Στις ράγες σκορπίστηκαν τα όνειρα δεκάδων ανθρώπων που επέβαιναν στο τρένο που εκτελούσε αργά το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση, στα Τέμπη, μία κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της σιδηροδρομικής αυτής τραγωδίας συγκαταλέγονται και δύο Κύπριοι συμπατριώτες μας, η 24χρονη Αναστασία Αδαμίδου και ο 23χρονος Κυπριανός Παπαϊωάννου, γεγονός που βύθισε σε βαθιά οδύνη ολόκληρη την Κύπρο. Οι δύο νεαροί, οι οποίοι επέστρεφαν στην Θεσσαλονίκη, θεωρούνταν από την πρώτη στιγμή αγνοούμενοι καθ’ ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των θυμάτων ή των τραυματιών, ενώ τα πρόσωπά τους αναδημοσιεύονταν συνεχώς, μαζί με άλλους αγνοούμενους, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σε μια προσπάθεια εντοπισμού τους. Τελικώς, η οικογένεια του Κυπριανού ενημερώθηκε για τον θάνατό του το βράδυ της Πέμπτης, ενώ της Αναστασίας το πρωί της Παρασκευής, όταν οι σοροί τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους και των ωρών που μεσολάβησαν μέχρι την ταυτοποίησή τους, ήρθαν στην επιφάνεια διάφορες ιστορίες για τους δύο νεαρούς, όπως ο σκοπός του ταξιδιού τους, στοιχεία του χαρακτήρα τους αλλά και τα σχέδια που έκαναν για το μέλλον τους.
Ο φιλήσυχος Κυπριανός
Ο 23χρονος Κυπριανός, με καταγωγή από το Αυγόρου, σπούδαζε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη του Αυγόρου, Παναγιώτη Μιχαηλά, ο Κυπριανός ήταν ένα πολύ καλό και φιλήσυχο παιδί, κοντά στην Εκκλησία. Ο πατέρας του είναι ο Πατήρ Χριστόδουλος, ιερέας της κοινότητας Αυγόρου, και είναι το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Ο κ. Μιχαηλάς δήλωσε ότι συνάντησε τη μητέρα του Κυπριανού στην εκκλησία το πρωί της Παρασκευής η οποία του είπε: «Να προσεύχεστε για την ψυχή του γιου μου». Σημειώνεται ότι ο νεαρός ετοιμαζόταν να παντρευτεί και, σύμφωνα με τους κατοίκους της κοινότητας, είχε μεταβεί μαζί με την αρραβωνιαστικιά του σε μοναστήρι στην Άνδρο για να ευλογήσουν τα στέφανα του γάμου τους. Η αρραβωνιαστικιά του επέστρεψε αεροπορικώς στην Κύπρο, ενώ ο 23χρονος είχε πάρει το τρένο για τη Θεσσαλονίκη. Η είδηση του θανάτου του έχει σκορπίσει το πένθος στην κοινότητα Αυγόρου, η οποία έχει κηρύξει 40ήμερο πένθος, ενώ η εκτίμηση που του είχαν συμμαθητές και καθηγητές του στο Λυκείου Φώτη Πίττα στα Κοκκινοχώρια, όπου φοιτούσε, αποτυπώνεται και στην πράξη στην οποία προχώρησαν την Παρασκευή, καθώς σχημάτισαν με τα σακίδια τους το μήνυμα: «Ο Κυπριανός μας». Επίσης, ο νεαρός έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική, καθώς φοιτούσε στο Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου.
Τα όνειρα της Αναστασίας
Η 24χρονη Αναστασία, με καταγωγή από την Πάφο, βρισκόταν στη Βουλγαρία για την ορκωμοσία φίλης της και ακολούθως θα μετέβαινε από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε, με καράβι. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οικείοι της, τα σχέδιά της άλλαξαν την τελευταία στιγμή λόγω θαλασσοταραχής και πρόλαβε το φονικό τρένο μόλις δύο λεπτά προτού αναχωρήσει και επιβιβάστηκε στο τρίτο βαγόνι. Ο πατέρας του φίλου της βρέθηκε από την πρώτη στιγμή έξω από το Νοσοκομείο Λάρισας, κρατώντας φωτογραφίες και αναζητώντας την. Η 24χρονη χαρακτηριζόταν από τους καθηγητές της ως εξαιρετική μαθήτρια σε επίδοση και σε ήθος. Όνειρό της ήταν να περάσει στη Σχολή Οδοντιατρικής, κάτι το οποίο πέτυχε, ενώ μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές της προκειμένου να εξασφαλίσει μεταπτυχιακό τίτλο.
Τριήμερο πένθος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τριήμερο πένθος μέχρι τη μέρα της κηδείας, ενώ έδωσε οδηγίες όπως όλα τα μέλη της κυβέρνησης απόσχουν από οποιεσδήποτε δημόσιες εκδηλώσεις. Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία, το κόστος μεταφοράς των σορών των δύο νεαρών φοιτητών αλλά και της επιστροφής των μελών των οικογενειών της στην Κύπρο θα καλυφθεί από το κράτος, ενώ και η κηδεία των δύο Κύπριων φοιτητών θα καλυφθεί δημοσία δαπάνη. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τις οικογένειες των δύο Κύπριων φοιτητών και τους μετέφερε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση της Πολιτείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος δέχθηκε και τηλεφώνημα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον χαμό των δύο φοιτητών.