Kathimerini.com.cy
Απεβίωσε την Κυριακή (30/04) ο Pablo, ένας γύπας που γεννήθηκε το 2021 στην Ισπανία και απελευθερώθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες». Σύμφωνα με ανάρτηση του «Birdlife Cyprus» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο θάνατος του γύπα ήταν αποτέλεσμα πρόσκρουσης σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Σημειώνεται ότι όπως όλοι οι ισπανικοί γύπες, ο Pablo παρακολουθείτο στενά μέσω του δορυφορικού του πομπού.
Ολόκληρη η ανάρτηση
Δυσάρεστα τα νέα από την Επισκοπή Λεμεσού. Την περασμένη Κυριακή χάσαμε τον Pablo, ένα νεαρό γύπα που γεννήθηκε το 2021 στην Ισπανία και απελευθερώθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος "Ζωή με τους Γύπες" για την ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού.
Όπως όλοι οι ισπανικοί γύπες, ο Pablo παρακολουθείτο στενά μέσω του δορυφορικού του πομπού. Όταν η ομάδα του προγράμματος αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, επισκέφθηκε την περιοχή στην Επισκοπή από όπου ερχόταν το σήμα όπου και βρήκε τον Pablo νεκρό, κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης.
Στο σημείο έσπευσε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καθώς και η Αστυνομία, η οποία κλήθηκε για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου του Γύπα όπως προβλέπει η διαδικασία για τη διερεύνηση περιστατικού θανάτου ενός προστατευόμενου είδους.
Ο θάνατος του Pablo ήταν το τραγικό αποτέλεσμα πρόσκρουσης σε ηλεκτροφόρα καλώδια, η οποία επιβεβαιώθηκε από τη νεκροψία, την ακτινογραφία καθώς και από τα σήματα του δορυφορικού πομπού.
Δυστυχώς, ο θάνατος του Pablo αποτελεί το τρίτο επιβεβαιωμένο περιστατικό πρόσκρουσης Γύπα σε ενεργειακές υποδομές στην Κύπρο (το πρώτο ήταν ο θάνατος της Νεφέλης το 2022). Η ηλεκτροπληξία και οι προσκρούσεις σε εναέρια καλώδια αποτελούν σοβαρή απειλή για τους Γύπες σε όλη την Ευρώπη και η Κύπρος, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται για να γίνουν οι υποδομές αυτές ασφαλέστερες για την άγρια ζωή. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για τη σήμανση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος με το υψηλότερο ρίσκο πρόσκρουσης με ειδικό εξοπλισμό (fireflies) και τη μόνωση δυνητικά επικίνδυνων πυλώνων.
Ελπίζουμε η ΑΗΚ να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα το συντομότερο δυνατό, προτού χάσουμε άλλους γύπες, αλλά κι άλλα αρπακτικά όπως αετούς που κι αυτοί έχουν αιτία θνησιμότητας προσκρούσεις κι ηλεκτροπληξία.