ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεγυμνώνουν την κάρτα φιλάθλου τα επεισόδια βίας; - Κενά, ευθύνες και παραλείψεις

Θα δούλευε εξαιρετικά αν…. - Το συμπέρασμα, η απουσία υποδομών και το κρυφτούλι των εμπλεκόμενων φορέων

Η επάνοδος των οργανωμένων φιλάθλων στα γήπεδα και τα συνεχόμενα περιστατικά επεισοδίων εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων -με αποκορύφωμα τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν χθες μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ- θέτουν ξανά στο μικροσκόπιο τα αίτια του νέου κύματος βίας αλλά και την πρακτική εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου.

Το χρονικό των επεισοδίων

Ξεκίνημα στο φάκελο «επεισόδια» μα τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από το ΑΕΚ Αρένα πριν την αναμέτρηση ΑΕΚ-Νέα Σαλαμίνα και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός πολίτη και ενός αστυνομικού. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η Αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη 51χρονου, για το αυτόφωρο αδίκημα της εξύβρισης, ο οποίος αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευθεί ενώπιον Δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης των επεισοδίων, μέλος της Αστυνομίας, τραυματίστηκε στο πρόσωπο, από μπουκάλι που ρίχθηκε εναντίον του. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία. Όπως διαπιστώθηκε υπέστη κατάγματα, δεξιού ζυγωματικού, ρινικού οστού και δεξιού ιγμορείου, καθώς και ανοιχτό θλαστικό τραύμα άνω χείλους.

Συνέχεια στα σοβαρά επεισόδια δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης (21/9), μετά τη λήξη του Super Cup Futsal μεταξύ ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας, στο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος του αγώνα, οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, άρχισαν να ρίχνουν στο γήπεδο αναπτήρες και καρέκλες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί δημοσιογράφος, ο οποίος βρισκόταν στο χώρο για την περιγραφή του αγώνα.Όπως μας αναφέρθηκε από την Αστυνομία, μέλη της δύναμης, τα οποία παρευρέθηκαν στο γήπεδο επενέβησαν στην εξέδρα όπου φιλοξενούταν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ για να τους απωθήσουν, πράγμα που έγινε. Στην συνέχεια υπήρξαν επεισόδια έξω από το στάδιο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων διαλύοντας τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Οι άσχημες εικόνες κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε δύο αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα το Σάββατο (1/10) στη Λάρνακα και το ΑΕΚ Αρένα μετά τη λήξη της αναμέτρησης μεταξύ ΑΕΚ και Ανόρθωσης, μερίδα οπαδών της «Κυρίας» ξέσπασε μετά τη βαριά ήττα (4-0) αφού μετά την επίτευξη του τέταρτου γκολ της ΑΕΚ αλλά και το σφύριγμα της λήξης της αναμέτρησης άρχισαν να σπάνε καθίσματα τα οποία πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο. Χθες Κυριακή (2/10) και μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ οπαδοί των δύο ομάδων φέρεται να συναντήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο κατά την αποχώρηση τους ανταλλάσσοντας πέτρες και φωτοβολίδες ενώ στη συνέχεια έθεσαν εστίες φωτιάς σε οικόπεδα γύρω από το ΓΣΠ με αποκορύφωμα εν κινήσει όχημα που τυλίχθηκε στις φλόγες.

«Χωρίς ταξιθέτηση και κλειστό κύκλωμα ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί» τονίζει ο Πασιουρτίδης

Το πλαίσιο εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου έχει γίνει αντικείμενο πολύωρων συζητήσεων με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Νομικών να τονίζει την αντίθεση του επί του θέματος. Ο πυρήνας του προβλήματος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην Καθημερινή, εντοπίζεται στην ταξιθέτηση αλλά και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των γηπέδων. Αναφερόμενος στην πρόσφατη αναμέτρηση ΑΕΚ-Ανόρθωσης και τη ρίψη καθισμάτων, έκανε λόγο για «ιδανικό σενάριο» αφού πρόκειται για το πλέον νεόδμητο γήπεδο με σύστημα παρακολούθησης και επεισόδια που συνέβησαν από πλευράς φιλοξενουμένων, με περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και την κάρτα φιλάθλου να βρίσκεται σε ισχύ προσθέτοντας: «Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, σήμερα είναι Δευτέρα. Αν η Αστυνομία δε μπορεί να συλλάβει κάποιον με βάση τα προχθεσινά ποιος ο λόγος ύπαρξης της κάρτας φιλάθλου;». Συνέχισε τονίζοντας εκ νέου την αντίθεση του με την εφαρμογή της κάρτας -ιδιαίτερα με τις παρούσες συνθήκες- λέγοντας πως από τη στιγμή που πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων -κατόχους εισιτηρίων διαρκείας- ο κόσμος δεν κάθεται στη θέση που αντιστοιχεί στο εισιτήριό του, το μέτρο πάει περίπατο. «Στο Ελευθερία άνοιξαν το κεφάλι δημοσιογράφου και δεν έγινε σύλληψη. Πότε θα δουλέψει;» αναρωτήθηκε καταληκτικά.

