ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα social media ξεπέρασαν την τηλεόραση ως πηγή ειδήσεων στην Κύπρο

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΚΥΠΕ

Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι στην Κύπρο και στη Μάλτα η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα ειδικού Ευρωβαρόμετρου που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Κύπρο η πιο δημοφιλής πηγή ενημέρωσης ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (70%), ακολουθούμενα από την τηλεόραση (62%), τις ειδησεογραφικές σελίδες και πλατφόρμες (52%) και το ραδιόφωνο (30%), ενώ ο έντυπος Τύπος βρισκόταν μόλις στο 10%.

Γενικότερα στην ΕΕ η πρόσβαση στις ειδήσεις μέσω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) σε σχέση με την τελευταία έρευνα για τα ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο - Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με τα γενικά ευρήματα της έρευνας, η τηλεόραση συνεχίζει να κυριαρχεί ως κύρια πηγή ειδήσεων για τους πολίτες της ΕΕ (71%), ενώ με σημαντική διαφορά ακολουθούν οι ειδησεογραφικές σελίδες και πλατφόρμες (42%). Στην τρίτη θέση βρίσκονται το ραδιόφωνο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (37% το κάθε ένα), ενώ ακολουθεί ο έντυπος Τύπος με 21%.

Ακόμα, οι πολίτες απάντησαν πως όλο και περισσότερο θεωρούν αξιόπιστες νέες πηγές τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες και τα κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των influencers.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos European Public Affairs για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω μεταξύ άλλων διαδικτυακών συνεντεύξεων με χρήση υπολογιστή (CAWI). Η έρευνα είχε δείγμα 25.956 ατόμων σε όλη την ΕΕ, εκ των οποίων 510 στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίζονται ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Ερωτηθέντες για το ποιες κατηγορίες ειδήσεων παρακολούθησαν ή διάβασαν τις τελευταίες επτά ημέρες, οι πλείστοι συμμετέχοντες στην ΕΕ επέλεξαν τις τοπικές ειδήσεις (50%), την πολιτική σε εθνικό επίπεδο (47%), τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή θέματα (45%), τα αθλητικά (36%) και τα εγκλήματα και δυστυχήματα (31%).

Στην Κύπρο δημοφιλέστερη κατηγορία τις τελευταίες επτά ημέρες ήταν οι τοπικές ειδήσεις (67%), τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα (55%) και το έγκλημα και τα δυστυχήματα (39%). Ακολουθούσαν τα αθλητικά (37%) και η πολιτική σε εθνικό επίπεδο (35%).

Ενώ το μερίδιο όσων στην ΕΕ χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις αυξήθηκε κατά 11 πμ σε σχέση με την έρευνα του 2022, παρατηρήθηκαν μικρότερες αυξήσεις στη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (+5 ), πλατφορμών βίντεο (+4 ) ή podcast (+2), αυξήσεις που παρατηρούνται ως τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα περισσότερα κράτη μέλη.

Το 37% των ερωτηθέντων στην ΕΕ ακολουθούν influencers ή δημιουργούς περιεχομένου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα ποσοστά διαφέρουν αρκετά μεταξύ των διαφορετικών ηλικιών, από το 79% των ατόμων 15 με 24 ετών, μέχρι μόλις το 14% των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω.

Στην Κύπρο το ποσοστό των πολιτών που παρακολουθούν influencers ή δημιουργούς περιεχομένου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινήθηκε στο 46%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην ΕΕ παρακολουθεί τις ειδήσεις σε καθημερινή βάση (70%), το 6% αποφεύγει συγκεκριμένες θεματολογίες ειδήσεων ενώ το 3% συνειδητά αποφεύγει ενεργά όλες τις ειδήσεις. Το ποσοστό που απαντά ότι παρακολουθούν τις ειδήσεις σε καθημερινή βάση αυξάνεται με την ηλικία, ενώ η αποφυγή ειδήσεων είναι ελαφρώς πιο πιθανή μεταξύ των γυναικών, των νεότερων και των ατόμων με χαμηλότερη εκπαίδευση.

Όσον αφορά την αξιοπιστία των διαφορετικών τύπων ΜΜΕ, το 48% σε επίπεδο ΕΕ εμπιστεύεται τους περισσότερους δημόσιους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς (συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων τους), το 38 εμπιστεύεται τον έντυπο Τύπο (και τις ιστοσελίδες του) και το 29% τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στην τελευταία έρευνα τον Απρίλιο - Μάιο του 2022, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ήταν η πιο αξιόπιστη πηγή σε όλα τα κράτη μέλη (48%) με μόνο δύο εξαιρέσεις. Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ όπου οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί θεωρούνταν ως η πιο αξιόπιστη πηγή ειδήσεων (41%). Επίσης στην Ουγγαρία, οι ερωτηθέντες απάντησαν θεωρούσαν «άτομα, ομάδες ή φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» (28%) ως την πιο αξιόπιστη πηγή ειδήσεων, μαζί με «άλλες πλατφόρμες ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων ιστολογίων και podcasts» (28%).

Σε σύγκριση με την έρευνα του 2022, τα ποσοστά εμπιστοσύνης στα παραδοσιακά ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ παρέμειναν σχεδόν τα ίδια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για την εμπιστοσύνη παρατηρήθηκαν στο YouTube και σε άλλες πλατφόρμες βίντεο (+4 πμ) και τους influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (+4 πμ).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση