ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Παφίτη: Μύθος οι υποδομές για ΑμεΑ στην Κύπρο

Με αφορμή το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας στη Λάρνακα

ΚΥΠΕ

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ορατότητα, δηλώνει σε συνέντευξή της προς το ΚΥΠΕ η Μαριάννα Παφίτη, Πρόεδρος της Οργάνωσης Πολιτισμού «Νεόφυτος», η οποία διοργανώνει το Πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS, που θα λάβει χώρα στη Λάρνακα από την 1η έως τις 5 Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τους στόχους που έχει θέσει το φεστιβάλ, η κ. Παφίτη εξηγεί ότι αποσκοπεί στην επίτευξη της πραγματικής συμπερίληψης, δηλαδή της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε κοινωνικά δρώμενα χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό, κάτι που – όπως λέει – αποτελεί βασική αρχή της Οργάνωσης «Νεόφυτος». Σημειώνει περαιτέρω ότι ένας άλλος στόχος του Φεστιβάλ είναι η μεταφορά γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Κύπρο, γι’ αυτό και η οργάνωση «Νεόφυτος» είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Παροχών Υπηρεσιών σε ΑμεΑ (EASPD).

«Το όραμά μου είναι να εργαζόμαστε όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς, ανταγωνισμούς, προσωπικές βλέψεις. Είμαστε όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό, για να γνωριστούμε, για να μοιραστούμε εμπειρίες, να καταθέσουμε το έργο μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω συνεργασίες που θα μας πάνε μπροστά ως κοινωνία», υπογραμμίζει η κ. Παφίτη.

Ένας ακόμη στόχος του φεστιβάλ είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στη διοργάνωση ενός φεστιβάλ. «Δεν είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τέτοια διοργάνωση. Προσπαθούμε με χίλιους τρόπους να βρούμε λύσεις σε πολλαπλά προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις ελλείψεις σε υποδομές για ΑμεΑ στην Κύπρο, η Μαριάννα Παφίτη επισημαίνει ότι «είναι μύθος ότι στην Κύπρο εργαζόμαστε για την προσβασιμότητα», προσθέτοντας ότι δεν γίνεται καμία εργασία για την προσβασιμότητα.

«Επιλέξαμε τη Λάρνακα για τη διοργάνωση του φεστιβάλ για λόγους προσβασιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους», αναφέρει η κ. Παφίτη προσθέτοντας ότι προέβη σε αυτοψία των δωματίων των ξενοδοχείων όπου θα διαμείνουν οι φιλοξενούμενοι που πρόκειται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, για να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούν τις προδιαγραφές για τη φιλοξενία ΑμεΑ, κάνοντας λόγο για μια «λυπηρή εικόνα».

Όπως εξηγεί στο ΚΥΠΕ, διαπίστωσε πως υπάρχουν ξενοδοχεία που αναφέρουν στις διαδικτυακές διαφημίσεις τους ότι είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναφέρει επιπλέον ότι έχει διαπιστώσει άγνοια των ξενοδόχων στην Κύπρο για θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ, υπογραμμίζοντας ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ένα δωμάτιο ενός ξενοδοχείου είναι πραγματικά προσβάσιμο.

Υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση των ΑμεΑ σε πολιτιστικούς χώρους, σημειώνει η Μαριάννα Παφίτη, αναφέροντας ως παράδειγμα το Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος» στη Λάρνακα, το οποίο – όπως λέει – δεν επαρκεί για τα ΑμεΑ. Σημειώνει ακόμη, ότι έχει επιλεγεί η αίθουσα πολλαπλής χρήσης ενός σχολείου για τη διεξαγωγή εκδήλωσης του φεστιβάλ.

Αναφερόμενη στις κρατικές υπηρεσίες, η κ. Παφίτη δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «ουσιαστικά δεν έχουμε ένα κράτος που είναι κοντά στους ανθρώπους». Τονίζει ακόμη ότι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, του οποίου προΐσταται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, «είναι ένα βασίλειο, με το οποίο δεν κατάφερε να διαβουλευθεί καμία Υφυπουργός», σημειώνοντας ότι η ιστοσελίδα του Τμήματος είναι «αφιλόξενη» και «μη φιλική προς τα ΑμεΑ».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για αναστροφή αυτής της κατάστασης, η Μαριάννα Παφίτη αναφέρει ότι το αναπηρικό κίνημα δεν είναι ενωμένο, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ότι η Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ θα λειτουργήσει συνενωτικά για το αναπηρικό κίνημα. «Η ΚΥΣΟΑ οφείλει να ανοίξει τις πόρτες της στις υπόλοιπες οργανώσεις των ΑμεΑ που επιτελούν σοβαρό έργο και να αλλάξει μορφή», υποδεικνύει.

Επιπρόσθετα, η Μαριάννα Παφίτη λέει ότι η Πολιτεία δεν έχει νομοθετήσει εύλογες προσαρμογές στο θέμα της εργασίας των ΑμεΑ, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει πάρα πολλά πράγματα και στο θέμα της προσβασιμότητας με την παροχή κινήτρων ακόμη και στους ξενοδόχους, προκειμένου να γίνει πραγματική δουλειά.

«Είναι και θέμα κουλτούρας», προσθέτει, κάνοντας λόγο για «Πολιτεία των επιδομάτων της πείνας». Όπως λέει, «η αναπηρία οδηγεί στη φτωχοποίηση. Πού είναι το κράτος;», διερωτάται, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες αναπηρίες στην Κύπρο προέρχονται από ασθένειες και όχι από ατυχήματα ή δυστυχήματα. Επιπλέον, αναφέρει ότι στην Κύπρο υπάρχουν προνομιούχα και μη προνομιούχα ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ΑμεΑ δεν είναι σε προνομιακή θέση, κάτι που – όπως λέει – «συνιστά διάκριση».

Το αναπηρικό κίνημα έχει πολλά αιτήματα, τονίζει η Μαριάννα Παφίτη, σημειώνοντας ότι το Φεστιβάλ «είναι ένα αίτημα από μόνο του, είναι μια διεκδίκηση του δικαιώματος στην ορατότητα». Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «υπάρχουμε, είμαστε ανάμεσά σας».

Ακόμα, σημειώνει ότι την τελευταία εικοσαετία υπάρχει η δυναμική των ΑμεΑ, ενώ πριν δεν υπήρχε, λόγω του στίγματος της αναπηρίας, το οποίο έχει υποχωρήσει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. «Ευτυχώς τα νεότερα ΑμεΑ δεν απολογούνται για την αναπηρία τους, διεκδικούν τη ζωή και το όνειρό τους. Αυτό είναι υπέροχο», υπογραμμίζει, εκφράζοντας ότι κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει θέμα διάκρισης.

Αναφερόμενη στη διοργάνωση του Πρώτου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS, η Μαριάννα Παφίτη σημειώνει ότι σε αυτό συμμετέχουν τουλάχιστον 20 οργανωμένοι φορείς από την Κύπρο και την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι δεν ανέμενε αυτήν την ανταπόκριση και εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Λάρνακας για την υποστήριξη.

Το Πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS, το οποίο έχει ως σύνθημα «Μαζί είμαστε καλύτεροι!», διοργανώνεται από την Οργάνωση Πολιτισμού «Νεόφυτος» σε συνεργασία με την EASPD και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Λάρνακα 2030 με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας, του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, και του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση