Kathimerini.com.cy
Στενός συνεργάτης της Αννίτας Δημητρίου ζήτησε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να την βοηθήσει να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής με αντάλλαγμα να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές του 2028, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νεοφύτου. Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην «Κ» και στον Αντρέα Κημήτρη στις 06 Σεπτεμβρίου 2026, η κα Δημητρίου απάντησε αρνητικά στην ερώτηση για την πληροφορία ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεσολάβησε για να την στηρίξει η Άμεση Δημοκρατία για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Βουλής και ότι μεταξύ τους υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση ή και συμφωνία σχετικά με το 2028.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι πριν από τις βουλευτικές εκλογές κλήθηκε σε δείπνο σε ταβέρνα στη Λευκωσία μαζί με την κα Δημητρίου, όπου «ο στενότατος των στενότατων συνεργάτης» της του είπε: «Θα σε παρακαλέσω εσένα που σου περνά να προσπαθήσεις να ξαναβγεί η Αννίτα Πρόεδρος της Βουλής και θα με ξέρεις εμένα στις Προεδρικές εκλογές, να πάμε ενωμένοι μαζί σου, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε [η κα Δημητρίου] να έχει ένα πολιτειακό αξίωμα».
Η δική του θέση, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ήταν πως «θα πράξει το καθήκον του να βοηθήσει την παράταξή του και δεν χρειάζεται ούτε ανταλλάγματα, ούτε υποσχέσεις».
Τόνισε πως η κα Δημητρίου ήταν παρούσα σε αυτή τη συζήτηση.
«Δεν έγινε καμία συμφωνία»
Η κα Δημητρίου μιλώντας στην «Κ» αναγνώρισε την βοήθεια του κ. Αβέρωφ στην επανεκλογή της στην Προεδρία της Βουλής, ωστόσο δήλωσε πως δεν έγινε καμία συμφωνία ανάμεσά τους.
Αυτούσιο το απόσπασμα της συνέντευξης:
–Στο πολιτικό ρεπορτάζ υπάρχει η πληροφορία ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεσολάβησε για να σας στηρίξει η Άμεση Δημοκρατία για να επανεκλεγείτε πρόεδρος της Βουλής και ότι μεταξύ σας υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση ή και συμφωνία σχετικά με το 2028. Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τι ισχύει;
–Βεβαίως με βοήθησε και τον ευχαριστώ. Δεν παραγνωρίζω τίποτα. Δεν έγινε καμία συμφωνία. Πιστεύω ότι όλοι θέλουμε την ενότητα της παράταξης. Και οφείλουμε να δουλέψουμε γι’ αυτό. Και μπορούμε να το διασφαλίσουμε μέσα από σωστές και δίκαιες διαδικασίες. Αυτό το εγγυώμαι.




























