ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ιράν απειλεί με νέες επιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ

Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν, σφοδρό σφυροκόπημα του Ισραήλ στην Τεχεράνη - Με πυραύλους και drones απαντά το Ιράν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

07-03-2026 21:00

Ρουκέτες Katyusha κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Ρουκέτες Katyusha εκτοξεύθηκαν το Σάββατο κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, ενώ ήχησαν σειρήνες συναγερμού, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν οι ρουκέτες προκάλεσαν ζημιές ή θύματα, μεταδίδει το Reuters.

 

07-03-2026 20:50

Ένας νεκρός στο Ντουμπάι από θραύσματα μετά από «αναχαίτιση»

Θραύσματα από αναχαίτιση έπεσαν πάνω σε όχημα στην περιοχή Αλ Μπάρσα του Ντουμπάι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι ανταποκρίνονται σε «εισερχόμενες απειλές από πυραύλους και drones από το Ιράν».

 

07-03-2026 20:45

Αραγτσί: Ο Τραμπ παρερμήνευσε την αποφασιστικότητα του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η ανοιχτή στάση της Τεχεράνης στο σενάριο αποκλιμάκωσης, «καταστράφηκε σχεδόν αμέσως» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε δήλωση που ακολούθησε τα σχόλια του Τραμπ νωρίτερα σήμερα, ο Αραγτσί ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παρεξηγήσει τις «ικανότητες, την αποφασιστικότητα και τις προθέσεις» του Ιράν.

 

07-03-2026 20:00

ΗΑΕ: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» δηλώνει ο πρόεδρος μετά τα ιρανικά πλήγματα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως η χώρα του βρίσκεται σε καιρό πολέμου, ωστόσο είναι καλά και λέει στους εχθρούς της ότι δεν είναι εύκολη λεία, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του αφότου το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον της γείτονός του στον Κόλπο εν μέσω αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων.

«Τα ΗΑΕ έχουν χοντρό δέρμα και πικρή σάρκα - δεν είμαστε εύκολη λεία», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ο οποίος είναι επίσης ο ηγέτης του Αμπού Ντάμπι, σε σχόλια που έκανε χθες, Παρασκευή, όταν επισκέφθηκε τραυματίες από τα πλήγματα, και τα οποία μεταδόθηκαν σήμερα από την τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι. «Θα επιτελέσουμε το καθήκον μας προς τη χώρα μας, το λαό μας και τους κατοίκους μας, οι οποίοι είναι επίσης μέρος της οικογένειάς μας», πρόσθεσε.

07-03-2026 20:00

Πρόεδρος ιρανικού κοινοβουλίου: Οι χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή δεν θα απολαύσουν την ειρήνη

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε στο X ότι οι χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις στην περιοχή «δεν θα απολαύσουν την ειρήνη».

Είπε επίσης ότι η επίθεση κατά του εργοστασίου αφαλάτωσης του Qeshm, για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε νωρίτερα τις ΗΠΑ, «πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη μιας από τις αεροπορικές βάσεις στις νότιες γειτονικές χώρες».

«Αυτό το κατάφωρο έγκλημα θα λάβει ανάλογη απάντηση. Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή έχουν γίνει πλατφόρμες για επιχειρήσεις κατά του Ιράν», πρόσθεσε. «Η προέλευση κάθε επίθεσης είναι ο προορισμός της απάντησής μας», επεσήμανε.

 

07-03-2026 19:53

Αεροπορικά εισιτήρια από «χρυσό»

Οι μαζικές ακυρώσεις πτήσεων έχουν αφήσει πολλούς ταξιδιώτες εγκλωβισμένους σε διάφορα σημεία της Μέσης Ανατολής.

Ανάμεσα στους τουρίστες που έχουν μείνει χωρίς πτήση είναι και ένα ζευγάρι από την Αγγλία, το οποίο επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα του την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, η αρχική τους πτήση ακυρώθηκε, όπως και δύο ακόμη που επαναπρογραμματίστηκαν αργότερα, ενώ –όπως λένε– δεν τους έχει προταθεί μέχρι στιγμής κάποια εναλλακτική.

«Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές», αναφέρει ο Μπάρι μιλώντας στο BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μόνα διαθέσιμα εισιτήρια που βρίσκει είναι στην πρώτη θέση και κοστίζουν περίπου 15.000 ευρώ, ποσό που –όπως τονίζει– είναι πολύ πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες.

