Wiz Guide
Αυτό είναι το εστιατόριο που απέσπασε το Βραβείο Βιωσιμότητας στη Γαστρονομία στο πλαίσιο των Wiz 50 Best Restaurants 2024.
Από καταβολής του θεσμού, θεσπίστηκε να δίνεται ένα επιπλέον -από τα 50- βραβείο, σε ένα εστιατόριο που πληροί όλες ή έστω τις περισσότερες προϋποθέσεις στο κομμάτι της βιωσιμότητας. Με μεγάλο υποστηρικτή του εν λόγω βραβείου την εταιρεία Βάσος Ηλιάδης Λτδ, μιας και η εν λόγω βράβευση συνάδει με το όραμα της για έναν καλύτερο πλανήτη, για τρίτη χρονιά το Wiz Guide επιβραβεύει ένα εστιατόριο με το «πράσινο» αυτό βραβείο.
Μετά τα Alley και The Royal Goat Farm που βραβεύτηκαν το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, φέτος ήταν η σειρά της Μπέμπας να το λάβει για το 2024, φεύγοντας εν τέλει με δύο βραβεία από την τελετή ανακοίνωσης της τελικής κατάταξης των Wiz 50 Best Restaurants που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2025 στο ξενοδοχείο Hilton.
Το βραβείο Βιωσιμότητα στη Γαστρονομία παρέδωσε στους νικητές ο CEO της εταιρείας Βάσος Ηλιάδης Λτδ, κ. Βάσος Ηλιάδης.
Στη φωτογραφία ο chef de cuisine Δημήτρης Κανελόπουλος, η restaurant manager Γεωργία Χρυσή, η υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου (που τους απένειμε το Βραβείο No6) και ο εκ των ιδιοκτητών Θωμάς Μπέκας.
Στη Μπέμπα, κάθε βράδυ, αργά, μετά τις 23.00 συγκεκριμένα, μπαίνουν όλες οι παραγγελίες για την επόμενη μέρα. Ενώ το πρωί, γύρω στις 9.00, η ομάδα του εστιατορίου, με επικεφαλής τον συνιδιοκτήτη και σεφ Βαρνάβα Ηλία, επικοινωνεί με όλους τους ψαράδες, έτσι ώστε να παραγγελθεί το ψάρι της ημέρας, το οποίο έρχεται λίγο αργότερα.
Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να έρθουν οι προμηθευτές, η restaurant manager Γεωργία Χρυσή ή ο Βαρνάβας επισκέπτονται τη Δημοτική Αγορά Αγίου Αντωνίου, εκεί όπου η κυρία Έλλη τους προμηθεύει με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κυπριακής φύσης, εποχιακά και μη. Αυτές τις μέρες, για παράδειγμα, βρίσκουν αγκινάρες, μπιζέλι, κουκιά, στρουθκιά, πάγκαλους, χωστές, μολόχες, μανιτάρια και πολλά άλλα. Επιπλέον, όπως μας λέει ο σεφ, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, επισκέπτεται ο ίδιος προσωπικά τη Λαϊκή Αγορά του ΟΧΙ, για ακόμα περισσότερα φρούτα, χόρτα και λαχανικά.
Είναι σημαντικό για ένα εστιατόριο όπως η Μπέμπα, που γνωρίζουμε ότι γεμίζει μεσημέρι και βράδυ, φιλοξενώντας καθημερινά περισσότερα από 300 άτομα, να παραγγέλνονται οι σωστές ποσότητες έτσι ώστε να μην περισσεύει καθόλου φαγητό. Και οι δύο ιδιοκτήτες, και ο Θωμάς και ο Βαρνάβας, είναι πολύ προσεκτικοί με το θέμα του food waste. Αν τυχόν μείνει φαγητό, αμέσως προσπερνούν το μαγείρεμα του staff food, οπότε το φαγητό που περίσσεψε πάει στο προσωπικό ή και σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Απ’ εκεί και πέρα, σημαντικό είναι να ειπωθεί πως το 95% των πρώτων υλών που μπαίνουν στην κουζίνα είναι κυπριακά, πολλά εκ των οποίων από μικρούς παραγωγούς, ενώ κάποια λίγα προϊόντα έρχονται και από Ελλάδα. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στον κυπριακό αμπελώνα, αλλά και στις γηγενείς ποικιλίες, ενώ ειδικά στους ξένους πελάτες, όπως μας εκμυστηρεύονται, προτείνουν πάντα κυπριακές ποικιλίες για να συνοδέψουν το φαγητό τους.
Το εστιατόριο αγαπά επίσης την ανακύκλωση, ανακυκλώνοντας το γυαλί, το πλαστικό και το χαρτί, αλλά και το τηγανέλαιο.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά τα ψάρια δουλεύονται nose to tail, με τα κόκαλα να γίνονται σούπες, ζωμοί και σάλτσες. Με όλα αυτά και άλλα που προκύπτουν συνέχεια στην εξίσωση της βιωσιμότητας, το αγαπημένο εστιατόριο της Λευκωσίας, που φέτος συμπληρώνει επτά χρόνια ζωής, εργοδοτώντας σήμερα περισσότερα από 60 άτομα, καταφέρνει μέρα με τη μέρα να μειώσει όλο και ουσιαστικά το οικολογικό αποτύπωμά του, εξελίσσοντας παράλληλα το προϊόν του.
Αυτό που σίγουρα μένει αναλλοίωτο στη Μπέμπα είναι η ποιότητα του φαγητού και η ψυχή που περιέχουν τα πιάτα. Μέσα από την απλότητα των πλείστων συνταγών αποκαλύπτεται το μεγαλείο της μεσογειακής και κατ’ επέκταση της κυπριακής γαστρονομίας. Λέει χαρακτηριστικά ο Βαρνάβας, δίνοντας το στίγμα της μαγειρικής φιλοσοφίας του: «Το φαγητό που σε κάποια φάση της ζωής μου μού έκανε κλικ, και δεν το είχα μαγειρέψει εγώ, ήταν οι μελιτζάνες με τη ντομάτα και τον σκόρδο. Το έφαγα στην πεθερά μου, θυμούμαι, μαζί με μια φέτα ψωμί και είχα μείνει άναυδος. Μελιτζάνα, με ντομάτα και σκόρδο».