Του Γιάννη Ιωάννου
Μπορεί όσα συνέβησαν με την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και οι νύξεις για αποστολή ρωσικού οπλισμού της Ε.Φ. στο Κίεβο να έγιναν αφορμή για μικροπολιτικούς εσωτερικούς ανταγωνισμούς με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο, λίγο νωρίτερα η αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» είχε προκαλέσει σημαντική αμηχανία στη Λευκωσία με φόντο τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα. Μια νέα πτυχή πάντως που δείχνει –υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία– να απασχολεί τη ρωσική προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.
Η Μόσχα είχε προσεγγίσει, όπως γνωρίζει η «Κ», τις αρχές της Κ.Δ. από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα. Η απόφαση φαίνεται πως δεν σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ή τη στάση της Λευκωσίας στο ζήτημα των κυρώσεων κι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση/προστασία των σχεδόν 15.000 Ρώσων πολιτών που διαμένουν, μόνιμα, στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ», ενώ καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως το εν λόγω προξενείο θα ανοίξει εντός του έτους με τη Ρωσία να αναζητεί τοποθεσία, κτιριακή εγκατάσταση και προσωπικό. Μαζί με το Πακιστάν, που φαίνεται να έχει δρομολογήσει κάτι αντίστοιχο εντός του 2022, η κίνηση εκλαμβάνεται, από έμπειρους παρατηρητές του Κυπριακού, και ως σημαντική μετατόπιση σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στον γεωγραφικό χώρο των Κατεχομένων μετά το 2017 –στην απουσία του Κυπριακού, χωρίς ωστόσο αυτό να σηματοδοτεί κι άμεση αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».
Πολλαπλά σινιάλα
Η Μόσχα φέρεται να έχει προσεγγίσει, ιδίως μετά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, τη Λευκωσία για το «μη-πολιτικό» –ως προς την διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ή τη στάση της στο Σ.Α. του ΟΗΕ ως προς το Κυπριακό– αποτύπωμα της εν λόγω κίνησης προκειμένου να βολιδοσκοπήσει αν κάτι έχει αλλάξει εκ μέρους της τελευταίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κίνηση για διάνοιξη προξενικού σημείου στα Κατεχόμενα εκλαμβάνεται, από πηγές, κι ως σινιάλο της Μόσχας προς τον Ερντογάν λόγω της έντονης διπλωματικής παρουσίας της Άγκυρας –σε επίπεδο διαμεσολάβησης– στον υπό εξέλιξη πόλεμο στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση δείχνει να έχει ενδιαφέρον που υπό το βάρος των εξελίξεων στο Ουκρανικό ίσως παρατείνει την αμηχανία μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας