ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέματα εγκλωβισμένων εξέτασαν Αριστοτέλους και κατεχόμενες κοινότητες

Συμφώνησαν στην από κοινού πραγματοποίηση ημερίδας η οποία θα έχει ως σκοπό τη διαφώτιση σε Κύπρο και εξωτερικό

ΚΥΠΕ

Θέματα εγκλωβισμένων και άλλα θέματα που αφορούν τις κατεχόμενες περιοχές συζήτησαν η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους και η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση η κ. Αριστοτέλους ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Επιτροπής για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Υπηρεσίας Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ο οποίος ετοιμάστηκε στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενημέρωσε επίσης για τους στόχους και τις δράσεις τις οποίες προγραμματίζει και προωθεί η Υπηρεσία, αλλά και για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και την κάλυψη των αναγκών του.

Αναφορά έκανε η κ. Αριστοτέλους και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες συμπολίτες μας, οι οποίοι διαβιούν στα κατεχόμενα χωριά μας και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να τα διατηρήσουν ζωντανά.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων ενημέρωσε για τις δικές της δραστηριότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εκκλησίες που λεηλατήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων συμφώνησαν στην από κοινού πραγματοποίηση ημερίδας η οποία θα έχει ως σκοπό τη διαφώτιση σε Κύπρο και εξωτερικό, και ειδικότερα των Πρέσβεων ξένων χωρών στην Κύπρο τόσο για το θέμα των αγνοούμενων και το δράμα των οικογενειών τους όσο και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες.

Στη συνάντηση την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων εκπροσώπησαν οι Ελευθέριος Αντωνίου, Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λευκωσίας και Προεδρεύων της Επιτροπής, Μιχάλης Τζιώρτας, Κοινοτάρχης του χωριού Φλαμούδι και Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, Δημήτρης Χειλιμήντρης, Κοινοτάρχης της Πηγής επαρχίας Αμμοχώστου, Ανδρέας Μιχαήλ, Κοινοτάρχης Φιλιάς της επαρχίας Λευκωσίας, Γεώργιος Αντωνίου, Κοινοτάρχης Βώνης της επαρχίας Λευκωσίας και Ανδρούλα Γρηγορίου, Γραμματέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εργαζόμαστε εντατικά για διακρίβωση τύχης των αγνοουμένων

Εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίσουμε πληροφορίες για τους αγνοουμένους μας, αγωνιζόμαστε για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να δώσει η Τουρκία τα στοιχεία για την τύχη τους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να το καταφέρουμε, ανέφερε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, σε χαιρετισμό της κατά τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου για τους Αγνοούμενους που έλαβε χώρα την Τετάρτη, στον χώρο του παλαιού Δημαρχείου Λευκωσίας.

Η κ. Αριστοτέλος σημείωσε ότι η νέα, πολύ πιο φιλική και προσιτή προσέγγιση που ακολουθείται τώρα  οδήγησε στην αύξηση της ροής πληροφοριών, ενώ πλέον γίνεται καταγραφή κάθε πληροφορίας, η οποία τυγχάνει διερεύνησης, και καταργήθηκαν οι ανακριτικές διαδικασίες λήψης κατάθεσης, με αποτέλεσμα να προκύψουν ήδη σε ένα μήνα πάνω από 6 ταυτοποιήσεις.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως είναι πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας που για σχεδόν μισό αιώνα δεν μπορούν να νιώσουν την οικογενειακή θαλπωρή, αφού η τουρκική εισβολή, παραβιάζοντας τα ανθρώπινά τους δικαιώματα, διαμέλησε οικογένειες και τους υποχρέωσε παράνομα να βρίσκονται μακριά από τα σπίτια που γεννήθηκαν, εκτός της γης που μεγάλωσαν, χωρίς την παρουσία του πατέρα, του αδερφού, της αδελφής, της μητέρας, της γιαγιάς, του παππού.

Το δέντρο που στολίζουμε σήμερα κοσμούν τα πιο πολύτιμα σύμβολα, οι ήρωες και τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας του 1974, οι στρατιώτες που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, οι γονείς που θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους και ηλικιωμένοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους, συνέχισε η κ. Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή το δέντρο αποτελεί το σύμβολο της ελπίδας για την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου, της επανένωση της πατρίδας μας και της ελπίδας για επιστροφή.

«Γι’ αυτό εργαζόμαστε, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, σε αυτό πιστεύουμε. Εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίσουμε πληροφορίες για τους αγνοουμένους μας, αγωνιζόμαστε για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να δώσει η Τουρκία τα στοιχεία για την τύχη τους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να το καταφέρουμε, που έστω και τώρα, 49 χρόνια μετά, θα απαλύνουν τις πληγές των συγγενών των αγνοουμένων μας και θα γαληνέψουν τη ψυχή τους», τόνισε.

Η κ. Αριστοτέλους επεσήμανε ότι, ενεργώντας στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση της ροής πληροφοριών που αφορούν στην τύχη των αγνοουμένων και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια για μια σειρά από τομές, η οποία, όπως είπε, ήδη αποδίδει καρπούς.

Είπε επίσης ότι το έργο της διακρίβωσης γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο με την αδιαλλαξία και την άκαμπτη στάση που τηρεί η Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων, τονίζοντας πως «από την πλευρά μας νιώθουμε βαρύ το χρέος να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για να κάμψουμε τις τουρκικές αντιστάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη συνεργασία και να αποκτήσουμε πρόσβαση στα στοιχεία που θα βάλουν επιτέλους ένα τέλος στο δράμα τόσων οικογενειών, των συγγενών των αγνοουμένων μας, που καλούνται να ζουν μέσα στη βασανιστική αβεβαιότητα για σχεδόν μισό αιώνα».

«Είθισται στο τέλος κάθε έτους ο κάθε άνθρωπος ή οργανισμός να κάνει τον απολογισμό του. Αν και θετικός, αυτό δεν μας καθησυχάζει μέχρις ότου καταφέρουμε αυτό το δέντρο να είναι γυμνό από φωτογραφίες αγνοουμένων αγαπημένων προσώπων», κατέληξε ο κ. Αριστοτέλους.

Επιταγή και καθήκον μας η συνέχιση των προσπαθειών μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίο αγνοούμενου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, προσθέτοντας ότι για μία ακόμη χρονιά έλαβε χώρα η σεμνή τελετή του στολισμού του Δέντρου για τους Αγνοούμενους με μαυρόασπρες φωτογραφίες των προσώπων που αγνοούνται και κίτρινες κορδέλες ως σύμβολο των αγνοουμένων γενικότερα.

Ο κ. Σεργίδης τόνισε πως η Επιτροπή δεν ξεχνά την υποχρέωση και το καθήκον όλων για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου εξ αυτών.

Πρόσθεσε πως παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στην προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Κλείνοντας, ο κ. Σεργίδης ευχήθηκε ο στολισμός του δέντρου την επόμενη χρονιά να μην περιλαμβάνει καμία φωτογραφία αγνοουμένου προσώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X