must.com.cy
Του Πάρι Δημητριάδη
Ρύζι, μικρά ψάρια, σούπες και πολύ νερό όπως επίσης και ορισμένα γλυκά περιελάμβανε η διατροφή που ακολουθούσε την τελευταία δεκαετία της ζωής της η Γιαπωνέζα Κάνε Τανάκα, που απεβίωσε τις προάλλες στην εντυπωσιακή ηλικία των 119 ετών.
Η Κάνε Τανάκα γεννήθηκε τη δεύτερη μέρα του Ιανουαρίου του... 1903 στη νοτιοανατολική Ιαπωνία, τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία… οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση και η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ!
Η Τανάκα γεννήθηκε πρόωρα και μεγάλωσε με μητρικό γάλα από γυναίκες άλλες από τη μητέρα της. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε σε κατάστημα πώλησης κέικ ρυζιού με τον σύζυγό της Χιντέο. Μετά το θάνατο του Χιντέο και του γιου της κατά τη διάρκεια του πολέμου, συνέχισε να εργάζεται στο κατάστημα πριν συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 63 ετών.
Στα 113, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το ιαπωνικό κανάλι TNC από τον οίκο ευγηρίας που διέμενε, δήλωσε: «Από τότε που ήρθα μέχρι τώρα, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσω σκληρότερα»..
Η υγεία της Κάνε Τανάκα ήταν σχετικά καλή και μέχρι πρόσφατα ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στη γενέτειρά της. Εκεί της άρεσε να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια, να λύνει προβλήματα μαθηματικών, ενώ είχε αδυναμία στη σόδα και τη σοκολάτα.
Στην καθημερινότητά της, ξυπνούσε στις 06.00 το πρωί και τα απογεύματά της τα αφιέρωνε στη μελέτη των μαθηματικών και την εξάσκηση στην καλλιγραφία.
Σε μικρότερη ηλικία, η Τανάκα είχε ασχοληθεί με το εμπόριο, έχοντας αναλάβει μεταξύ άλλων ένα κατάστημα με νουντλς. Παντρεύτηκε το 1922, γέννησε 4 παιδιά και υιοθέτησε ένα πέμπτο.
Επρόκειτο να συμμετάσχει με το αναπηρικό αμαξίδιό της στη λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, όμως αρνήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.
Όταν το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες της απένειμε το 2019 τον τίτλο του γηραιότερου εν ζωή ανθρώπου στον κόσμο, την είχαν ρωτήσει ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή της. Εκείνη απάντησε: «Τώρα».
View this post on Instagram