Δελτίο Τύπου
Τον καλύτερο Οινοχόο για το 2022 ανέδειξε ο διαγωνισμός που οργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων . Ο Σωτήρης Νεοφυτίδης είναι ο φετινός νικητής .
Οι διαγωνιζόμενοι που προκρίθηκαν στον τελικό γύρο με την σειρά που κληρώθηκαν για να διαγωνιστούν ήταν ο Σωτήρης Νεοφυτίδης Freelance Sommelier πρώην οινοχόος στα ξενοδοχεία Four Seasons, Park Lane, Amara, η Iwona Hereda, οινοχόος του Four Seasons και ο Lazlo Kovacs – Aphrodite Hills. Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε συνεργασία με την Somm Cy Ltd, Οινοποιείο Κυπερούντα, Υπουργείο Γεωργίας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Pralina Experience και Pegasus Refrigeration. Χορηγός φιλοξενίας το Four Seasons Hotel.
Τα ημιτελικά, ξεκίνησαν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κοινού την Τετάρτη 4 Μαΐου.. Οι 7 υποψήφιοι από όλη την Κύπρο, έλαβαν τις θέσεις τους νωρίς το πρωί της Τετάρτης με ένα πολύ δύσκολο γραπτό ερωτηματολόγιο μπροστά τους. Η επόμενη δοκιμασία ήταν μια τυφλή οργανοληπτική δοκιμή δύο κρασιών και δύο αποσταγμάτων και στη συνέχεια ένα απαιτητικό task προετοιμασίας και service μισής μπουκάλας Moët Chandon σαμπάνιας, που ήταν ο καταλύτης για το ποιοι υποψήφιοι πέρασαν στο τελικό.
Πριν περάσουμε στον τελικό, είναι άξιο αναφοράς, ότι το διάβασμα, οι θυσίες, ο χρόνος και πάνω απ’ όλα η ψυχολογική κούραση, όλων τον υποψηφίων ανεξάρτητα της θέσης που κατέκτησαν, είναι αξιοθαύμαστη. Θα πρέπει επίσης να πούμε, ότι η προετοιμασία για έναν τέτοιο διαγωνισμό, κρατάει χρόνια και σίγουρα και το οικονομικό κομμάτι είναι κάτι το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και είναι μια τρομακτική επένδυση για έναν διαγωνιζόμενο.
Πίσω στον διαγωνισμό, η ημέρα του τελικού ήταν αγχωτική για όλους όσους βρισκόμασταν στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου Four Seasons στην Λεμεσό. Κανείς δεν ήξερε τα αποτελέσματα, τα οποία πάντα ανακοινώνονται πάνω στη σκηνή, έτσι ώστε να μην προλάβουν οι διαγωνιζόμενοι να προετοιμαστούν ψυχολογικά. Ανάμεσα στους κριτές βρίσκονταν και οι πλείστοι Πρωταθλητές Κύπρου. Η μεγάλη ώρα είχε φθάσει και ο Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής Βάσος Μανώλη, ανακοίνωσε τους τρείς φιναλίστ.
Ο τελικός ξεκίνησε και τελείωσε με ομαδικά task, που είχαν να κάνουν με γνώση και το πρακτικό service. Στην συνέχεια ο κάθε διαγωνιζόμενος, εξετάστηκε σε γνώσεις που έχουν να κάνουν με την γαστρονομία, την διόρθωση μίας λάθος λίστας κρασιών, το Wine & food pairing με την επιλογή φαγητών για συγκεκριμένα Ξυνιστέρια ΠΟΠ, διάφορες ζιβανίες έπρεπε να παντρευτούν με μεζέ αφού αποφασίσουν οι διαγωνιζόμενοι το κατάλληλο ποτήρι και την θερμοκρασία σερβιρίσματος. Τα πρακτικά κομμάτια όπως η μετάγγιση ενός σαμπάνια, το σερβίρισμα λευκής Μωροκανέλλα ή μάλλον Βασίλισσας αφού δεν υπήρχε Μωροκανέλλα, η γευσιγνωσία και αναγνώριση κρασιών από 4 Ξυνιστέρια ΠΟΠ, αναγνώριση δύο γλυκών οίνων και κονιάκ, είναι διαδικασίες που καθόρισαν τον νικητή.
Μετά από μια εμφάνιση σεμιναριακού επιπέδου ο Σωτήρης Νεοφυτίδης κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου Οινοχόου Κύπρου για το 2022, με την Iwona Hereda στην δεύτερη θέση και τον Lazlo Kovacs στην τρίτη θέση να συμπληρώνει την τριάδα. Τον τελικό ακολούθησε επίσημο δείπνο με άφθονο οίνο από οινοποιείο Κυπερούντα και Moët Chandon εσοδείας 2003.
.
Κάπου εδώ θα ήθελα να αναφέρω, ότι η σκηνή των Sommelier αλλάζει και είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο στους τελευταίους δύο διαγωνισμούς από τον Οινοχόο παλιάς κοπής στον Sommelier της νέας γενιάς και αυτή η αλλαγή είναι κάτι που αντανακλά και φαίνεται όχι μόνο στους διαγωνισμούς αλλά και στην καθημερινή εργασία τους. Ο νικητής θα έχει την τιμή να αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό 2023 που θα γίνει τον μήνα Φεβρουάριο, 2022 στο Παρίσι.
Ο επόμενος Διαγωνισμός Οινοχόων του Παγκύπριου Συνδέσμου θα είναι τον Νοέμβριο, 2022 στο Οινοποιείο Κυπερούντα για την ανάδειξη του Cyprus Best Young Sommelier.