Kathimerini.com.cy
Τρεις εβδομάδες συγκρούσεων συμπληρώνονται σήμερα στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές στον Κόλπο αυξάνουν την ανησυχία για το κόστος ενέργειας παγκοσμίως. Αμείωτες οι εκατέρωθεν επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται πως την 20ή ημέρα της πολεμικής σύγκρουσης, το Ισραήλ χτύπησε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία απάντησε με πλήγματα στην κυριότερη εγκατάστη LNG του Κατάρ και Τραμπ απείλησε με περαιτέρω κλιμάκωση.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις
Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις τα ΗΑΕ
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει την παραθαλάσσια πόλη Ρας αλ Χάιμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εάν τα ιρανικά νησιά του Περσικού Κόλπου δεχθούν ξανά επίθεση από εκεί.
Εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν απόψε το βράδυ στην Ιερουσαλήμ, αφού λίγο νωρίτερα είχαν ηχήσει οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Πριν από λίγο ο ισραηλινός στρατός εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το έδαφος του κράτους του Ισραήλ. Τα συστήματα (αντιαεροπορικής) άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν αυτήν την απειλή» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Η Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (MDA), ισραηλινή υπηρεσία παροχής πρώτων βοηθειών, αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε ότι προσώρας δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Τραμπ: Εχουμε κερδίσει τον πόλεμο, το Ιράν είναι «τελειωμένο»
Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι, από στρατιωτική σκοπιά, οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει τον πόλεμο και ότι το Ιράν δεν διαθέτει πια επαρκείς δυνάμεις για να συνεχίσει να μάχεται.
Trump on Iran:
— Clash Report (@clashreport) March 20, 2026
I think we’ve won. pic.twitter.com/ptdoLg3YWI
Νέα «καρφιά» Τραμπ σε ΝΑΤΟ: Θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, αλλά δεν έχουν το θάρρος
Trump on reopening the Strait of Hormuz:
— Clash Report (@clashreport) March 20, 2026
It's a simple military maneuver; it's relatively safe, but you need a lot of help in the sense that you need ships, you need volume.
NATO could help us, but they so far haven't had the courage to do so. pic.twitter.com/AWEueaAHz6
Ανοιγμα Τραμπ σε Κίνα και Ιαπωνία για τα Στενά του Ορμούζ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι χρειάζεται «αρκετή βοήθεια» για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ωραίο» αν εμπλέκονταν χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.
Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλω εκεχειρία
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να τερματίσουν τον πόλεμο στο Ιράν, λέγοντας πως τα Στενά του Ορμούζ θα «ανοίξουν μόνα τους» κάποια στιγμή.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Βρετανίας να παραχωρήσει τις βάσεις της για χρήση από τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «ήρθε πολύ αργά» και ότι το Λονδίνο έπρεπε να δράσει νωρίτερα.
Ερωτώμενος για το αν το Ισραήλ θα ήταν έτοιμο να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράν μόλις οι ΗΠΑ ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, ο Τραμπ απάντησε «έτσι νομίζω».
Αραγτσί: Ο Στάρμερ βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των Βρετανών
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε σε ανάρτησή του ότι οι Βρετανοί πολίτες τάσσονται κατά του πολέμου στο Ιράν, σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις.
Vast majority of the British People do not want any part in the Israel-U.S. war of choice on Iran.
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) March 20, 2026
Ignoring his own People, Mr. Starmer is putting British lives in danger by allowing UK bases to be used for aggression against Iran. Iran will exercise its right to self-defense.
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ μπορούν να «αδρανοποιήσουν» το νησί Kharg του Ιράν ανά πάσα στιγμή
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δράσουν στο νησί Kharg του Ιράν ανά πάσα στιγμή, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σχέδια για κατάληψη ή αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαϊκού κόμβου.
H αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Αννα Κέλι, δήλωσε: «Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να «αδρανοποιήσει» το νησί Kharg ανά πάσα στιγμή, εάν ο Πρόεδρος δώσει την εντολή».
CBS: Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται για πιθανή ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Ιράν
Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν κάνει λεπτομερείς προετοιμασίες για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CBS News.
Ιράκ: Σε κατάσταση «ανωτέρας βίας» όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα
Το Ιράκ κήρυξε κατάσταση «ανωτέρας βίας» σε όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που εκμεταλλεύονται ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει «μπλοκάρει» τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, εμποδίζοντας τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
BBC: Η Βρετανία παραχωρεί βάσεις στις ΗΠΑ για χτυπήματα σε ιρανικούς στόχους
Η Βρετανία ενέκρινε τη χρήση των βάσεων της από τις ΗΠΑ για την έναρξη επιθέσεων σε ιρανικές θέσεις που στοχεύουν στο Στενό του Ορμούζ, όπως μετέδωσε το BBC.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι βάσεις θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν για «αμυντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ» με στόχο «ιρανικές θέσεις που στοχεύουν πλοία στα Στενά του Ορμούζ».
Νέο βίντεο από την πτώση θραύσματος ιρανικού πυραύλου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
תיעוד: רגע הפגיעה בעיר העתיקה בירושלים מהירי מאיראן.
— הארץ חדשות (@haaretznewsvid) March 20, 2026
צילום: דוברות המשטרה pic.twitter.com/T3xlm7NeiX
Ιρανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν βίντεο με τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει τον νέο ανώτατο ηγέτη της χώρας, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής διδασκαλίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν αν πρόκειται για πρόσφατα ή παλαιότερα πλάνα.
Published for the first time
— IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) (@iribnews_irib) March 19, 2026
A video of religious science teaching by Ayatollah Mojtaba Khamenei pic.twitter.com/uFtIvZ0POy
Το Ιράν δεν ανακοίνωσε τους αντικαταστάτες αξιωματούχων που σκοτώθηκαν
Το Ιράν δεν έχει ορίσει αντικαταστάτες για την πλειονότητα των ανώτατων αξιωματούχων που σκοτώθηκαν από επιθέσεις του Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης στις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το CNN, δεν έχουν οριστεί οι διάδοχοι τουλάχιστον 12 ανώτερων αξιωματούχων των οποίων ο θάνατος έχει ανακοινωθεί από τα ιρανικά κρατικά μέσα. Οι τελευταίες σημαντικές τοποθετήσεις σε ρόλους ασφαλείας έγιναν στις αρχές Μαρτίου.
Μέχει στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί αντικαταστάτες για θέσεις όπως:
- ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου,
- ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας,
- ο γραμματέας του Αμυντικού Συμβουλίου,
- ο υπουργός Πληροφοριών και ο
- αρχηγός της Μπασίτζ, δύναμης που εμπλέκεται στην καταστολή των διαδηλώσεων του Ιανουαρίου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το καθεστώς μπορεί να αποφάσισε να μην κάνει επίσημες ανακοινώσεις για να προστατεύσει αξιωματούχους σε ανώτερους ρόλους ασφαλείας, ενώ ορισμένες θέσεις ενδέχεται να μην έχουν ακόμη καλυφθεί. Για τις περισσότερες από αυτές τις θέσεις απαιτείται η έγκριση του σνώτατου ηγέτη ή αντικαταστάτες διορίζονται απευθείας από εκείνον.
Ελβετία: Σταματούν οι εξαγωγές όπλων προς τις ΗΠΑ
Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα εκδίδει άδειες σε εταιρείες για εξαγωγές όπλων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στο Ιράν, επικαλούμενη την ουδετερότητά της.
«Οι εξαγωγές πολεμικού υλικού σε χώρες που συμμετέχουν σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση με το Ιράν δεν θα λαμβάνει έγκριση όσο διαρκεί η σύγκρουση», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
«Οι εξαγωγές πολεμικού υλικού προς τις ΗΠΑ δεν μπορούν επί του παρόντος να λάβουν έγκριση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Σερβία θα μειώσει τους ειδικούς φόρους στο αργό πετρέλαιο
Η Σερβία θα μειώσει τους ειδικούς φόρους στο αργό πετρέλαιο για να ηρεμήσει την τοπική αγορά και να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ-ΗΠΑ στο Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Θα το κάνουμε παρά τον κίνδυνο απώλειες εσόδων για το κράτος», είπε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι.
Κρεμλίνο: Το σχέδιο της Ε.Ε. για το LNG είναι αυτοκαταστροφικό
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βλάπτει τα δικά της συμφέροντα επιμένοντας στο σχέδιο να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα στραφεί σε νέες αγορές για το LNG και για άλλες ενεργειακές εξαγωγές της.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη στους «σαφείς στόχους» της για τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού LNG, απορρίπτοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναθεώρησής τους λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σχέδιο επίθεσης στο νησί Χαργκ: Ποιοι οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ
Στις επιπτώσεις τυχόν καταστροφής ή ζημιάς στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις του νησιού Χαργκ στο Ιράν αναφέρθηκε η Λινέτ Νούσμπατσερ, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του βρετανικού στρατού, μιλώντας στον Guardian. Οπως ανέφερε:
- Θα προκαλέσει αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που θα έχει παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο διαρκείας.
- Το Ισραήλ απέφυγε να το πλήξει κατά τον 12ήμερο πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού. Οι υποδομές του νησιού θα χρειαζόταν να περάσουν χρόνια για να επισκευαστούν.
- Υπάρχει επίσης μακροπρόθεσμος πολιτικός αντίκτυπος. Το νησί Χαργκ είναι αρκετά σημαντικό για την ιρανική οικονομία, ώστε η καταστροφή των εγκαταστάσεών του θα κατέστρεφε επίσης κάθε πρόσχημα ότι διεξάγεται πόλεμος για ένα καλύτερο μέλλον στο Ιράν. Τέτοια κίνηση θα στερήσει από οποιοδήποτε μελλοντικό καθεστώς ζωτικά έσοδα από το πετρέλαιο.
- Προσπάθεια κατάληψης του νησιού, δεδομένου του μεγέθους του, θα απαιτούσε πιθανότατα μεγάλη και παρατεταμένη επιχείρηση, μεγαλύτερη από μια τυπική εισβολή ειδικών δυνάμεων.
Η άνοδος στις τιμές των καυσίμων πλήττει τα αμερικανικά νοικοκυριά
Η άνοδος στις τιμές της βενζίνης αρχίζει να επιβαρύνει τα οικονομικά των αμερικανικών νοικοκυριών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το κόστος των καυσίμων θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν περιορίζει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Σύμφωνα με την έρευνα:
Το 55% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους έχουν πληγεί από την άνοδο των τιμών καυσίμων
Το 87% αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες
Το 63% αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαχειρίζεται το κόστος διαβίωσης
Το 35% θεωρούν ότι ο Τραμπ κάνει καλή δουλειά στη διαχείριση της οικονομίας των ΗΠΑ
Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ έπληξαν 16 ιρανικά εμπορικά πλοία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έπληξαν 16 ιρανικά εμπορικά πλοία σε λιμάνια χωρών του Κόλπου, σύμφωνα με ιρανικά Μέσα, τα οποία ανέφεραν ότι τα πλοία καταστράφηκαν ολοσχερώς.
«Επειτα από αμερικανο-σιωνιστική αεροπορική επίθεση, τουλάχιστον 16 εμπορικά πλοία καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της νότιας επαρχίας Χορμοζγκάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Zεύγος Βρετανών χρησιμοποιήθηκε ως «ανθρώπινη ασπίδα» από το Ιράν, καταγγέλλει ο γιος τους
Η οικογένεια ζεύγους Βρετανών που κρατείται στο Ιράν δήλωσε σήμερα ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «ανθρώπινες ασπίδες» στη διάρκεια του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου στο Ιράν και κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έκανε κάτι για την απελευθέρωσή τους.
Η Λίντσεϊ και ο Κρεγκ Φόρμαν καταδικάστηκαν σε δεκαετή ποινή κάθειρξης τον περασμένο χρόνο αφότου το Ιράν τους κατηγόρησε για κατασκοπεία, κάτι το οποίο οι ίδιοι αρνούνται.
Η οικογένεια είπε ότι το ζευγάρι χρησιμοποιήθηκε ως «ανθρώπινη ασπίδα» και ότι έκρηξη κοντά στην φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη προκάλεσε το σπάσιμο των τζαμιών στον θάλαμο όπου κρατείται ο Κρεγκ Φόρμαν με αποτέλεσμα να πέσουν σοβάδες πάνω στους κρατούμενους που έσπευσαν να προστατευθούν κάτω από τα κρεβάτια τους.
Τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες:
- Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι ο στρατηγός Αλί Μοχάμεντ Ναϊνί, εκπρόσωπός του, σκοτώθηκε σε ισραηλινο-αμερικανική πυραυλική επίθεση.
- Το Ισραήλ χτύπησε την Τεχεράνη με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νορούζ, ιρανική πρωτοχρονιά, εντείνοντας την ήδη κλιμακούμενη σύγκρουση με το Ιράν. Εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.
- Δυνατές εκρήξεις από αναχαιτίσεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ιερουσαλήμ.
- Διυλιστήριο πετρελαίου στο Κουβέιτ δέχθηκε πολλαπλές επιθέσεις με ντρόουν, καθώς οι επιδρομές κατά ενεργειακών υποδομών συνεχίζονται στον Κόλπο.
- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν έχουν επίσης αναφέρει επιθέσεις με πυραύλους και ντρόουν.
- Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, αλλά φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί κάπως μετά τη μεταβλητότητα της Πέμπτης.
- Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ ανέφερε ότι η αποκατάσταση των ζημιών στο μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο θα κοστίσει στη χώρα δισεκατομμύρια δολάρια.
- Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χρήση βρετανικών στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ θα θεωρηθεί «συμμετοχή σε επιθετικότητα».
Πλήγμα σε ισραηλινό διυλιστήριο
Ιρανικός πύραυλος που έπληξε το διυλιστήριο της Χάιφα στο Ισραήλ την Πέμπτη προκάλεσε ζημιές σε βασικές ηλεκτρικές υποδομές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα.
Η επίθεση επηρέασε τα συστήματα τροφοδοσίας ρεύματος, πλήττοντας εξωτερικές υποδομές που ανήκουν σε τρίτο μέρος και είναι κρίσιμες για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, όπως ανακοινώθηκε.
Παρά τις ζημιές, τα περισσότερα παραγωγικά τμήματα παραμένουν σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα επανέρχονται σταδιακά, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία πρόσθεσε ότι η πλήρης λειτουργία αναμένεται να αποκατασταθεί εντός ημερών.
Το Ισραήλ ξεκίνησε επιθέσεις ανατολικά της Τεχεράνης
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές κατά ιρανικών στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων στην περιοχή ανατολικά της Τεχεράνης.
Η Ρωσία υπέβαλε διαμαρτυρία στον Ισραηλινό πρέσβη
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλε διαμαρτυρία στον Ισραηλινό πρέσβη για πυραυλική επίθεση που τραυμάτισε δημοσιογράφους του RT, αναφέρει το TASS.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του εκπροσώπου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τη δολοφονία του εκπροσώπου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), Αλί Μοχάμαντ Ναϊνί, σε αεροπορική επιδρομή στο Ιράν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την ισραηλινή αεροπορία.
Ο Ναϊνί, προστίθεται στην ανακοίνωση, «υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους προπαγάνδας και δημοσίων σχέσεων» κατά τη διάρκεια των ετών, ενώ υπήρξε «κύριος προπαγανδιστής των IRGC» τα τελευταία δύο χρόνια.
Νωρίτερα, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι ο Ναϊνί δολοφονήθηκε σε επίθεση.
Μεταναστευτικό: Δημιουργείται «χώρος» στις δομές στα νησιά
Η Αθήνα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας μεταναστευτικής κρίσης λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Τα αρμόδια υπουργεία κινούνται ήδη σε τρία επίπεδα.
Γκουτέρες: Και οι δύο πλευρές ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι υπάρχουν «λογικές ενδείξεις» ότι και οι δύο πλευρές στον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Ο Γκουτέρες είπε: «Αν υπάρχουν επιθέσεις είτε κατά του Ιράν είτε από το Ιράν σε υποδομές ενέργειας, πιστεύω ότι υπάρχουν λογικές ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου».
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η ισραηλινή επίθεση στο τεράστιο κοιτάσμα φυσικού αερίου South Pars του Ιράν – που μοιράζεται με το Κατάρ – προκάλεσε ιρανικές αντιποίνες στο συγκρότημα φυσικού αερίου Ρας Λαφάν στο Κατάρ, σε σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Δεν βλέπω διαφορά. Δεν έχει σημασία ποιος στοχεύει πολίτες. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.
Εκκληση της Κίνας για σταθερές ροές πετρελαίου
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες στις δηλώσεις του. Η Κίνα υπογράμμισε ότι η διατήρηση της σταθερότητας στις ενεργειακές ροές είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο έχουν διαταράξει τη διέλευση του πετρελαίου και έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές.
Το Ιράν σε «ψηφιακό σκοτάδι»
Το Ιράν εισέρχεται στο Περσικό Νέο Ετος, σε «ψηφιακό σκοτάδι», καθώς το μπλακάουτ στο διαδίκτυο στη χώρα διαρκεί πλέον 21 ημέρες, αναφέρει η ομάδα παρακολούθησης διαδικτύου NetBlocks.
Το NetBlocks ανέφερε την Πέμπτη ότι η διακοπή του διαδικτύου αποτελεί ήδη το μακρύτερο μπλακάουτ που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Ιράν, ξεπερνώντας τη διακοπή που είχε επιβληθεί κατά τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου.
Ιντ αλ Φιτρ: Κλειστό το τέμενος Αλ Aκσα για πρώτη φορά από το 1967

Το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ παρέμεινε κλειστό σήμερα. Είναι η πρώτη φορά από το 1967 που ο τόπος λατρείας έκλεισε κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ Φιτρ για το τέλος της νηστείας και του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το τέμενος στην αρχή του πολέμου με το Ιράν για «λόγους ασφαλείας». Οι πύλες παρέμειναν κλειστές και σήμερα, αναγκάζοντας τους πιστούς να προσευχηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στους ιερούς χώρους, όπως μεταδίδει το CNN.
«Αυτός ο πρωτοφανής περιορισμός έχει εμποδίσει χιλιάδες Παλαιστίνιους να τηρήσουν μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές της χρονιάς σε έναν από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ», δήλωσε η Ανώτερη Επιτροπή για Θρησκευτικά Θέματα στην Παλαιστίνη.
Βίντεο που εξασφάλισε το CNN δείχνει ανθρώπους να εγκαταλείπουν δρόμο κοντά στον ιερό χώρο, ενώ καπνός υψώνεται από το οδόστρωμα. «Πλησίασαν τις πύλες και διαλύθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.
Ιράν προς Βρετανία: «Η παραχώρηση βάσεων στις ΗΠΑ συνιστά συμμετοχή σε επιθετικότητα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, προειδοποίησε ότι η παραχώρηση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ θα θεωρηθεί ως συμμετοχή σε επιθετικότητα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς επιτέθηκαν στη χώρα μας, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς αρχές και τους κανόνες», δήλωσε ο Αραγκτσί, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη: «Σεβαστήκαμε την κυριαρχία των γειτονικών χωρών και δεν σκοπεύαμε να τους επιτεθούμε, αλλά δυστυχώς οι αμερικανικές βάσεις βρίσκονται σε αυτές τις χώρες, και δεχόμαστε επιθέσεις από αυτές».
Πρόσθεσε: «Αυτές οι ενέργειες θεωρούνται οπωσδήποτε ως συμμετοχή σε επιθετικότητα και θα καταγραφούν στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, διατηρούμε το εγγενές δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας».
Ισραήλ: Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τις 4.000
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, 150 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία λόγω της σύγκρουσης με το Ιράν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νοσηλειών εξαιτίας των μαχών σε πάνω από 4.000.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, δύο σε μέτρια κατάσταση και 136 σε καλή κατάσταση.
Καθόλου «εορταστική» η ατμόσφαιρα για τους Ιρανούς
Οι Ιρανοί έχουν σήμερα διπλή γιορτή, το Νορούζ, ιρανική πρωτοχρονιά, επίσης γνωστή ως Περσικό Νέο Ετος, και την Ιντ αλ Φιτρ, γιορτή του τέλους της νηστείας και του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, υπό τη σκιά του πολέμου.
Την Τρίτη, ημέρα που ο κόσμος συνήθως βγαίνει στους δρόμους και ανάβει φωτιές, δεν συνέβη τίποτα, καθώς οι Αρχές είχαν δώσει οδηγίες να μην πραγματοποιηθούν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις, σύμφωνα με ανταπόκριση από την Τεχεράνη στο Al Jazeera.
Ακόμη και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης δεν συμμετείχαν στις συνήθεις δραστηριότητες της ημέρας. Για σήμερα, οι εορτασμοί αναμένεται επίσης να είναι πολύ περιορισμένοι και κυρίως εντός σπιτιών.
Οι Ιρανοί και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος πενθούν τους νεκρούς τους, σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση.
Η αντιπολίτευση θρηνεί χιλιάδες που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με αναφορές, ενώ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης πενθούν για τους 1.500 ανθρώπους που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 20 μέρες, καθώς και για εξέχοντες ηγέτες της χώρας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ατμόσφαιρα εορτασμού.
Νέο μήνυμα του ηγέτη του Ιράν κατά των «εχθρών του καθεστώτος»
Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ανέφερε σε νέο μήνυμά του προς το κοινό ότι οι εχθροί της χώρας του δεν πρέπει να νιώθουν ασφάλεια πουθενά.
Με δήλωση που εκδόθηκε εξ ονόματός του, απευθύνεται προς τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και εκφράζει συλλυπητήρια για τη δολοφονία του υπουργού Πληροφοριών Εσμαήλ Χατίμπ από το Ισραήλ.
Αναφέρει ακόμη ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι οι «εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί» του Ιράν να μη νιώθουν ασφαλείς πουθενά.
Ο Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια αφότου ορίστηκε ανώτατος ηγέτης, διαδεχόμενος τον πατέρα του, τον 86χρονο ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση την πρώτη ημέρα του πολέμου, στις 28 Φεβρουαρίου.
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ισπανία: Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα στο 10% από 21%
Η Ισπανία θα μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα από 21% σε 10%, στο πλαίσιο μέτρων για να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο SER, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια.
Η Μαδρίτη σκοπεύει επίσης να αναστείλει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους υδρογονάνθρακες, κάτι που θα οδηγήσει σε άμεση μείωση της τιμής του ντίζελ και της βενζίνης κατά περίπου 0,30–0,40 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το SER.
Ιράν: Δολοφονήθηκε ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης
Εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και αναπληρωτής υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, ο Αλί Μοχάμαντ Ναϊνί, σκοτώθηκε σε πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ο Ναϊνί, ο οποίος υπηρετούσε ως εκπρόσωπος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, είχε αναλάβει τον ρόλο αυτό το 2024 και ήταν επίσης καθηγητής κοινωνικών επιστημών.
Πρόκειται για ακόμη έναν υψηλόβαθμο, μεταξύ των ανώτατων στελεχών του ιρανικού καθεστώτος που χάνει τη ζωή του, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει μετά από αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν.
«Είμαστε αμερόληπτοι»: Η Σρι Λάνκα δηλώνει ουδετερότητα στον πόλεμο
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκε, δήλωσε ότι η χώρα παραμένει ουδέτερη στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ κατά του Ιράν, απορρίπτοντας κατηγορίες μεροληψίας.
Μιλώντας στη Βουλή έπειτα από συνάντηση με τον Σέρτζιο Γκορ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Ινδία, ο Ντισαναγιάκε απάντησε στην κριτική για πρόσφατες αποφάσεις.
«Κάποια μέρη λένε ότι έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και γι’ αυτό καθυστερήσαμε να επιτρέψουμε στο ιρανικό πλοίο να εισέλθει», δήλωσε.
«Λένε ότι είμαστε μεροληπτικοί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα «είμαστε αμερόληπτοι».
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόσφατα αιτήματα προς τη χώρα, προσθέτοντας: «Ως ουδέτερη χώρα είπαμε όχι και στις δύο πλευρές. Αυτό είναι αμεροληψία».
Δολοφονήθηκε ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αλί Μοχάμεντ Ναϊνί, μεταδίδει η ιρανική κρατική τηλεόραση
Στους 1.001 οι νεκροί στον Λίβανο - Νέα πλήγματα του Ισραήλ τη νύχτα
Το Ισραήλ επιτέθηκε σε πόλεις στον νότιο Λίβανο, προκαλώντας πολλούς τραυματισμούς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου National News Agency (NNA).
«Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν τα ξημερώματα, στοχεύοντας πόλεις στην περιοχή της Τύρου και του Μπιντ Τζμπέιλ», ανέφερε το NNA, προσθέτοντας ότι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πλήξει ακόμη πέντε πόλεις στον Νότο της χώρας.
Τις δύο τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει την πρωτεύουσα Βηρυτό, την πόλη Μπααλμπέκ στα Ανατολικά και τη Σιδώνα στον Νότο.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι σε ισραηλινές επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 1.001 άτομα από τις 2 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων 79 γυναίκες, 118 παιδιά και 40 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Περισσότερα από 2.584 άτομα τραυματίστηκαν.
Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ
Σειρήνες προειδοποίησης για ρουκέτες ήχησαν σε περιοχές του Ισραήλ που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία
Ο ισραηλινός στρατός IDF ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε συριακές στρατιωτικές θέσεις στη νότια Συρία, σε απάντηση για φερόμενη επίθεση κατά Δρούζων πολιτών στην περιοχή Σουέιντα χθες.
Οι επιδρομές στόχευσαν αρχηγείο και οπλισμό σε διάφορα στρατόπεδα του συριακού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF.
«Εγινε σε απάντηση για τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας, κατά τα οποία επιτέθηκαν σε Δρούζους πολίτες στην περιοχή Σουέιντα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψει βλάβη στους Δρούζους στη Συρία και θα συνεχίσει να ενεργεί για την προστασία τους», και «παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στη νότια Συρία και θα δράσει σύμφωνα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας».
Ανάλυση CNN: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ βλάπτει τη φήμη του Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε με το Ισραήλ για να ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του Ιράν σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ. Μόλις μια μέρα πριν από τις πρώτες επιδρομές, έρευνα της Gallup είχε δείξει ότι η εικόνα του Ισραήλ στους Αμερικανούς είχε φτάσει σε χαμηλό ρεκόρ του 21ου αιώνα· και πιο χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά οι Αμερικανοί δεν έδειχναν περισσότερη συμπάθεια προς τους Ισραηλινούς απ’ ό,τι προς τους Παλαιστίνιους.
Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί ήταν εξαρχής αρκετά σκεπτικοί για αυτόν τον πόλεμο, ήταν αναμενόμενο ότι κάποιοι θα κατηγορούσαν το Ισραήλ και ίσως θα δημιουργούσαν θεωρίες συνωμοσίας. Κάτι που έχει ήδη συμβεί. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο, όπως αναφέρεται σε ανάλυση στο CNN.
Σύμφωνα με την ανάλυση, ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του δεν έχουν βοηθήσει καθόλου τη φήμη του Ισραήλ με κάποιους ισχυρισμούς τους, αναφέροντας ενδεικτικά τρεις περιπτώσεις:
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι ο Ιράν αποτελούσε «επικείμενη απειλή» επειδή θα αντεπιτίθετο σε περίπτωση που το Ισραήλ το χτυπούσε. Αυτό αποτέλεσε ένα από τα επιχειρήματα για την απόφαση των ΗΠΑ να εισέλθουν στον πόλεμο.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ υπέβαλε παραίτηση την Τρίτη, επικαλούμενος τον πόλεμο στο Ιράν. Ωστόσο, ο απερχόμενος διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, Τζο Κεντ, δεν περιορίστηκε στην κριτική για τον πόλεμο· κατηγόρησε έντονα «την πίεση από το Ισραήλ και το ισχυρό του λόμπι», ισχυριζόμενος ότι ώθησαν τις ΗΠΑ σε αυτόν.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαχώρισε πλήρως τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars, τονίζοντας ρητά ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση ή εμπλοκή σε αυτήν την ενέργεια.
Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν συνεχίζει να παράγει πυραύλους
Ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν τόνισε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να παράγει πυραύλους, αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η χώρα δεν έχει πλέον τέτοια δυνατότητα.
Ο στρατηγός Αλί Μοχαμάντ Ναεϊνί έκανε τα σχόλια σε δηλώσεις του στην κρατική εφημερίδα IRAN.
«Η βαθμολογία της βιομηχανίας πυραύλων μας είναι 20 στα 20, παράγουμε πυραύλους ακόμη και σε συνθήκες πολέμου, κάτι που είναι αξιοθαύμαστο, και δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στα αποθέματα», σημείωσε ακόμη. Πρόσθεσε επίσης ότι «ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι ο εχθρός να εξαντληθεί πλήρως».
Ρωγμές στον άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ
Νετανιάχου για τη σύγκριση Ιησού – Τζένγκις Χαν: «Δεν υπήρξε πρόθεση προσβολής»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στο X ότι «δεν υποτίμησε τον Ιησού Χριστό» σε τηλεοπτική ομιλία το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από αντιδράσεις σε σχόλιά του σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν.
Επικαλούμενος τον ιστορικό Γουίλ Ντιράν, ο Νετανιάχου σημείωσε ότι «η Ιστορία αποδεικνύει ότι, δυστυχώς, ο Ιησούς Χριστός δεν έχει πλεονέκτημα έναντι του Τζένγκις Χαν. Διότι αν είσαι αρκετά δυνατός, αδίστακτος και ισχυρός, το κακό υπερνικά το καλό. Η επιθετικότητα υπερνικά τη μετριοπάθεια».
Σε ανάρτηση στα αγγλικά από τον επίσημο λογαριασμό του στο X, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι η ιδέα ανήκε στον Ντιράν.
«Ενας φανατικός θαυμαστής του Ιησού Χριστού, ο Ντιράν τόνισε ότι η ηθική από μόνη της δεν αρκεί για την επιβίωση. Μια ηθικά ανώτερη πολιτεία μπορεί να ηττηθεί από έναν αδίστακτο εχθρό αν δεν έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν υπήρξε πρόθεση προσβολής».
Τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού - Παλαιστίνιοι προσεύχονται σε δρόμο
REUTERS/Ammar Awad
Πλήγμα σε διυλιστήριο του Κουβέιτ
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κουβέιτ KPC ανακοίνωσε ότι το διυλιστήριο της χώρας έχει δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις με ντρόουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Η φωτιά στο διυλιστήριο Μίνα Αλ Αχμάντι τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ διακόπηκε η λειτουργία κάποιων μονάδων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Τεχεράνη αντιδρά στις ισραηλινές επιθέσεις στο ιρανικό κοίτασμα South Pars, ενώ δεν διαφαίνονται σημάδια ύφεσης. Σημειώνεται ότι οι χώρες του Κόλπου γιορτάζουν το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Ισχυρές εκρήξεις σε Τεχεράνη και Ιερουσαλήμ
- Το Ισραήλ πλήττει με αεροπορικές επιδρομές την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, ενώ οι Ιρανοί γιορτάζουν, την Περσική Πρωτοχρονιά.
- Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ιράν διεξήγαγε επίσης κύματα πυραυλικών επιθέσεων προς την Ιερουσαλήμ. Δυνατές εκρήξεις από αναχαιτίσεις στον αέρα ακούστηκαν επανειλημμένα.
Επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου κατά τη διάρκεια της νύχτας
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ανέφεραν πυραυλικές επιθέσεις, καθώς και επιθέσεις με ντρόουν τις προηγούμενες ώρες.
- Το υπουργείο Αμυνας των ΗΑΕ δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε απειλές από το Ιράν και ενημέρωσε τους κατοίκους ότι ενδέχεται να ακούσουν εκρήξεις από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που αναχαιτίζουν τις επιθέσεις στον αέρα.
- Το Κουβέιτ προειδοποίησε επίσης για εκρήξεις λόγω της δράσης του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και κάλεσε τον κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες ασφαλείας των αρχών.
- Το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε την αναχαίτιση και καταστροφή πολλών ντρόουν σε ανατολικές περιοχές της χώρας.
- Στο Μπαχρέιν, ήχησαν σειρήνες και το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους κατοίκους να κατευθυνθούν στον πλησιέστερο ασφαλή χώρο. Αργότερα, οι αρχές δήλωσαν ότι επρόκειτο για «ιρανική επιθετικότητα», ενώ θραύσματα που έπεσαν προκάλεσαν φωτιά σε αποθήκη.
Ενεργειακή κρίση: Τηλεργασία και αποφυγή πτήσεων - Τι πρότεινε ο ΔΟΕ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα συμφώνησε σε ιστορική αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν, παρουσίασε σήμερα προτάσεις για τη μείωση της πίεσης στις τιμές πετρελαίου για τους καταναλωτές, όπως η τηλεργασία και η αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν ενέργειες που μπορούν να λάβουν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να περιορίσουν το βάρος στους καταναλωτές από την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών ενέργειας.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:
- η εργασία από το σπίτι,
- η μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς και
- η αποφυγή αεροπορικών μετακινήσεων όταν υπάρχουν εναλλακτικά μέσα.
Ο Τραμπ συνέκρινε με το Περλ Χάρμπορ τα πλήγματα στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αίσθηση χθες, Πέμπτη, όταν συνέκρινε τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν με την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, υπερασπιζόμενος τον πόλεμο που ξεκίνησε κατά της Τεχεράνης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σαναέ Τακαΐτσι στην Ουάσιγκτον.
«Θέλαμε το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ποιος γνωρίζει καλύτερα τον αιφνιδιασμό από την Ιαπωνία; Γιατί δεν μου είπατε για το Περλ Χάρμπορ;», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί δεν είχε ενημερώσει τους συμμάχους για τα πολεμικά του σχέδια.
«Πιστεύετε στον αιφνιδιασμό — ίσως περισσότερο από εμάς», πρόσθεσε.
Η Σαναέ Τακαΐτσι φάνηκε αιφνιδιασμένη από τη δήλωση, ανοίγοντας τα μάτια της και μετακινούμενη αμήχανα στην καρέκλα της, καθώς ο Τραμπ —καθισμένος δίπλα της στο Οβάλ Γραφείο— αναφερόταν στο γεγονός που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ιαπωνική επίθεση στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ, στη Χαβάη, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, στοίχισε τη ζωή σε 2.390 Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο στην Ιαπωνία την επόμενη ημέρα, με τον τότε πρόεδρο Φραγκλίνο Ντ. Ρούσβελτ να χαρακτηρίζει την ημερομηνία «μια ημέρα που θα μείνει στην ιστορία ως όνειδος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικράτησαν της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945, λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
NYT: Αποκλίνουσες οι στρατηγικές ΗΠΑ - Ισραήλ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον βομβαρδισμό ενός από τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ιράν, φέρνοντας στο φως τις έντονες διαφορές στρατηγικής μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ στην προσπάθειά τους να αποδυναμώσουν την ιρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανάλυση στους New York Times.
Σύμφωνα με την ανάλυση:
- Το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει την ιρανική ηγεσία και, με την επίθεση στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars — ένα τεράστιο κοίτασμα στον Κόλπο που εκμεταλλεύονται από κοινού το Ιράν και το Κατάρ — έπληξε άμεσα τη δυνατότητα της Τεχεράνης να παράγει έσοδα.
- Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν «αγγίζει» τις πετρελαϊκές και αερίου υποδομές του Ιράν για να αποτρέψει τη χώρα από το να προβεί σε αντίποινα κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων σε όλο τον Κόλπο. Με κάθε ένδειξη κλιμάκωσης του πολέμου, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, και οι συνεργάτες του Τραμπ προσπαθούν να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις.
Θα στείλει ο Τραμπ χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα σχέδιά του για το Ιράν, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις, ωστόσο δεν απέκλεισε πλήρως τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο εξετάζει αίτημα ύψους 200 δισ. δολ. για τη στήριξη παρατεταμένης πολεμικής προσπάθειας, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η σύγκρουση θα λήξει σύντομα.
Σχετικά με τις χερσαίες δυνάμεις χθες, Πέμπτη, ανέφερε ότι:
- Δεν έχει σχέδια να εμπλέξει χερσαίες δυνάμεις στον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο κατά του Ιράν, παρότι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
- «Δεν στέλνω στρατεύματα πουθενά», είπε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε για πιθανή χρήση χερσαίων δυνάμεων, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν το έκανα, σίγουρα δεν θα σας το έλεγα».
Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ιράν «αποδεκατίζεται» και δεν διαθέτει πλέον τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου ούτε παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη ανατροπή του καθεστώτος θα απαιτούσε «χερσαία συνιστώσα», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.






























