24sports.com.cy
Πέτρος Παπαγιώργης
Ιστορική είναι η σημερινή κλήση του Ταχσίν Οζλέρ στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Κ19, καθώς για πρώτη φορά Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής έχει κληθεί να αγωνιστεί σε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επί Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο νεαρός ακραίος μεσοεπιθετικός έχει υπογράψει πρόσφατα επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ομόνοια μέχρι το 2027. Γεννηθείς στις 28 Ιανουαρίου 2006 αγωνίζεται στα άκρα της επιθετικής γραμμής. Εντάχθηκε στην Ακαδημία της Ομόνοιας τον Οκτώβριο του 2017, σε ηλικία 11 χρόνων. Αγωνίστηκε στις ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών μέχρι την ομάδα Κ19, με την οποία στη φετινή σεζόν μετράει 12 συμμετοχές (10 βασικός και 2 ως αλλαγή), 983 αγωνιστικά λεπτά και 7 γκολ!
Η τελευταία φορά που έγινε επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Ελληνοκυπριακής ομάδας και Τουρκοκυπριακής ήταν στις 3 Ιουλίου 1955
Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ομόνοιας στο πρόσφατο παιχνίδι κυπέλλου απέναντι στον ΕΝΥ Διγενή Ύψωνα, όπου αγωνίστηκε για 31 λεπτά.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες επίσημες υποχρεώσεις της Εθνικής είναι προγραμματισμένες τον ερχόμενο Νοέμβριο και η προσπάθεια για συγκρότηση της ομάδας που θα διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή παρουσία στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αρχίζει με προπονήσεις και στην πορεία θα προστεθούν και φιλικοί αγώνες.
Το 1949 αγωνίστηκαν οι πρώτοι Τουρκοκύπριοι
Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είναι μεν ο πρώτος Τουρκοκύπριος ποδοσφαιριστής που καλείται σε Κυπριακό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά σε αυτό το συγκρότημα έχουν αγωνιστεί Τουρκοκύπριοι ποδοσφαιριστές πριν από πολλά χρόνια, σε φιλικά παιχνίδια.
Το Κυπριακό ποδοσφαιρικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συστάθηκε το 1949. Τότε ονομαζόταν Μικτή Κύπρου. Τον Ιούλιο του 1949 η ομάδα πήγε στο Ισραήλ για φιλικούς αγώνες. Προπονητής ήταν ο Αργύρης Γαβαλάς και εκλέκτορας ο Γιόζεφ Κιούνστλερ. Πέραν των Ελληνοκυπρίων σε εκείνη την ομάδα συμμετείχε ο Τουρκοκύπριος Αλή Αχμέτ που αγωνιζόταν στην Ανόρθωση. Αγωνίστηκε και ένας Αρμένιος, ο Αράμ Τερζιάν που αγωνιζόταν στην ΑΥΜΑ.
Η Κυπριακή ομάδα αγωνίστηκε δις με τη μικτή Τελ Αβίβ και εξήλθε ισόπαλη (3-3 στις 23.7.49 και 2-2 στις 27.7.49). Στις 30.7.47 έχασε από την Εθνική Ισραήλ με 3-1.
Το Μάρτιο του 1954 η ΚΟΠ προσκάλεσε στην Κύπρο την Εθνική Ισραήλ για δυο φιλικούς αγώνες. Στον πρώτο αγώνα (ΓΣΠ,7.3.54) το Ισραήλ κέρδισε με 3-1 και στο δεύτερο (ΓΣΠ,10.3.54) με 3-2. Η Κύπρος ανταπέδωσε την επίσκεψη το Μάιο του 1954. Στις 6 Μαΐου έγινε ο πρώτος αγώνας στο Τελ Αβίβ που έληξε 2-2. Στις 8.5.54 έγινε το δεύτερο ματς στη Γιάφα με την Κύπρο να χάνει με 2-1.
Σε αυτά τα ματς αγωνίστηκαν οι Τουρκοκύπριοι Μουσταφά Δεφτέραλη (Τσετίν Καγιά), Σεβήμ Εμπέογλου (ΑΕΛ), Οούζ Καραγιέλ (Τσετίν Καγιά), Ερόλ Καζίμ (Τσετίν Καγιά), Ερτογάν Ασαρντάγ (Τσετίν Καγιά). Αγωνίστηκαν επίσης οι Αρμένιοι Αράμ Τερζιάν (ΕΠΑ), Σαρκίς Ντερ Αβετισιάν.
Προπονητής και εκλέκτορας της ομάδας ήταν ο Αργύρης Γαβαλάς
Μπάσκετ, σκοποβολή
Δεν είναι όμως μόνο το ποδόσφαιρο. Ο αθλητισμός στην ολότητα του αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στο αντιπροσωπευτικό Κυπριακό συγκρότημα Κ16 στην καλαθόσφαιρα αγωνίστηκε ο Ντεμίρ Οζτοπρακ, στη δε ομάδα της σκοποβολής υπάρχουν δυο συμπατριώτες μας. Ο Νιχάτ Ακτερζί και ο Αχμέτ Ραντίπ Αρκόνγκ.
O Ντεμίρ Οζτοπρακ ήταν στέλεχος της Εθνικής Κ16 και μάλιστα ψηφίστηκε MVP στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας που έγινε στο Κόσσοβο, (19 -27 Ιουλίου 2023 ) με την εθνική να παίρνει το χρυσό μετάλλιο. O 17χρονος (γεννήθηκε 10/01/2007) καλαθοσφαιριστής έχει συμμετοχή και με την ανδρική ομάδα του Κεραυνού στο φετινό πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας.
Η τελευταία φορά
Η τελευταία φορά που έγινε επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Ελληνοκυπριακής ομάδας και Τουρκοκυπριακής ήταν στις 3 Ιουλίου 1955 όταν τέθηκαν αντιμέτωποι ο ΠΟΛ με την Τσετίν Καγιά στο ΓΣΠ για τα ημιτελικά του κυπέλλου με την ομάδα της Λάρνακας να κερδίζει το ματς με σκορ 4-1
Σκόραρε οι Ερόλ στο 24’ για την Τουρκοκυπριακή ομάδα και ο ΠΟΛ απάντησε με 4 γκολ. Στο 75’ με τον Παπαδόπουλο στο 85', με τον Άριστο και στο 85’ και 87’ με τους Τάκη και Μυριστή.
ΠΟΛ: Λάκης, Μιχαλάκης, Παναής, Ασσιώτης, Νόνης , Λουκαίδης, Μυριστής, Μιλτής, Παπαδόπουλος, Τάκης , Αριστος.
Τσετίν Καγιά: Ερόλ, Γιλτάν, Ντερβίς, Δευτέραλη, Οουζ, Ομέρ, Ισμαήλ, Ερτον, Ομπες, Ερόλ, Οσκάν
Από τότε είχαν αρχίσει να ορθώνονται τα τείχη. Που δυστυχώς όχι μόνο παραμένουν, αλλά είναι καλά χτισμένα. Ο εθνικισμός και στις δυο πλευρές κάνει καλά τη δουλειά του.
Για αυτό ακριβώς το λόγο η κλήση ενός Τουρκοκύπριου ποδοσφαιριστή στο Κυπριακό αντιπροσωπευτικό ποδοσφαιρικό συγκρότημα γίνεται είδηση!
Πληροφορίες για το κείμενο πάρθηκαν από το βιβλίο «Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960» του συνάδελφου Γιώργου Μελετίου.