ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοικήσεως: Συνεχίζονται τα περιστατικά βίαιων επιθέσεων κατά μελών ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Η τοποθέτηση της κ. Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση, μεταξύ 49 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να μην υποτιμάται ή να συγκαλύπτετια η σοβαρότητα ομοφοβικών /τρανσφοβικών περιστατικών μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «μεμονωμένων περιστατικών», αλλά «να αναγνωρίζονται και αξιολογούνται ως ομοφοβικά/τρανσφοβικά/αμφιφοβικά αδικήματα, ώστε να υπενθυμίζεται και να υπογραμμίζεται, με αυτό τον τρόπο, η θέση της πολιτείας για μηδενική ανοχή τους».

Σε τοποθέτησή της με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, η κ. Λοττίδη σημειώνει ότι η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην υπόθεση Αλέκου Μοδινού (Modinos v. Cyprus, 1993) οδήγησε στην αποποινικοποίηση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην κυπριακή έννομη τάξη.

Από τότε, «με την υποστήριξη τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των τοπικών θεσμών, καθώς και υπό το φως των εγγυήσεων που παρέχει, πλέον, το βελτιωμένο σχετικό νομικό πλαίσιο, η κυπριακή κοινωνία των πολιτών πέτυχε, βαθμιαία, ουσιαστική πρόοδο σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων», επισημαίνει η κ. Λοττίδη.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «χαρακτηριστικά παραδείγματα της σημαντικής νομοθετικής προόδου που έχει επιτευχθεί αποτελούν η ποινικοποίηση της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής ως δήλωσης μίσους, η ποινική αναγνώριση του κινήτρου της προκατάληψης κατά ομάδας προσώπων που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ως παράγοντα επιβαρυντικό της ποινής καθώς και η νομική αναγνώριση των ομόφυλων συμβιώσεων, μέσω της υιοθέτησης του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης».

«Παρά τη νομοθετική βελτίωση που έχει επιτευχθεί σε ότι αφορά την θεσμική προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η συνεχής επαγρύπνησή μας, ως κοινωνία, καθίσταται επιβεβλημένη, αφού εξακολουθούν να παρατηρούνται περιστατικά διακρίσεων, αρνητικών στερεοτύπων, εκφοβισμού ακόμα και βίαιων επιθέσεων έναντι μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Κύπρο», υπογραμμίζει η Επίτροπος Διοικήσεως.

Ειδικότερα, σημειώνει, «με βάση πρόσφατη κατάταξη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης ILGA-Europe, η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση, μεταξύ 49 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων». Χαρακτηριστικά παραδείγματα ομοφοβικών συμπεριφορών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στην κυπριακή κοινωνία, αποτελούν το βίντεο που δημοσιεύθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της Accept-LGBTI Cyprus στο ΤΕΠΑΚ, προσθέτει.

Επιπλέον, η κ. Λοττίδη τονίζει ότι «οι διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου είναι εξαιρετικά επιζήμιες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αφού πλήττουν τον πυρήνα της ανθρώπινης υπόστασης και παραβιάζουν ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πλήττοντας συνάμα στο σύνολό της κάθε δημοκρατική κοινωνία».

Είναι συνακόλουθα σημαντικό και αναγκαίο η σοβαρότητα ομοφοβικών /τρανσφοβικών περιστατικών να μην υποτιμάται ή να συγκαλύπτεται μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «μεμονωμένων περιστατικών», υποδεικνύει η Επίτροπος Διοικήσεως, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «αυτά να αναγνωρίζονται και αξιολογούνται ως ομοφοβικά/τρανσφοβικά/αμφιφοβικά αδικήματα, ώστε να υπενθυμίζεται και να υπογραμμίζεται, με αυτό τον τρόπο, η θέση της πολιτείας για μηδενική ανοχή τους».

Καταληκτικά, η Επίτροπος αναφέρει ότι το Γραφείο της «παραμένει, σταθερά, σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Κύπρου και θα συνεχίσει να εργάζεται για τα αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε μέλους της ανθρώπινης οικογένειας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση