ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στριμώχνονται 15 άτομα σε τρία κελιά στο Δικαστήριο Λευκωσίας

Σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις, που ενδεχομένως συνδέονται με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντοπίζει η Επίτροπος Διοικήσεως στον χώρο κράτησης υποδίκων που λειτουργεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Σε έκθεσή της ύστερα από επιθεώρηση του χώρου, προβαίνει σε σειρά συστάσεων προς την Αστυνομία αλλά και τα δικαστήρια. Συγκεκριμενα, η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη αναφέρεται σε συνωστισμό καθημερινά 15-20 ατόμων για αρκετές ώρες σε σχετικά μικρό χώρο των τριών κελιών, ενώ μόνο στο ένα από αυτά υπάρχει παράθυρο με φυσικό αερισμό και φωτισμό. Επίσης δεν χρησιμοποιείται ο χώρος συνάντησης δικηγόρου και πελάτη-κρατούμενου, αλλά παραμένει κλειδωμένος, με αποτέλεσμα οι συνατήσεις να γίνονται εντός του χώρου αναμονής (προθάλαμος).

Στις συστάσεις της η Επίτροπος καλεί τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο όπως σε σχέση µε τα δύο εκ των τριών κελιών στα οποία δεν εξασφαλίζεται επαρκώς ο φυσικός αερισµός και το φυσικό φως, για περαιτέρω αναβάθµισής τους µε τη δηµιουργία παραθύρων σε αυτά. Σύμφωνα με την Επίτροπο, ο εν λόγω αριθµός κρατουµένων ταυτοχρόνως στον ίδιο χώρο κρίνεται αρκετά µεγάλος και ενδεχοµένως να µην συνάδει µε τα διεθνή πρότυπα, µε σοβαρό ενδεχόµενο να µην εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής µεταχείριση των κρατουµένων και η πλήρης διασφάλιση των δικαιωµάτων τους.

«Σοβαρό ενδεχόµενο να µην εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής µεταχείριση των κρατουµένων και η πλήρης διασφάλιση των δικαιωµάτων τους»

Εισηγείται ακόμα την άµεση συνεργασία µεταξύ των αρµοδίων αρχών (Αστυνοµία και Αρχιπρωτοκολλητή του Δικαστηρίου) ώστε ο χώρος εµπιστευτικών συναντήσεων δικηγόρου-κρατούµενου, που έχει δηµιουργηθεί να λειτουργήσει άµεσα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας να είναι πρσβάσιµος στους κρατούµενους και τους δικηγόρους τους έτσι ώστε να τερµατιστεί άµεσα η απαράδεκτη πρακτική που εφαρµόζεται µέχρι σήµερα, δηλαδή η συνάντησή τους να γίνεται μπροστά στους αστυνομικούς.

Η διαρκής εκπαίδευση αστυνομικών

Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι διαχρονική θέση της Επιτρόπου, ότι τα µέλη της Αστυνοµίας που έρχονται σε καθηµερινή επαφή µε κρατούµενους, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, θα πρέπει να τυγχάνουν διαρκούς εκπαίδευσης σε ζητήµατα χειρισµού και δικαιωµάτων κρατουµένων. «Η εκπαίδευση των αστυνοµικών συµβάλλει, αναµφίβολα, στην αποτελεσµατικότερη ανταπόκριση τους στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί και ως εκ τούτου, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που, για οποιοδήποτε λόγο, έρχονται σε επαφή µε την Αστυνοµία. Ως εκ τούτου, εισηγούµαι όπως τα µέλη της Αστυνοµίας που µεταφέρουν κρατούµενους από και προς τους χώρους κράτησης καθώς και όσοι υπηρετούν σε χώρους αναµονής εντός Δικαστηρίων ή άλλων χώρων λάβουν εξειδικευµένη εκπαίδευση για τα σχετικά ζητήµατα», αναφέρει η κα Λοττίδου.

«Εξαιρετικά σηµαντικό για τη διασφάλιση των δικαιωµάτων των κρατουµένων αλλά και την εύρυθµη λειτουργία του χώρου είναι η πιστή τήρηση λεπτοµερούς αρχείου/ηµερολογίου για όλες τις ενέργειες που γίνονται εντός του χώρου αναµονής. Η τήρηση αρχείου σε παρόµοιους χώρους έχει επισηµανθεί επανειληµµένα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) κατά τις επισκέψεις της σε άλλες χώρες αλλά και στην Κύπρο», τονίζεται στην έκθεση.

Η Επίτροπος υπέβαλε την έκθεσή της στην υπουργό Δικαιοσύνης και Δηµόσιας Τάξης και στον Αρχηγό Αστυνοµίας, καθώς και στην Αρχιπρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση