Kathimerini.com.cy
Οι διαδόσεις περί «5ης φάλαγγας» αποτελούν απειλές, εκφοβισμό και εκβιασμό, για να αλλάξουμε γνώμη στο θέμα της ουδετερότητας αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής μιλώντας για το Ουκρανικό ζήτημα και τις αιχμηρές τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου. Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης, δεν θα δώσουμε, με το να ενδώσουμε στο θέλημα του αρχιεπισκόπου και των ισχυρών της γης, βολευόμενοι, έτσι, υπό τη «σκέπη και προστασία» του «μεγάλου αδελφού». Απαντά για το κατά πόσο θα είναι υποψήφιος για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές και αναλύει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
–Πώς αντιμετωπίζετε τις ανησυχίες, που εκφράζονται για προσπάθειες ποδηγέτησης της Εκκλησίας της Κύπρου από τη Ρωσική Εκκλησία;
–Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετό καιρό αισθανόμαστε ότι επιχειρείται η εργαλειοποίηση της Εκκλησίας μας. Η γεωπολιτική κόντρα Ανατολής και Δύσης βρίσκεται σε έξαρση. Στην Κύπρο είναι εμφανές και έντονο αυτό το φαινόμενο σε όλους τους τομείς, της οικονομίας, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής ζωής κ.λπ. Επιθυμία μας είναι η συνεργασία με όλους, μέσα σε πλαίσια αλληλοσεβασμού. Οι «ανησυχίες» που αναφέρετε σκόπιμα εμφυτεύτηκαν μεθοδικά και υπομονετικά καλλιεργήθηκαν από διάφορα κέντρα αποφάσεων, μέσω των οργάνων τους. Χρησιμοποιούνται, δυστυχώς, όλα τα σύγχρονα μέσα προπαγάνδας και απαξίωσης αντιπάλων, όπως, για παράδειγμα, «αποκαλυπτικές» ψευδοϊστοσελίδες, που «ανακαλύπτουν» συνωμοσίες κ.ά.
Μέσα σε αυτό τον συρφετό του άλλοτε άμεσου και άλλοτε έμμεσου υβριδικού πολέμου μεταξύ των αντιπάλων, θυματοποιούμαστε, αναλόγως του οφέλους των ανταγωνιστικών κέντρων. Θυματοποιείται, ιδιαιτέρως, στην περίπτωσή μας και το ορθόδοξο δόγμα, ως γνώρισμα των Ρώσων της Κύπρου, όπου, ενώ πριν όλοι τούς καλωσόριζαν στην Κύπρο, τώρα, λόγω γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων, έχει δαιμονοποιηθεί κάθε τι το ρωσικό, γεγονός, που επηρεάζει άμεσα και όσους έχουν εκκλησιαστικές σχέσεις μαζί τους. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ καμία κίνηση της Ρωσικής Εκκλησίας, με σκοπό την παρέμβαση στα εσωτερικά μας. Αυτό, που έγινε εμφανές με τις πολιτικές παρεμβάσεις στο ουκρανικό ζήτημα είναι, ότι στην πολιτική δεν χωράνε φιλίες και ομοθρησκείες, αλλά συμφέροντα. Στην Εκκλησία, όμως, πρέπει πάντα να λειτουργεί η αλήθεια και το δίκαιο, ανεξαρτήτως συμφερόντων.
Διαβάστε τη συνέντευξη στον Απόστολο Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.