ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πομπέο τορπίλισε συμφωνία για την Αρκτική

«Η σταθερή συρρίκνωση των παγωμένων θαλασσών ανοίγει νέες ναυτικές διόδους και δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες για το εμπόριο», δήλωσε.

ΑΜΠΕ

REUTERS, A.P.

Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη, προκαλώντας άνοδο της στάθμης των θαλασσών και απειλώντας με εξαφάνιση σειρά ειδών. Αν άκουγε κανείς, όμως, τον Μάικ Πομπέο από το βήμα της συνόδου των Αρκτικών χωρών, που έλαβε χώρα στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι για την κυβέρνηση Τραμπ η εξέλιξη αυτή είναι μια καλοδεχούμενη ευκαιρία για επικερδή οικoνομική εκμετάλλευση των πιο δυσπρόσιτων περιοχών του πλανήτη. «Η σταθερή συρρίκνωση των παγωμένων θαλασσών ανοίγει νέες ναυτικές διόδους και δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες για το εμπόριο», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η Αρκτική Θάλασσα πρέπει να γίνει το Σουέζ και ο Παναμάς του 21ου αιώνα», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Η διήμερη σύνοδος των Αρκτικών χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία) στο Ροβανιέμι είχε στόχο να διαμορφώσει διετές πρόγραμμα, το οποίο θα εξισορροπούσε την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ο Μάικ Πομπέο εμπόδισε την κατάληξη σε κοινό κείμενο γιατί δεν ήθελε με κανένα τρόπο να περιληφθεί ο όρος «κλιματική αλλαγή» - έννοια, την οποία απορρίπτει πεισματικά ο πρόεδρος Τραμπ. Η στάση του αυτή προκάλεσε επικριτικά σχόλια, ακόμη περισσότερο γιατί ήρθε μία μόλις ημέρα μετά την πολύκροτη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τους δραματικούς κινδύνους αναφορικά με την εξαφάνιση ειδών σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο ίδιος ο Πομπέο υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ συμμερίζεται τη βαθιά δέσμευση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος» και ισχυρίστηκε ότι «απλά και μόνο το γεγονός ότι δεν περιέχεται μια φράση σε ένα κείμενο, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έλαβαν αντι-περιβαλλοντική θέση». Ωστόσο, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι φωτογράφισε τον Πομπέο, τονίζοντας ότι «η πλειοψηφία της συνόδου θεωρεί την κλιματική αλλαγή θεμελιώδη πρόκληση για την Αρκτική και αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X