 

07-03-2026 19:40

Στοχοποίηση αμερικανικής βάσης στο Μπαχρέιν

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη ναυτική βάση Ναυτική Βάση Τζουφάιρ στο Μπαχρέιν, σε αντίποινα για αμερικανικό βομβαρδισμό της μονάδας αφαλάτωσης στο νησί Κεσμ, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τα αίτια ή τυχόν ζημιές.

 

07-03-2026 19:22

Σφοδρά χτυπήματα σε βάσεις του Ιράν

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρο το Ιράν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εικόνες που καταγράφουν καταστροφές σε πολλά κτίρια στο στρατιωτικό συγκρότημα Παρτσίν, περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης.

Παράλληλα, εκτεταμένες ζημιές εντοπίζονται και στη ναυτική βάση Μπαρούχ, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπουσέρ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που η εταιρεία δορυφορικών καταγραφών Vantor ταυτοποιεί ως μονάδα drones.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της στρατιωτικής επιχείρησης την αποδυνάμωση των ναυτικών δυνατοτήτων του Ιράν.

07-03-2026 18:50

Βρετανία: Σε ετοιμότητα το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales

Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζει το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή. Αυτό ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας, διευκρινίζοντας πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τον απόπλου του, αλλά έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχει μειωθεί στο μισό ο χρόνος ετοιμότητας του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες. Τα πληρώματα του έχουν επίσης ειδοποιηθεί για πιθανή άμεση κινητοποίηση.

 

07-03-2026 18:30

Ιρανικά ΜΜΕ: Οι Φρουροί της Επανάστασης στοχοποίησαν ναυτική βάση του Μπαχρέιν

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν στοχοποίησαν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη ναυτική βάση Τζουφάιρ του Μπαχρέιν σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ της μονάδας αφαλάτωσης στο νησί Κεσμ του Ιράν, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

 

07-03-2026 18:15

Εκρήξεις ακούστηκαν στην Ντόχα

Εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

07-03-2026 18:00

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή επεκτείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Ακρωτήρι

Επέκταση των μέτρων εκκένωσης Ακρωτηρίου μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι αρχές των Βρετανικών βάσεων σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου θα γίνει η επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Την απόφαση όπως η περιοχή Ακρωτηρίου παραμείνει εκκενωμένη για λόγους ασφαλείας έλαβαν οι Βρετανικές βάσεις, έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης. Τα μέτρα ασφαλείας παρατείνονται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, το πρωί του Σαββάτου θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης. Η φιλοξενία των κατοίκων στα δύο ξενοδοχεία της Λεμεσού και στη Μονή Αγίου Γεωργίου στην Ερήμη, θα συνεχιστεί.

Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία της περιοχής. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κουρίου Παντελής Γεωργίου, γίνεται προσπάθεια από πλευράς του δήμου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας όπως εξευρεθούν χώροι για προσωρινή μεταστέγαση των σχολείων ώστε οι μαθητές της περιοχής συνεχίσουν τη φοίτηση τους κανονικά. Η προσπάθεια γίνεται σε συνεννόηση και με τους γονείς των μαθητών σχολείων που επηρεάζονται από την επέκταση των μέτρων ασφαλείας.

 

07-03-2026 17:39

Χιλιάδες Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την πραγματοποίηση περισσότερων από δώδεκα ειδικά ναυλωμένων πτήσεων, μεταφέροντας χιλιάδες Αμερικανούς εκτός της Μέσης Ανατολής από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

07-03-2026 17:27

Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις βάσεις του για «αμυντικές επιχειρήσεις»

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δηλώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν βρετανικές βάσεις για συγκεκριμένες αμυντικές επιχειρήσεις με σκοπό να αποτρέψουν το Ιράν από το να εκτοξεύσει πυραύλους στην περιοχή, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Βρετανών πολιτών».

Δηλώνει επίσης ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους πάνω από την Ιορδανία, το Κατάρ, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή «για την υπεράσπιση των βρετανικών συμφερόντων και των συμμάχων».

07-03-2026 17:01

Τραμπ: Διαλύσαμε 42 πλοία του ιρανικού ναυτικού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει εκτός μάχης «42 πλοία του ιρανικού ναυτικού» μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς και την ιρανική πολεμική αεροπορία και τις τηλεπικοινωνίες της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης ότι θα συναντήσει τις οικογένειες Αμερικανών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση. Όπως είπε, όλοι τους είναι «μεγάλοι ήρωες για τη χώρα», οι οποίοι «επιστρέφουν από το Ιράν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που περίμεναν ότι θα επέστρεφαν».

Παράλληλα δεσμεύθηκε πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να κρατήσουν τις απώλειες Αμερικανών στρατιωτών «στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο».

07-03-2026 16:23

Κουβέιτ: Προληπτική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι έθεσε σε εφαρμογή μία προληπτική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου, αλλά και της διύλισης, μετά από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ιράν κατά του Κουβέιτ, αλλά και τις “ιρανικές απειλές σχετικά με την ασφαλή διέλευση των πλοίων διαμέσου των Στενών του Ορμούζ”, ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή της η κοινοπραξία, Kuwait Petroleum Corporation (KPC).

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία ανακοίνωσε επίσης, ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται “στη στρατηγική της για τη διαχείριση των κινδύνων, αλλά και για τη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αναπροσαρμογή είναι αυστηρά προληπτική και θα εξεταστεί εκ νέου ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ η KPC παραμένει έτοιμη για την επαναφορά των επιπέδων παραγωγής, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

07-03-2026 15:59

Δεν υπάρχει πληροφορία για οποιαδήποτε απειλή εναντίον της ΚΔ

Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Βύρωνας Βύρωνος.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε σχέση με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ο κ. Βύρωνος είπε ότι η Αστυνομία Κύπρου συνεχίζει τα αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης όλων των κρίσιμων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας και χώρων υψηλού κινδύνου, τα οποία έχουν προληπτικό χαρακτήρα με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής.

«Όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας έχουν ενεργοποιηθεί και η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Θα πρέπει να επαναληφθεί ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Αστυνομία Κύπρου ενεργεί προληπτικά με βασική προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

07-03-2026 15:58

Επαναπατρίζονται το Σάββατο ακόμα 170 Κύπριοι από το Ντουμπάι

Για τετάρτη ημέρα συνεχίζονται το Σάββατο οι επαναπατρισμοί Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Απόψε αναμένεται να προσγειωθεί στις 20:05 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης» ακόμα μια πτήση επαναπατρισμού από το Ντουμπάι της Cyprus Airways, μεταφέροντας 170 πολίτες, περιλαμβανομένων 2 βρεφών.

Μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί 805 Κύπριοι, εκ των οποίων οι 781 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν ακόμη δυο πτήσεις από το Ντουμπάι όπου μεταφέρθηκαν στην Κύπρο 293 πολίτες.

Η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που ναύλωσε εμπορικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό πολιτών με το κόστος να καλύπτεται εξολοκλήρου από το κράτος, ενώ λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως κέντρο διαχείρισης κρίσεως.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή όλων των συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

07-03-2026 15:52

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Στάρμερ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τηλεφωνικά στον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που μπορούν να γίνουν για την προετοιμασία ενός διαλόγου με το Ιράν και ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας που επικεντρώνονται στην ειρήνη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η σημερινή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας επικαλείται τον Ερντογάν λέγοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί την διαδικασία που άρχισε με τις επιθέσεις κατά του Ιράν και ότι οι παρατεταμένες (χρονικά) παρεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

07-03-2026 15:52

Ιρανικά ΜΜΕ: Πλήγμα σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ στα Στενά του Ορμούζ, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν.

07-03-2026 15:17

Λίβανος: Το Ισραήλ καλεί εκκένωση της περιοχής νοτίως του ποταμού Λιτάνι

Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης για τους κατοίκους της περιοχής νοτίως του ποταμού Λιτάνι, στον Λίβανο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται βομβαρδισμοί.

07-03-2026 15:17

Τουρκία: Εξετάζεται η αποστολή F-16 στα κατεχόμενα

Η Αγκυρα εξετάζει την αποστολή μαχητικών F-16 στην Κύπρο, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

07-03-2026 15:16

Κατάρριψη ενός drone στο Κουβέιτ

Η Εθνοφρουρά του Κουβέιτ ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο X ότι κατέρριψε ένα drone “σε μία περιοχή ευθύνης της”.

07-03-2026 14:45

Κόμπος: H κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, παρά την ανησυχία που έχει προκληθεί μετά το περιστατικό με ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά σε βρετανική βάση, επισημαίνοντας ότι η καθημερινότητα συνεχίζεται κανονικά. «Η ζωή συνεχίζεται κανονικά», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούν χωρίς διακοπή.

Οπως ανέφερε, έχουν σημειωθεί αρκετοί κανονικοί ή ψευδείς συναγερμοί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι πολίτες της Κύπρου έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, βάσει οδηγιών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

07-03-2026 14:30

Η Χεζμπολάχ καλεί τους κατοίκους της πόλης Κιριάτ Σμονά στο βόρειο Ισραήλ να την εγκαταλείψουν

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ κάλεσε σήμερα τους κατοίκους μιας πόλης στο βόρειο Ισραήλ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο να την εγκαταλείψουν και να κατευθυνθούν προς το νότο.

«Προειδοποίηση. Καλούνται όλοι οι κάτοικοι της Κιριάτ Σμονά να την εγκαταλείψουν άμεσα. Κατευθυνθείτε στο νότο», ανέφερε η ανακοίνωση.

07-03-2026 14:15

Καθυστερεί η άφιξη του «Dragon» στην Κύπρο

Διαβάστε τι αναφέρει η Daily Telegraph: 

Καθυστερεί η άφιξη του «Dragon» στην Κύπρο

Το αντιτορπιλικό Dragon που έχει αποφασίσει να στείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο έχει καθυστερήσει επειδή η ναυτική βάση όπου προετοιμάζεται λειτουργεί μόνο από τις εννέα έως τις πέντε. Αυτό επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph επικαλούμενο πηγές ενός συνδικάτου.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Prospect που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην βάση του Πόρστμουθ, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το Dragon, το βρετανικό υπουργείο άμυνας για να μειώσει το κόστος έχει επιβάλει τις καθημερινές ένα αυστηρό ωράριο 9 με 5. Για αυτό και το Dragon δεν μπορεί να ετοιμαστεί πιο γρήγορα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Μάικ Κλάνσι.

07-03-2026 13:43

Κατς σε Λίβανο: Αφοπλίστε τη Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατς προειδοποίησε σήμερα την κυβέρνηση του Λιβάνου για το αφοπλισμό της Χεζμπολάχ ή σε αντίθετη περίπτωση “θα πληρώσει βαρύ τίμημα”.

“Εμείς (το Ισραήλ) δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις κατά του Λιβάνου, αλλά δεν θα αποδεχτούμε την ανανέωση μιας κατάστασης, όπως αυτή που υπήρχε για αρκετά χρόνια -τα πυρά από τον Λίβανο κατά του Κράτους του Ισραήλ”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Κατς.

“Έτσι, κάνουμε στροφή και προειδοποιούμε: ενεργοποιηθείτε και δράστε πριν δράσουμε ακόμη περισσότερο”.

07-03-2026 13:29

Ο Τραμπ προαναγγέλει «βαριά χτυπήματα» στο Ιράν εντός της ημέρας

Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν θα δεχθεί σήμερα «βαριά πλήγματα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τεχεράνη απολογήθηκε και «παραδόθηκε» στα γειτονικά της κράτη, μετά τις δηλώσεις Πεζεσκιάν ότι το Ιράν ανέστειλε τις επιθέσεις σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.

 

07-03-2026 12:49

Ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη, αλλά και σε αρκετές περιοχές του Ιράν

Το Ισραήλ σφυροκοπά εκ νέου την Τεχεράνη το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με το Associated Press.

 

07-03-2026 12:28

Το Ιράκ επεκτείνει το κλείσιμο του εναέριου χώρου του

Κατά 72 ώρες επεκτείνει το Ιράκ το κλείσιμο του εναέριου χώρου του.

Σύμφωνα με την Ιρακινή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το εναέριος χώρος θα μείνει κλειστός μέχρι τις 12.00 μ.μ. της Τρίτης(τοπική ώρα).

07-03-2026 11:57

Πεζεσκιάν για ΗΠΑ: «Ονειρο που θα πάρουν στον τάφο τους»

Όνειρο που οι Αμερικανοί θα πάρουν στον τάφο τους, χαρακτήρισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν το αίτημα του Τραμπ για άνευ όρων παράδοση του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν έκανε τη δήλωση σε προηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07-03-2026 11:54

Νέα πλήγματα στο Λίβανο ανακοίνωσαν οι IDF

07-03-2026 11:47

Σειρήνες σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη

Σειρήνες προειδοποίησης για πυραυλικό χτύπημα ήχησαν το πρωί του Σαββάτου στην Ιερουσαλήμ και σε περιοχές της Δυτικής Οχθης.

07-03-2026 11:35

Λετυμπιώτης: Συνεχίζουν τις περιπολίες τους οι ελληνικές φρεγάτες

Συνεχίζουν τις περιπολίες τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, οι ελληνικές φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», οι οποίες ανεφοδιάζονται από το λιμάνι Λεμεσού.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε την Παρασκευή στην πλατφόρμα Χ βίντεο με τον απόπλου του «Κίμωνα» από το λιμάνι Λεμεσού για περιπολία, μετά τον ανεφοδιασμό του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

07-03-2026 10:59

Νέα χτυπήματα του Ιράν σε Μπαχρέιν και Κατάρ

Σειρήνες ήχησαν στο Μπαχρέιν για πέμπτη φορά σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στις κοντινότερες προστατευμένες περιοχές.