Υπέρ του μέτρου αλλά… - «Δείχνει» ΚΟΑ ο πρόεδρος της ΚΟΚ

Ανέκαθεν υπέρ της θέσπισης του μέτρου της κάρτας φιλάθλου ήταν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, Ανδρέας Μουζουρίδης που δεν παρέλειψε όμως να υποδείξει τους λόγους που δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Ανδρέας Μουζουρίδης τόνισε αρχικά το ότι εξ’αρχής τάχθηκε υπέρ του μέτρου πλην όμως κατέδειξε τους δύο πυλώνες που θεωρεί «υπαίτιους» για την αποτυχία. Αρχικά η πρώτη διακλάδωση οδηγεί στην νοοτροπία και την κουλτούρα μερίδας φιλάθλων, ή καλύτερα οπαδών. «Ο οπαδισμός για κάποιους είναι πάνω από το να βρεθούν σ’ένα γήπεδο και να παρακολουθήσουν ένα αγώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η άλλη εστία έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των υποδομών. «Όταν τα γήπεδα του ΚΟΑ, που θέσπισε την κάρτα φιλάθλου, δεν έχουν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης πώς θα δουλέψει η κάρτα;» τόνισε. Ερωτηθείς για τις υποδομές στα κλειστά γήπεδα (που διεξάγονται οι αγώνες καλαθόσφαιρας) ο ίδιος απάντησε πως κανένα γήπεδο της Α’ Κατηγορίας δεν διαθέτει καταδεικνύοντας τα όσα ανέφερε προηγουμένως. Έφερε ως παράδειγμα τα επεισόδια στον αγώνα φούτσαλ ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια λέγοντας πως η Αστυνομία ζήτησε από την ΚΟΚ να της παραχωρήσει πλάνα από τις ρομποτικές κάμερες μεταδόσεων, οι οποίες όμως δεν λειτουργούσαν αφού ευθύνη τους είναι η κάλυψη των αγώνων. Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΚΟΚ είπε πως όσο καιρό έκαναν την αποχή οι οργανωμένοι φαινόταν ότι λειτουργούσε το μέτρο, όμως με την επιστροφή τους φανερώθηκαν όλα τα κενά και οι παραλείψεις.

«Δεν υπήρχε λάθος στο πλάνο» τονίζει η Αστυνομία - Οι επιτήδειοι και με 1000 αστυνομικούς θα βρουν τον τρόπο

Αναφορικά με το κύμα επεισοδίων ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου δήλωσε πως ήδη 4 πρόσωπα εντοπίστηκαν για τα επεισόδια στο ΑΕΚ-Νέα Σαλαμίνα, έχουν ταυτοποιηθεί και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους ενώ εξετάζονται οι εικόνες από τον Σαββατιάτικο αγώνα στο ΑΡΕΝΑ (ΑΕΚ-Ανόρθωση) και αναμένονται τα αποτελέσματα. Σε σχέση με τα όσα συνέβησαν μετά το τέλος του αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ και ερωτηθείς για το πλάνο της Αστυνομίας και τη διαβάθμιση του σε «μέτριου βαθμού» σε σχέση με την επικινδυνότητα αρκέστηκε ν’αναφέρει πως υπήρξε ισχυρή αστυνομική δύναμη στο γήπεδο ενώ και εκτός η επέμβαση της δύναμης ήταν άμεση αφού προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων με τους ταραξίες να βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορούσαν να προσεγγιστούν. «Δεν θεωρώ πως υπήρχε λάθος στο πλάνο. Οι επιτήδειοι και με 1000 αστυνομικούς θα βρουν τρόπο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Για τις ασχήμιες που έλαβαν χώρα στο ντέρμπι αιωνίων στο φούτσαλ δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη αφού το γήπεδο δεν διαθέτει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Ο κύριος Ανδρέου αναφέρθηκε μάλιστα και στις αντικειμενικές δυσκολίες για τον εντοπισμό όσων συμμετέχουν σε επεισόδια είτε λόγω κακής ορατότητας (λόγω φωτοβολίδων και καπνογόνων) είτε για το ότι κάποιοι φορούν κουκούλες ή κράνη (αναφερόμενος σε επεισόδια κυρίως εκτός γηπέδου).

Ο ΚΟΑ μπορεί να ταυτοποιήσει άνετα τους ταραξίες - Αν όλοι οι φορείς έκαναν σωστά την δουλειά τους…

Τη θέση του ΚΟΑ για τα περιστατικά βίας έδωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του οργανισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης. «Εάν όλοι οι φορείς έκαναν σωστά τη δουλειά τους, η κάρτα θα ήταν πολύ αποτελεσματική». είπε, για να προσθέσει πως δε θέλει να δώσει μεγαλύτερες λεπτομέρειες αφού υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση/σύσκεψη στην οποία θα τεθούν επί τάπητος. Ανέφερε πως ο ΚΟΑ μπορεί πολύ εύκολα να ταυτοποιήσει τους ταραξίες στα γήπεδα που υπάρχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ενώ θέσαμε το ερώτημα τι συμβαίνει σε αυτά που δεν έχουν; Ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν έφτασε ενώπιον του καμία εισήγηση ούτε από κάποια ομοσπονδία, ούτε από την Αστυνομία για την τοποθέτηση κλειστού συστήματος σε κάποιο στάδιο/γήπεδο ενώ ερωτηθείς γιατί τα κλειστά γήπεδα Α’ Κατηγορίας δεν έχουν κάμερες επεξήγησε πως βάση νομοθεσίας όσα γήπεδα αριθμούν κάτω από 2.000 χωρητικότητα δεν υποχρεούνται να έχουν. Με αφορμή την απάντηση θέσαμε την ερώτηση «γιατί το Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία των 6.200 θέσεων δεν έχει σύστημα παρακολούθησης;» με τον ίδιο να λέει πως στους αγώνες που γίνονται σε αυτό το γήπεδο η χωρητικότητα έχει πλαφόν τις 2.000 κόσμο. Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα στην «Κ» πως ο ίδιος αύριο προτίθεται να ζητήσει μελέτη για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος. Καταληκτικά ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως τον ευχαριστεί η επάνοδος των οργανωμένων στα γήπεδα και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται όμως δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση