ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάγκη αντιμετώπισης της ξηρασίας στη γεωργία, είπε στις Βρυξέλλες η Παναγιώτου

Η κ. Παναγιώτου κάλεσε την Επιτροπή να ενεργοποιήσει το γεωργικό αποθεματικό για παροχή στήριξης στους πληγέντες γεωργούς

ΚΥΠΕ

Στις επιπτώσεις της ξηρασίας στην Κύπρο, και στα μέτρα που μπορεί να αναλάβει η ΕΕ για στήριξη του τομέα σε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζοντας παράλληλα το πρόσφατο ανακοινωθέν των MED9, αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο οποίο συμμετείχε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση των αγορών στον γεωργικό τομέα, η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στις σημαντικές επιπτώσεις από την παρατεταμένη ξηρασία στην Κύπρο, η οποία έχει μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις αρδευόμενων και μη καλλιεργειών.

«Η Υπουργός επεσήμανε ότι, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας νερού στα φράγματα, έχει μειωθεί η παροχή νερού για γεωργικούς σκοπούς κατά 33,7% για το 2024, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη δεν είναι ευνοϊκές», αναφέρεται.

Η κ. Παναγιώτου κάλεσε την Επιτροπή να ενεργοποιήσει το γεωργικό αποθεματικό για παροχή στήριξης στους πληγέντες γεωργούς, αλλά και να απλοποιήσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης που αφορούν τη διαχείριση του νερού στο πλαίσιο της ΚΑΠ, προστίθεται.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Υπουργός παρουσίασε επίσης το Κοινό Ανακοινωθέν των Υπουργών Γεωργίας των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9) για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα, το οποίο υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των MED9 στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί συλλογικά το φαινόμενο που απειλεί την παραγωγή τροφίμων και τον κοινωνικό ιστό των αγροτικών περιοχών της ΕΕ, και επεσήμανε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν αποτελεί έμπρακτη δέσμευση των κρατών μελών της Μεσογείου για εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέπουν τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και θα αποτελούν μέρος των πολιτικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κοινό Ανακοινωθέν έλαβε την υποστήριξη και άλλων κρατών μελών, πέραν των χωρών που το είχαν προσυπογράψει στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Πίτερ Στροσνάιντερ η έκθεση των αποτελεσμάτων του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας η οποία παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κ. Παναγιώτου υποστήριξε τις αναφορές της έκθεσης για περαιτέρω στόχευση της στήριξης των γεωργών, με έμφαση στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και τους νέους γεωργούς, και επεσήμανε τη σημασία της προώθησης των νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στη γεωργική παραγωγή.

Σημείωσε ακόμα ότι η εισήγηση για δημιουργία δύο ανεξάρτητων από την ΚΑΠ ταμείων, όπως το ταμείο δίκαιης μετάβασης και το ταμείο αποκατάστασης της φύσης, δεν θα πρέπει να περιορίσει τις διαθέσιμες πιστώσεις της μελλοντικής ΚΑΠ.

Εξέφρασε επίσης τη συμφωνία της Κύπρου με την εισήγηση της μεταρρύθμισης του γεωργικού αποθεματικού, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πιο ευέλικτου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων που θα προσφέρει επαρκή στήριξη στους γεωργούς και θα επιτρέπει ταχύτερες και απλοποιημένες διαδικασίες, προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Παναγιώτου εξέφρασε τη συμπαράστασή της Κύπρου στις χώρες που πλήγησαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και φωτιές με αποτέλεσμα σε κάποιιες περιπτώσεις να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το δεύτερο έτος εφαρμογής των εθνικών στρατηγικών σχεδίων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επεσήμανε ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις στην ΚΑΠ επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις σε ότι αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Η κ. Παναγιώτου υπογράμισε την ανάγκη παραχώρησης μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη στο πλαίσιο αναθεώρησης των στόχων των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ για την άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στήριξε επίσης τη θέση της Λετονίας για τη μη επιβολή αναστολής πληρωμών στα κράτη μέλη κατά τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής.

Η Υπουργός Γεωργίας στήριξε τέλος το έγγραφο της Ελλάδας που αφορούσε στις επιπτώσεις από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη της Κύπρου στους πληγέντες αιγοπροβατοτρόφους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κάλεσε επίσης την Επιτροπή να προβεί σε ενέργειες για περαιτέρω στήριξη, περιλαμβανομένης και της στήριξης της αντικατάστασης του πληθυσμού των ζώων στις πληγείσες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση