![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547874/images/b_astrasol1.jpg)
ΚΥΠΕ
Αρχισαν σήμερα οι εργασίες απομάκρυνσης των επικίνδυνων χημικών αποβλήτων που βρίσκονται στο εσωτερικό του εργοστασίου Astral Sol στα Λατσιά, δήλωσε ο Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος Λάκης Μεσημέρης, σημειώνοντας ότι μια απαίτηση της κοινωνίας για ένα μεγάλο ζήτημα φτάνει στο τέλος της.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διάσκεψης στο Υπουργείο Γεωργίας για την επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου, ο κ. Μεσημέρης είπε πως μία δράση η οποία έπρεπε να γίνει προ πολλού και μία απαίτηση της τοπικής κοινωνίας γίνεται πραγματικότητα και ένα μεγάλο ζήτημα φτάνει στο τέλος του.
Είναι γνωστές, σημείωσε, οι μακροχρόνιες δικαστικές μάχες μεταξύ των κατοίκων και του εργοστασίου για το ενδεχόμενο πρόκλησης καρκίνου από τις εκπομπές από τα φουγάρα του εργοστασίου της χημικής ένωσης διχλωρομεθάνιο.
Ο κ. Μεσημέρης είπε πως το εργοστάσιο, όπως είναι γνωστό, για πέραν των 15 ετών κατασκεύαζε σόλες παπουτσιών και ασφαλώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα θέματα των επικίνδυνων χημικών αποβλήτων και της ρύπανσης ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του.
«Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα θέματα τα οποία προβλημάτιζαν στην απομάκρυνση των διαλυτών και κατάφερε να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για απομάκρυνση με το σωστό τρόπο των επικίνδυνων αποβλήτων για διαχείριση σε αδειοδοτημένη εταιρεία, μία διαχείριση η οποία απαιτεί υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και διαχείρισης», είπε.
Ο κ. Μεσημέρης ανέφερε πως έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες, άρχισαν ήδη να γίνονται οι καταγραφές και ταυτόχρονα η απομάκρυνση των διαλυτών, με στόχο να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία εντός της εβδομάδας.
Επεσήμανε πως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και σε συνεργασία με όλα τα σώματα ασφαλείας γίνεται η απομάκρυνση σε ό,τι αφορά τη συλλογή, τη μεταφορά και την τελική διαχείριση.
Ο κ. Μεσημέρης πρόσθεσε πως οι εργασίες υπολογίζονται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας και ασφαλώς σε όλη την περίοδο της συλλογής και μεταφοράς λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος θα βρίσκονται συνεχώς στον χώρο για επίβλεψη των εργασιών.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι ο χώρος φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο για να διασφαλιστούν όλα όσα πρέπει για την ομαλή μεταφορά των αποβλήτων και εξήγησε πως στην προσπάθεια συμμετέχει η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.