ΚΥΠΕ
Στην ανάγκη σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, το ταχύτερο δυνατό, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β», κατά την προσφώνηση του στη Σύναξη των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο Φανάρι, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη τις εργασίες της.
Είπε ότι αναβολή της Συνόδου θα σημαίνει αδυναμία, ενώ κάλεσε τους Προκαθημένους των Εκκλησιών να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την εθνική τους καταγωγή, βάζοντας την Ορθοδοξία στην πρώτη θέση,
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν Χριστιανοί σε διάφορα μέρη του πλανήτη, ενώ είπε ότι τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης των θεμάτων που θα απασχολήσουν την Μεγάλη Συνόδου.
Είπε ακόμη ότι η Εκκλησία θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση για τον γάμο των ομοφυλόφιλων και «να καταδικάσει την ομοφυλοφιλία».
Αφού ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πρόσκληση, ο Κύπρου Χρυσόστομος έκανε λόγο για «πρωτοφανή κρίση» που μαστίζει τον σημερινό κόσμο, καθώς και για υποχώρηση των πνευματικών αξιών έναντι των υλικών.
Είπε ότι τόσο σε καιρούς οικονομικής ευμάρειας, όσο και κρίσης «ο μακράν του Θεού παραπαίων άνθρωπος, δεν αγωνίζεται για την υπέρβαση του ευδαιμονιστικού τρόπου ζωής, αλλά στοχεύει στην ανάκτηση όσων υλιστικών απολαύσεων απώλεσε».
Αναφέρθηκε στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν Χριστιανοί σε «χώρους ανέκαθεν χριστιανικούς», προσθέτοντας ότι ο Χριστιανισμός απειλείται με εξαφάνιση από τις αρχαίες κοιτίδες του στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο, ενώ τρομοκρατικά κτυπήματα συμβαίνουν σε Ευρώπη, Ρωσία και σε Αφρικανικές χώρες.
Συμπλήρωσε ότι επιβάλλεται η παρέμβαση της Εκκλησίας για την «απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που βρίσκεται σε εξέλιξη πλησίον μας».
Αναφερόμενος στα προβλήματα μεταξύ Ορθοδόξων, εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όσους υποστηρίζουν την ανάγκη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας το συντομότερο δυνατό.
Είπε ότι τα χρόνια παρήλθαν χωρίς το όραμα να έχει πραγματοποιηθεί, ενώ η αναβολή της Συνόδου σημαίνει αδυναμία, τόσο για τους μη Ορθόδοξους, όσο και τους Ορθόδοξους.
«Όλοι είμαστε μάρτυρες της αδυναμίας μας να ξεπεράσουμε τον εθνικισμό μας, τον εθνοφυλετισμό μας» είπε, προσθέτοντας ότι «νιώθουμε δέσμιοι της εθνικής καταγωγής μας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την Ορθοδοξία μας».
Εισηγήθηκε όπως στη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου, κάθε Εκκλησία αντιπροσωπευθεί από τον Προκαθήμενο της, τον οποίον να πλαισιώνουν 12 επίσκοποι.
Εξάλλου είπε ότι επικροτεί την εισήγηση να ασχοληθεί η Μεγάλη Σύνοδος με επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους πιστούς, όπως θέματα βιοηθικής - τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων, ευθανασία - η εκτός γάμου τεκνογονία, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και να τοποθετηθεί η Εκκλησία σε «θέματα χαλαρότητας των ηθών».
Όπως είπε, η Εκκλησία θα πρέπει ξεκάθαρα να πάρει θέση και «να καταδικάσει την ομοφυλοφιλία», όταν θεσπίζεται από Κυβερνήσεις όχι μόνον η απλή συμβίωση ετεροφύλων ατόμων αλλά και ο «ομοφυλικός γάμος».
Ακόμη, είπε ότι θα πρέπει να απασχολήσει το θέμα της θέσης των γυναικών στην Εκκλησία και να μελετηθεί η επαναφορά του θεσμού των διακονισσών.
Αναφορικά με το θέμα της προεδρίας της Μεγάλης Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διερωτήθηκε αν μπορεί οποιοδήποτε σώμα να συνέλθει χωρίς Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι «ένας θα πρέπει να έχει την ευθύνη της σύγκλησης σε συνεδρία, της παρουσίασης των θεμάτων, της παροχής και της αφαίρεσης του λόγου στους συνέδρους, της επιβολής της τάξεως».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «Πρώτον έχουμε. Τον επέβαλε η ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τους διαρρεύσαντας αιώνας».Αναφερόμενος σε κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με τις δύσκολες καταστάσεις στις οποίες ζει σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είπε ότι «η δύναμη δεν προέρχεται από το περιβάλλον, ούτε από τα εξωτερικά» αλλά «προέρχεται εκ του Θεού».