ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηλά ενοίκια και γλώσσα εμπόδια για τους Ουκρανούς στη Λεμεσό

Είτε μετακινούνται σε άλλες πόλεις, είτε φεύγουν από την Κύπρο

ΚΥΠΕ

Με στόχο μια πρώτη αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων στη Λεμεσό από τον πόλεμο στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη, ευρεία σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, με τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη να δηλώνει ότι η πόλη θέλει να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή, με τις χιλιάδες Ουκρανούς και Ρώσους που διαμένουν για χρόνια μόνιμα στο νησί, αλλά και να βοηθήσει, όπως μπορεί, τις χιλιάδες που καταφθάνουν από την Ουκρανία.

Πέραν των τριών χιλιάδων Ουκρανών υπολογίζεται, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, να έχουν φτάσει στη Λεμεσό το τελευταίο διάστημα, ενώ όπως δηλώνει εκπρόσωπος τη ουκρανικής κοινότητας, αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω των ψηλών ενοικίων αλλά και από το γεγονός ότι τα παιδιά τους δεν γνωρίζουν, είτε την αγγλική είτε την ελληνική γλώσσα.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι στη σύσκεψη, στην οποίαν συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΒΕΛ, του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και άλλων εμπλεκομένων φορέων, δεν λήφθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, πέραν του να υπάρχει ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας προς όλες τις κατευθύνσεις «με στόχο να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την κατάσταση».

«Είναι ρευστή η κατάσταση, δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις τώρα, γιατί τα πάντα βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως θα τα παρακολουθούμε γιατί μας ενδιαφέρει, η πόλη μας και η χώρα μας, να έχει τις λιγότερο δυνατόν αρνητικές επιπτώσεις από αυτόν τον πόλεμο», συμπλήρωσε.

Όλοι, συνέχισε, θέλουμε να διατηρηθεί μια κατάσταση κοινωνικής συνοχής μέσα στην πόλη και «δεν θέλουμε να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, γιατί ασφαλώς ο κόσμος δεν μπορεί να φέρει την ευθύνη για την οποιαδήποτε πράξη των κυβερνήσεων του».

Πέραν τούτου, σημείωσε, «μας ενδιαφέρει όλους να δούμε να συνεχίζεται η παραμονή αυτών των φίλων από τις χώρες αυτές, γιατί είναι θετική η συμβολή τους, όλα αυτά τα χρόνια, στην γενικότερη ζωή και στην οικονομία της πόλης μας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, αρκετοί από τους Ουκρανούς που έχουν φτάσει πρόσφατα στην πόλη, διαμένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα που ήδη διαβιούν στην πόλη, ενώ άλλοι τυγχάνουν βοήθειας από οργανώσεις, μέχρι να μπορέσουν να βρουν εργασία.

Δύσκολη η κατάσταση για πολλές οικογένειες που έρχονται από την Ουκρανία, δήλωσε εξάλλου η εκ των συντονιστών της ουκρανικής κοινότητας, Olga Brodskaya, η κατάγεται από το Κίεβο και διαμένει για χρόνια στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν αρκετές οικογένειες ή άτομα που φθάνουν από την Ουκρανία, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ψηλά ενοίκια της Λεμεσού και είτε μετακινούνται σε άλλες πόλεις, είτε φεύγουν από την Κύπρο.

«Έρχονται από διάφορες ουκρανικές πόλεις, το Χάρκοβο, το Ιρπίν, την Μαριούπολη, το Κίεβο και αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι όλοι θλιμμένοι και αγχωμένοι, είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και όταν έρχονται εδώ προσπαθούμε να τους κάνουμε να νιώσουν καλά».

Κάποιοι, συνέχισε, καταφθάνουν στην Κύπρο έχοντας από πριν εξασφαλίσει την εργοδότηση τους, ενώ η εθελοντική ομάδα που έχει δημιουργηθεί, βρίσκει δωρεάν στέγη σε όσους έχουν ανάγκη, για 2 με 3 εβδομάδες, μέχρι να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ιδιαίτερα προβλήματα, σύμφωνα με την κ.Brodskaya, αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν ούτε αγγλικά ή ελληνικά και εκκρεμεί αίτημα για να παραχωρηθεί, από το Υπουργείο Παιδείας, κάποιο κτίριο ή κάποιες τάξεις, ενώ επί του παρόντος γίνονται κάποια μαθήματα και κάποιες εκπαιδευτικές εκδρομές για τα παιδιά αυτά.

«Αν παραμείνουν αρκετοί Ουκρανοί εδώ προγραμματίζουμε, για τον ερχόμενο χρόνο, να λειτουργήσουμε ένα σχολείο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν μαθήματα για την ιστορία της Ουκρανίας και την ουκρανική γλώσσα», είπε και πρόσθεσε πως «κυρίως τα μαθήματα θα είναι στα Αγγλικά γιατί θα διαμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ευρώπη, αφού δεν μπορούν να πάνε πίσω στην Ουκρανία».

Στο πλαίσιο των δράσεων, πρόσθεσε, την Κυριακή 3 Απριλίου, οργανώνεται φιλανθρωπικό παζαράκι στην περιοχή του μόλου Λεμεσού, όπου θα πωλούνται διάφορες χειροποίητες δημιουργίες, θα υπάρχει μουσική και άλλες δραστηριότητες, με το 20% των εσόδων να παραχωρείται για στήριξη του ουκρανικού λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση