ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρατείνεται η παρουσία των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

Η όξυνση της έντασης στην περιοχή και οι επιθέσεις των Χούθι στον ενεργειακό αγωγό Ανατολής – Δύσης στη Σαουδική Αραβία συνετέλεσαν στο να παραταθεί η αποστολή της ΕΛΔΥΣΑ

Kathimerini.gr

Την παράταση της παρουσίας της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) για έναν μήνα αποφάσισε πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ. Η πυροβολαρχία που βρίσκεται στην περιοχή του Γιανμπού θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Βασιλείου, οι οποίες, το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου λέγοντας πως το ζήτημα της αναβάθμισης των ελληνικών συστημάτων και της αναπλήρωσης των πυρομαχικών της πυροβολαρχίας Patriot θα επιλυθεί.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα, το αντιαεροπορικό σύστημα της πολεμικής αεροπορίας έχει πετύχει δώδεκα καταρρίψεις εξαπολύοντας ισάριθμους πυραύλους. Τα «kill marks» της ΕΛΔΥΣΑ περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed από το Ιράν και τους Χούθι.

Η παραμονή της πυροβολαρχίας Patriot έχει τεθεί υπό τακτική εξέταση και ανανεώνεται κάθε μήνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η όξυνση της έντασης στην περιοχή και οι επιθέσεις των Χούθι στον ενεργειακό αγωγό Ανατολής – Δύσης που παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ και είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα, συνετέλεσε στο να παραταθεί η αποστολή της ΕΛΔΥΣΑ. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Ριάντ στα τέλη Οκτωβρίου.

Προγράμματα υποστήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως και για οκτώ προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων. Όπως είχε αναφέρει η «Κ», η λίστα που πέρασε την Τρίτη από τη διαρκή επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την αναβάθμιση των τακτικών μεταφορικών αεροσκαφών C-27 της πολεμικής αεροπορίας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ενίσχυσης της μεταφορικής ικανότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο θα επαναφέρει σε υπηρεσία και το έβδομο αεροσκάφος C-27 μετά από διάστημα ακινησίας, με συνολικό κόστος 241 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ακόμη, τη συντήρηση και την εξασφάλιση ανταλλακτικών για τα μεταφορικά αεροπλάνα C-130 της πολεμικής αεροπορίας, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ με διακρατική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υποστήριξη του ΣμηΕΑ HERON I, ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Εγκρίθηκαν ακόμη, τα προγράμματα του στρατού ξηράς για την προμήθεια των εξαρτύσεων, της αντιβαλλιστικής προστασίας και των αντιβαλλιστικών κρανών της στολής του «σύγχρονου μαχητή», αλλά και το σύστημα ευρυζωνικών επικοινωνιών επ’ ωφελεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως και για τη σταδιακή ακινησία των τεσσάρων υποβρυχίων 214 και του αναβαθμισμένου 209, ώστε να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και επισκευής βλαβών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