Συναγερμός σήμανε και στο Κατάρ, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, αναχαιτίστηκαν βαλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν.

«Η απειλή έχει εξουδετερωθεί και η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί», ανέφερε το υπουργείο.

07-03-2026 10:10

Σειρήνες και πάλι στο Μπαχρέιν

Σειρήνες ήχησαν στο Μπαχρέιν για πέμπτη φορά σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στις κοντινότερες προστατευμένες περιοχές.

07-03-2026 10:09

Emirates: Επανέναρξη των λειτουργιών

Νεότερη ανακοίνωση εξέδωσε η Emirates, σύμφωνα με την οποία επανεκκινούν οι λειτουργίες της και καλεί όσους επιβάτες είχαν προγραμματισμένες πτήσεις να προσέλθουν στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

07-03-2026 10:09

Λίβανος: Στους 16 οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα της Παρασκευής

Ο απολογισμός από τα ισραηλινά πλήγματα χθες βράδυ στην περιοχή της Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, ανήλθε σε 16 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Άλλοι 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που είχε χθες δώσει αρχικό απολογισμό εννέα νεκρών.

07-03-2026 09:53

Τραμπ: H Κούβα «θα καταρρεύσει πολύ σύντομα»

«Η Κούβα θα καταρρεύσει πολύ σύντομα» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε τηλεφωνική συνέντευξη στο CNN, προσθέτοντας πως «θέλουν τόσο πολύ να κάνουν συμφωνία».

Ενώ αναφερόταν στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη δεύτερη θητεία του, εκφράστηκε εμβόλιμα στην Κούβα, λέγοντας ότι «θέλουν να κάνουν συμφωνία, και έτσι θα στείλω τον Μάρκο (Ρούμπιο) εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί». «Αυτή τη στιγμή είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε αρκετό χρόνο, αλλά η Κούβα είναι έτοιμη — μετά από 50 χρόνια», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το Ιράν αποτελεί την τρέχουσα προτεραιότητα.

Αναφερόμενος εκ νέου στην Κούβα, πρόσθεσε ότι «την παρακολουθώ εδώ και 50 χρόνια και έχει καταρρεύσει κατευθείαν στην αγκαλιά μου εξαιτίας μου. Έχει καταρρεύσει, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει πέσει κατευθείαν στην αγκαλιά μας. Και τα πηγαίνουμε πολύ καλά».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

07-03-2026 09:52

Η United Airlines ακυρώνει όλες τις πτήσεις από ΗΠΑ προς Τελ Αβίβ και Ντουμπάι

Καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται η United Airlines ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Τελ Αβίβ και το Ντουμπάι τουλάχιστον έως τις 21 Μαρτίου.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι ακυρώσεις ισχύουν επίσης και για τις αντίστοιχες πτήσεις επιστροφής. Παράλληλα, η United δήλωσε ότι παρέχει στους επιβάτες που επηρεάζοντα ευελιξία αλλαγής ταξιδιού (travel waiver).

Ο εναέριος χώρος έχει κλείσει σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβισμένους και να αναζητούν πτήσεις επαναπατρισμού από την περιοχή.

Εκπρόσωπος της Emirates, μιας από τις δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία λειτουργεί επί του παρόντος στο 60% της δυναμικότητάς της και συνεχίζει να πραγματοποιεί πτήσεις προς επτά πόλεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η Emirates μετέφερε περίπου 30.000 επιβάτες από το Ντουμπάι την Πέμπτη.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

07-03-2026 09:46

Ακυρώθηκαν το Σάββατο 29 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας

Ακυρώνονται το Σάββατο συνολικά 29 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».

Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου, πρόκειται για 13 αφίξεις πτήσεων και 16 αναχωρήσεις πτήσεων.

Οι επιβάτες οι οποίοι έχουν προγραμματισμένο ταξίδι παροτρύνονται πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία ή με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα.

07-03-2026 09:45

Ο Πεζεσκιάν ζητά «συγγνώμη» από τις γειτονικές χώρες

Ονειρο που οι Αμερικανοί θα πάρουν στον τάφο τους, χαρακτήρισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν το αίτημα του Τραμπ για άνευ όρων παράδοση του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν έκανε τη δήλωση σε προηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη για τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον χωρών της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη θα τις σταματήσει και αφήνοντας να εννοηθεί ότι προκλήθηκαν από ασυνεννοησία στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, η δήλωσή του μεταδόθηκε αφού είχαν ήδη σημειωθεί επανειλημμένες επιθέσεις το πρωί του Σαββάτου εναντίον του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

07-03-2026 09:44

Πλήγματα του Ιράν στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν «αυτονομιστές ομάδες» στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ ο πόλεμος κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα του.

«Σήμερα το πρωί…χτυπήθηκαν τρεις θέσεις αυτονομιστικών ομάδων στην ιρακινή περιοχή (του Κουρδιστάν)», δήλωσαν οι Φρουροί σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Εάν αυτονομιστές ομάδες στην περιοχή (του Κουρδιστάν) προβούν στην παραμικρή ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν, θα τις συντρίψουμε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

07-03-2026 09:26

«Παγώνουν» όλες οι πτήσεις από και προς Ντουμπάι

Η Emirates με ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα Χ, νωρίτερα σήμερα, αναφέρει ότι ακυρώνονται όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, μέχρι νεωτέρας.

07-03-2026 09:25

Ιραν: Μαζικό κύμα επιθέσεων με drones κατά αμερικανικών δυνάμεων

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι εξαπέλυσε νέο «μαζικό κύμα επιθέσεων με drones» κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Το ιρανικό ναυτικό στοχοθέτησε αμερικανικές βάσεις και τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) με μαζικό κύμα επιθέσεων με drones», δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Irna.

Μεταξύ των στόχων που αναφέρθηκαν ήταν η βάση Αλ Μινχάντ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα, μια ακόμα βάση στο Κουβέιτ καθώς και μια «στρατηγική εγκατάσταση» στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

07-03-2026 09:12

Νέες εκρήξεις στην Τεχεράνη

Εκρήξεις ακούγονται αυτή την ώρα στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδουν ιρανικά Μέσα.

Οι νέες αυτές εκρήξεις έρχονται μερικές ώρες μετά την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε ο Ισραηλινός στρατός τα ξημερώματα του Σαββάτου.

07-03-2026 08:58

Βίντεο των IDF για τα σημερινά πλήγματα στην Τεχεράνη

07-03-2026 08:55

Ισραήλ: 80 μαχητικά πραγματοποίησαν τις πρωινές επιθέσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, το Ισραήλ χρησιμοποίησε περισσότερα από 80 μαχητικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσει το ευρείας κλίμακας χτύπημά του κατά του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι επιδρομές στόχευσαν στρατιωτικές υποδομές, μεταξύ των οποίων και το στρατιωτικό πανεπιστήμιο Ιμάμ Χοσεΐν, το οποίο –σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό– χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση αξιωματικών των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι στο πανεπιστήμιο «υπήρχαν πολλοί στρατιωτικοί στόχοι».

Μεταξύ των στόχων ήταν επίσης συγκρότημα συνεδριάσεων των Φρουρών της Επανάστασης, υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης βαλλιστικών πυραύλων, στρατιωτικά καταφύγια και κέντρα διοίκησης όπου «δραστηριοποιούνταν ανώτεροι αξιωματούχοι του ιρανικού καθεστώτος». Πλήγματα δέχθηκαν ακόμη θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στο δυτικό και κεντρικό Ιράν.

Βίντεο και εικόνες από την Τεχεράνη κατέγραψαν πυκνό μαύρο καπνό και ήχους εκρήξεων τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ φλόγες διακρίνονταν στο αεροδρόμιο Μεραμπάντ της πόλης.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε το αεροδρόμιο.

07-03-2026 08:50

Μεγάλες διακυμάνσεις στις χονδρικές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, καθώς η διακοπή του εφοδιασμού φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στο Ιράν επιτείνει την αυξανόμενη αστάθεια, εν μέσω της ανόδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

07-03-2026 08:47

Κατάρ: Ανοίγει μερικώς ο εναέριος χώρος του

Το Κατάρ ανακοίνωσε την επανέναρξη περιορισμένου αριθμού πτήσεων για πρώτη φορά από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Οι υπηρεσία αεροπορίας της χώρας ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος του Κατάρ ανοίγει μόνο για πτήσεις εκκένωσης και αναγκαίες εμπορικές πτήσεις.

Η πρώτη πτήση της Qatar Airways από την Ντόχα από την έναρξη του πολέμου αναχώρησε πριν από λίγα λεπτά για Λονδίνο, ενώ, σύμφωνα με την εταιρία, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πτήσεις για Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη και Φρανκφούρτη.

Προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους, όσους έχουν οικογένειες ή επείγουσες ιατρικές ανάγκες.

07-03-2026 08:45

Μέραμπαντ: Εικόνες από τα πλήγματα στο αεροδρόμιο

Τα βίντεο, που έχει επιβεβαιώσει μέσω γεωεντοπισμού το CNN δείχνουν σημεία του αεροδρομίου Μεραμπαντ να φλέγονται.

07-03-2026 08:44

Επλήγη στο αεροδρόμιο Μέραμπαντ

Το αεροδρόμιο Μέραμπαντ της Τεχεράνης επλήγη από αμερικανοισραηλινά χτυπήματα το πρωί του Σαββάτου, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, Mehr News Agency.

Νωρίτερα, βίντεο που διακινήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έδειχναν φωτιές και εκρήξεις στο ίδιο αεροδρόμιο, καθώς και ένα αεροπλάνο να έχει αρπάξει φωτιά. Δεν ήταν σαφές αν τα χτυπήματα στο αεροδρόμιο έγιναν απευθείας.

Πρόκειται για το αεροδρόμιο του Ιράν με τη μεγαλύτερη κίνηση.

07-03-2026 08:43

Χεζμπολάχ: Απετράπη η ανάπτυξη ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με Συρία

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν το βράδυ της Παρασκευής να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Μπααλμπέκ του ανατολικού Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων (NNA στα αγγλικά, ΑΝΙ στα γαλλικά). Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χεζμπολάχ, οι οποίοι απώθησαν τους ισραηλινούς στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε το σιιτικό κίνημα – το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την βαθύτερη στο λιβανικό έδαφος επιχείρηση ισραηλινών στρατιωτών από τον Νοέμβριο του 2024, όταν κομάντος είχαν συλλάβει τον αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Ιμάντ Αμχάζ στην πόλη Μπατρούν του βορείου Λιβάνου.

Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι μάχες ξέσπασαν στη Νάμπι Σιτ της Μπααλμπέκ, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

07-03-2026 08:41

ΗΠΑ: Πώληση στο Ισραήλ βομβών αξίας 151 εκατ. δολαρίων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Παρασκευή την πιθανή πώληση στο Ισραήλ στρατιωτικού υλικού εκτιμώμενης αξίας 151,8 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια περίοδο κατά την οποία οι δύο χώρες έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ιράν, προκαλώντας ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η προτεινόμενη πώληση 12.000 βομβών BLU-110A/B, βάρους 470 κιλών, «θα βελτιώσει την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίζει υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές, θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας και θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικό μέσο για περιφερειακές απειλές», αναφέρει η ανακοίνωση.

07-03-2026 08:40

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους κατά του Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους κατά του Ισραήλ νωρίς σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, που πρόσθεσε ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Νωρίτερα, υπήρξαν επαναλαμβανόμενες αναφορές για ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις. Στο μεταξύ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νέο κύμα πληγμάτων κατά στόχων στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.

07-03-2026 08:39

Εκρήξεις στο Ντουμπάι και τη Μανάμα

Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, τη Μανάμα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί, κατά την όγδοη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο Ντουμπάι και μία στη Μανάμα, όπου ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες συναγερμού. «Οι πολίτες και οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν ήρεμοι και να μεταβούν στο κοντινότερο ασφαλές σημείο», έγραψε το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν στο Χ.

07-03-2026 08:38

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο που κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Πρίγκιπας Σουλτάν, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

«Ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε προς την αεροπορική βάση Πρίγκιπας Σουλτάν αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε», αναφέρει η ανακοίνωση εκπροσώπου του υπουργείου στην πλατφόρμα Χ, χωρίς να παρέχονται περισσότερες πληροφορίες.

07-03-2026 08:36

Οι Φρουροί της Επανάστασης προκαλούν τις ΗΠΑ να συνοδεύσουν πετρελαιοφόρα στο Στενό του Χορμούζ

Εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο Στενό του Χορμούζ προκειμένου να συνοδεύσουν πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να συνοδεύουν πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στο Στενό του Χορμούζ, εφόσον χρειαστεί, είχε δηλώσει ο Τραμπ την Τρίτη.

Λόγω του πολέμου έχουν ελαχιστοποιηθεί οι διελεύσεις πλοίων από το Στενό του Χορμούζ, από όπου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το 20% του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου που διακινείται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Μοχαμάντ Ναϊνί, δήλωσε: «Το Ιράν χαιρετίζει τη συνοδεία πετρελαιοφόρων από αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ. Παρεμπιπτόντως, εμείς περιμένουμε την παρουσία τους».

«Συνιστούμε, προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, να θυμηθούν οι Αμερικανοί τη φωτιά στο αμερικανικό υπερδεξαμενόπλοιο Bridgeton το 1987 και τα πετρελαιοφόρα που μπήκαν πρόσφατα στο στόχαστρο», συμπλήρωσε ο Ναϊνί.

07-03-2026 08:34

Μπαράζ αεροπορικών πληγμάτων στην Τεχεράνη

Εκρήξεις συγκλόνισαν το δυτικό τμήμα της Τεχεράνης, λίγη ώρα αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις «ευρείας κλίμακας» εναντίον της ιρανικής πρωτεύουσας.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν κύμα επιθέσεων, ευρείας κλίμακας» εναντίον κυβερνητικών στόχων στην ιρανική πρωτεύουσα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών εξαπολύθηκε μετά τον συναγερμό που σήμανε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Ισραήλ λόγω ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων.

07-03-2026 08:33

Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: Παραβίαση της αρχής μη παρέμβασης οι δηλώσεις Τραμπ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σάιντ Ιραβανί, δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει έναν «σκόπιμο, απρόκλητο και παράνομο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Σημείωσε ότι η σύγκρουση έχει εισέλθει στην «έβδομη ημέρα αυτής της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης, η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2026».

Σύμφωνα με τον Ιρανό πρέσβη, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς συνεχίζουν τις βίαιες και μαζικές επιθέσεις τους κατά του Ιράν και του ιρανικού λαού αδιάκοπα», υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι επιθέσεις είναι αδιάκριτες» και «στοχεύουν σκόπιμα αμάχους και πολιτικές υποδομές σε όλη τη χώρα». Χαρακτήρισε τα πλήγματα «σαφή εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Η φερόμενη δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την εκλογή νέου Ανώτατου Ηγέτη στο Ιράν συνιστά σαφή παραβίαση της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Παράλληλα επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες μας για άμεση παύση αυτού του εγκληματικού πολέμου, το Συμβούλιο παρέμεινε σιωπηλό» και «επέλεξε να κλείσει τα μάτια σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις».

Τόνισε ότι το Ιράν ασκεί «το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έως ότου σταματήσει αυτή η επιθετικότητα και αυτές οι βάρβαρες επιθέσεις», επισημαίνοντας ότι «το Ιράν στοχεύει μόνο στρατιωτικούς στόχους των επιτιθέμενων» και ότι «δεν στοχεύουμε αμάχους».

Κλείνοντας, κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να «καταδικάσουν αυτή την επιθετικότητα» και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει άμεσα, προειδοποιώντας ότι «η αποτυχία δράσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Σήμερα είναι το Ιράν. Αύριο θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος», τόνισε.

07-03-2026 08:32

Ιράνός Πρέσβης στον ΟΗΕ: 180 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σάιντ Iραβανί, ανέφερε ότι «τουλάχιστον 1.332 άμαχοι — συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών — έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους», ενώ «χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί». Υποστήριξε επίσης ότι «αεροδρόμια, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, τεμένη, αστυνομικά κτίρια και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές έχουν στοχευθεί και καταστραφεί σκόπιμα».

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ των οποίων επίθεση σε «δημοτικό σχολείο θηλέων στο Μινάμπ, στο νότιο Ιράν», ισχυριζόμενος ότι «175 μαθήτριες σκοτώθηκαν σε εκείνη την επίθεση». Πρόσθεσε ότι «περισσότερα από 180 παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους» και ότι «περισσότερα από 20 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές».

07-03-2026 08:31

Ιράκ: Νέα επιδρομή drones με στόχο το αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Άλλη μια επιδρομή drones είχε στόχο, τη νύχτα της Παρασκευής, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το οποίο στεγάζει μια στρατιωτική βάση και μια διπλωματική εγκατάσταση των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ένας αξιωματούχος ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι το αεροδρόμιο «δέχθηκε κύμα επιθέσεων» με drones και πυραύλους, συμπληρώνοντας ότι ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο.

Άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την επιδρομή drones, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε πυρκαγιά στον χώρο του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

07-03-2026 08:30

Στόχος η άνευ όρων παράδοση του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από την «άνευ όρων παράδοση» του Ιράν, σηματοδοτώντας μια ακόμη -και τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής- διεύρυνση των στόχων που έχει θέσει στο πλαίσιο της σύρραξης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