν μέρος των υπερκερδών τους πίσω στην κοινωνία. Για αυτό και ζητά όπως προχωρήσει άμεσα προς ψήφιση η πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, για δημιουργία ταμείου στήριξης κοινωνίας και δανειοληπτών με έσοδα μεταξύ άλλων από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν αναμένει ότι οι τράπεζες θα αλλάξουν ουσιαστικά την στάση τους. Η κοινωνία όμως αναμένει ότι κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα θα δώσουν με τις πράξεις τους απάντηση σε ένα απλό δίλλημα: Έχουν πραγματική πρόθεση να στηρίξουν την κοινωνία ή θα συνεχίζουν να παραμένουν πολιτικοί προστάτες των συμφερόντων των τραπεζών;»

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

«Η κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά απερίσκεπτη συμπεριφορά των εμπορικών τραπεζών, που σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, σπεύδουν να αυξήσουν τα δανειστικά και να μειώσουν τα καταθετικά επιτόκια, ενόψει της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν πρέπει να περάσει χωρίς αντίδραση από την πολιτεία, τη Βουλή και την ίδια την κοινωνία.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι κυπριακές τράπεζες, είναι τα εξής:

Γιατί αυξάνουν τα δανειστικά επιτόκια, όταν ο πληθωρισμός κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα;

Γιατί πάντα προχωρούν σε αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, πριν από μια επικείμενη μείωση των δανειστικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Για να μη μειωθούν ούτε κατ’ ελάχιστο τα υπερκέρδη τους;

Γιατί τα καταθετικά επιτόκια που παρέχουν είναι σχεδόν μηδενικά ή μηδενικά, αλλά λαμβάνουν καταθετικό επιτόκιο 4%, όταν καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Κεντρική Τράπεζα;

Η προκλητική στάση των τραπεζών, τις θέτει απέναντι από την κοινωνία, αλλά και απέναντι από την οικονομία, την οποία, με τις αποφάσεις τους, θέτουν σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Επιβάλλεται, σύντομα, να εξευρεθεί δραστικός τρόπος χαλιναγώγησης της ασυδοσίας των τραπεζών.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση