ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φονικός σεισμός - Γιατί δεν πάει κυπριακή αποστολή στην Τουρκία

Οι ενέργειες της Κύπρου για παροχή βοήθειας στoυς σεισμόπληκτους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ως μια μεγάλη τραγωδία και ένα ανθρωπιστικό δράμα χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, τον φονικό σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, ξεκαθαρίζοντας ότι η προσέγγιση της Κύπρου στο όλο ζήτημα είναι καθαρά ανθρωποκεντρική καθώς δεν χωρούν ιδεολογικές, εθνικές ή άλλες επιπλοκές σε αυτό το θέμα. 

Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος από την πρώτη στιγμή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε την ετοιμότητά της να συνδράμει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για εντοπισμό αγνοουμένων και ανακούφιση των πληγέντων.

Σημείωσε ότι υπάρχει μια διαδικασία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όπου η Κύπρος ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή, προσφέροντας ειδική ομάδα της Πολιτικής Άμυνας η οποία θα μπορούσε να συνδράμει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Πρόσθεσε ότι γίνονται και άλλες προσπάθειες με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να προσφερθεί αυτή η βοήθεια.

Ερωτηθείς για τι ομάδα πρόκειται και πόσα άτομα μπορούμε να στείλουμε αυτή τη στιγμή, ο κ. Δημητρίου είπε ότι υπάρχει μια ομάδα η οποία θα μπορούσε να ανταποκριθεί και να μεταβεί άμεσα στην Τουρκία σε περίπτωση που το αίτημά μας γινόταν αποδεκτό μέσω του μηχανισμού και βάσει των αναγκών που υπάρχουν για τα σωστικά συνεργεία. Εξήγησε ότι υπάρχουν διάφορα αιτήματα από πλευράς Τουρκίας τα οποία καταγράφονται μέσω του μηχανισμού.

Σε ερώτηση γιατί δεν έχουμε ακόμη πάει στην πρώτη γραμμή, ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι υπάρχουν αιτήματα διαφόρων τύπων, δηλαδή υπάρχει ανάγκη σε εξειδικευμένες ομάδες με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που χρειάζονται κάποιου είδους διαπίστευση για να μεταβούν στην Τουρκία. «Η Κύπρος διαθέτει μια πιστοποιημένη ομάδα ελαφρού τύπου, όπως μας έχει εξηγηθεί, η οποία μπορεί να μεταβεί στην Τουρκία και την οποία προσφέραμε. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία σε αυτό το αίτημα, δεν ξέρουμε αν είναι για πολιτικά κίνητρα ή αν η τεχνική φύση αυτής της ομάδας δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθεί» διευκρίνισε, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι προσφέραμε και θα συνεχίσουμε να θέτουμε στη διάθεση των σωστικών συνεργείων την κυπριακή αποστολή.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στους 35 αγνοούμενους Τουρκοκύπριους μαθητές οι οποίοι διέμεναν στο ξενοδοχείο «Isias», στο σεισμόπληκτο Αντιγιαμάν της Τουρκίας, λέγοντας ότι «είναι συμπατριώτες μας, είναι κύπριοι πολίτες και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πράξει και θα ενδιαφερθεί με τον ίδιο τρόπο που θα ενδιαφερόταν για κάθε άλλο πολίτη της».

Καταληκτικά, ερωτηθείς σε ποιο άλλο επίπεδο μπορούμε να βοηθήσουμε, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «γίνονται και κάποιες άλλες ενέργειες στο παρασκήνιο τις οποίες δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση