ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανική έκθεση: Η Κύπρος πληροί τα ελάχιστα πρότυπα για εξάλειψη εμπορίας προσώπων

Η κυπριακή Κυβέρνηση κατόρθωσε να προβεί σε βασικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς της έκθεσης

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πληροί τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπορία προσώπων το 2022 η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυπριακή Κυβέρνηση κατόρθωσε να προβεί σε βασικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς της έκθεσης, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, στην ικανότητά της για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και ως εκ τούτου η Κύπρος αναβαθμίστηκε στη βαθμίδα 1.

Τα επιτεύγματα περιλαμβάνουν την καταδίκη διακινητών για πρώτη φορά σε τρία χρόνια. Επίσης, η κυπριακή Κυβέρνηση εργοδότησε επιπλέον κοινωνικούς λειτουργούς και δημιούργησε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το οποίο θα συντονίσει και θα ενισχύσει την προστασία των θυμάτων.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για ομαλότερη συνεργασία με την Μονάδα Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων και των λειτουργών του υφυπουργείου για την παραπομπή, το χειρισμό, την προστασία και την ενημέρωση των πιθανών και αναγνωρισμένων θυμάτων της εμπορίας προσώπων.

Κατά την έκθεση, η κοινωνία των πολιτών ανέφερε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών στο κυβερνητικό καταφύγιο ήταν η κατάλληλη.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η Κυβέρνηση προέβη σε διευθετήσεις για επιστροφή ξένων θυμάτων στην Κύπρο για να μπορέσουν να καταθέσουν σε δίκες και πλήρωσε τα έξοδα μελών της οικογένειας για να στηρίξουν τα πρόσωπα αυτά στη δίκη.

Αναφέρεται επίσης στη γραμμή 1497 για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και συγκρότησε μια υποεπιτροπή για την δημιουργία εκστρατειών ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μείωση της ζήτησης για σεξ επι πληρωμή.

Αν και η Κυβέρνηση πληροί τα ελάχιστα πρότυπα, εντούτοις άσκησε δίωξη σε μικρότερο αριθμό υπόπτων και εντόπισε λιγότερα θύματα, σημειώνει η έκθεση.

Οι δικαστές εξέδωσαν ποινές με αναστολή ή πρόστιμο στους μισούς καταδικασθέντες διακινητές, κάτι το οποίο δεν ισοδυναμεί με τη σοβαρότητα του εγκλήματος ενώ σταμάτησε τις προσπάθειες για να λογοδοτήσουν οι διακινητές και αποδυνάμωσε την αποτροπή. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συνέχισε να μην ανταποκρίνεται εγκαίρως στις παραπομπές ορισμένων πιθανών θυμάτων και δεν παρέπεμψε όλα τα πιθανά θύματα στην αστυνομία για επίσημη διαδικασία ταυτοποίησης.

Συνολικά, η Κυβέρνηση διαπίστωσε 22 θύματα, σε σχέση με 25 το 2022. Οι εννέα ήταν θύματα σεξιουαλικής εμπορίας, οκτώ ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και πέντε ήταν θύματα πολλαπλών μορφών εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το προφίλ διακίνησης της Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια, οι διακινητές προσώπων εκμεταλλεύονται εγχώρια πρόσωπα και ξένους υπηκόους.

Τα αλλοδαπά θύματα που εντοπίστηκαν στην Κύπρο το 2021 ήταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Συρία. Τα προηγούμενα χρόνια, τα θύματα ήταν επίσης από το Καμερούν, την Κίνα, την Τσεχία, την Αιθιοπία, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ.

Οι διακινητές, σύμφωνα με την έκθεση, υποβάλλουν τις γυναίκες, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, σε σεξουαλική εμπορία. Η σεξουαλική διακίνηση σημειώνεται σε ιδιωτικά διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στο δρόμο και σε μπυραρίες, καφετέριες, αίθουσες μασάζ και καμπαρέ γνωστά για τη διαθεσιμότητα εμπορικού σεξ.

Αναφέρεται ότι οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές βίζες που διατίθενται σε Ουκρανούς και Ρώσους υπηκόους για να στρατολογήσουν νεαρές γυναίκες για σεξουαλική εμπορία σε μπαρ και ιδιωτικές εγκαταστάσεις και να στρατολογήσουν ορισμένες γυναίκες θύματα σεξουαλικής εμπορίας με ψευδείς υποσχέσεις γάμου ή να εργαστούν σε μπυραρίες ή συνοδοί. Οι διακινητές υποβάλλουν αλλοδαπούς εργάτες — κυρίως από τη Βόρεια Αφρική αλλά και από τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία — σε καταναγκαστική εργασία στον αγροτικό τομέα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα γραφεία εξεύρεσης εργασίας προσλαμβάνουν και εκμεταλλεύονται ξένους εργάτες που εισέρχονται στη χώρα με βραχυπρόθεσμες άδειες εργασίας στην εμπορία εργασίας. Μετά τη λήξη των αδειών, οι διακινητές εξαναγκάζουν τα θύματα να εργάζονται ισχυριζόμενοι ότι χρωστάνε χρήματα, τους απειλούν και παρακρατούν τα δεδουλευμένα καθώς και έγγραφα.

Οι οικιακοί βοηθοί από την Ινδία, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα είναι ευάλωτοι στην καταναγκαστική εργασία. Οι διακινητές αναγκάζουν αιτούντες άσυλου από τη Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική και την ανατολική Ευρώπη στην καταναγκαστική εργασία στον αγροτικό τομέα και την εγχώρια εργασία. Ασυνόδευτα παιδιά, παιδιά μεταναστών, Ρομά και αιτητές πολιτικού ασύλου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη σεξουαλική εμπορία και την καταναγκαστική εργασία.

Τα παιδιά των Ρομά είναι ευάλωτα στην καταναγκαστική επαιτεία ενώ διακινητές εκμεταλλεύονται Κύπριους οι οποίοι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά και νεαρές γυναίκες με αναπηρίες για να διαπράξουν ποινικά αδικήματα, όπως η κυκλοφορία παράνομων ουσιών και τη διάπραξη απάτης για απόκτηση επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Σχετικά με τα κατεχόμενα, αναφέρει ότι αν οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το καθεστώς, θα το τοποθετούσαν στην τρίτη βαθμίδα. Στα κατεχόμενα, δεν πληρούνται τα μίνιμουμ πρότυπα για εξάλειψη της διακίνησης και ούτε γίνονται σημαντικές προσπάθειες ως προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπληρώνει η έκθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X