24sports.com.cy
Το εξαιρετικό γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ που μέθυσε τον πράσινο λαό, αποτελεί την υπενθύμιση της ποιότητας και της εκτελεστικής ικανότητας του ποδοσφαιριστή.
Στο 34’ του αγώνα της Πέμπτης σε μια υποδειγματική αντεπίθεση της Ομόνοιας μετά από κόρνερ που είχαν κερδίσει οι «κόκκινοι διάβολοι» και αφού πρώτα ο Μπρούνο Φελίπε απέσπασε τη μπάλα απ’ τον Μαλάσια, διήνυσε αρκετά μέτρα και σέρβιρε την καταλληλη στιγμή τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Αυτός υποδέχτηκε άψογα τη μπάλα και αφού πάτησε περιοχή, την έστειλε με δυνατό σουτ, ψηλά στα δίκτυα του Ντε Χέα.
Όπως όμως θα προσέξατε ο διεθνής Ιρανός φορ παρά το ότι πέτυχε ένα σημαντικότατο γκολ και για το ίδιο, αλλά και για την ομάδα του, δεν το πανηγύρισε, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης στις σκληρά αγωνιζόμενες γυναίκες του Ιράν. Που διεξάγουν αγώνα ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και ενάντια στη βία και την καταπίεση που υφίστανται από το απάνθρωπο, θεοκρατικό καθεστώς της πατρίδας τους. Είναι μια στάση ζωής απέναντι στα άκρως δυσάρεστα συμβάντα που εκτυλλίσσονται στην πατρίδα του. «Ναι παίζω ποδόσφαιρο, είμαι επαγγελματίας ,αλλά είμαι άνθρωπος, Δεν μπορώ να πανηγυρίσω όταν οι συμπατριώτες μου υποφέρουν». Αυτό υποδηλώνει ο μη πανηγυρισμός.
Επίσης ο φορ της Ομόνοιας όπως και άλλοι διεθνείς Ιρανοί ποδοσφαιριστές με πρόσφατες αναρτήσεις τους εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των γενναίων συμπατριώτισσων τους. Συγκεκριμένα ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ανέβασε μια φωτογραφία με χάρτη της πατρίδας του και μαύρο φόντο.
Το χαλαρό χιτζάμπ της Μάχσα Αμινί
Το ιστορικό των μαζικών και αιματηρών κινητοποιήσεων που έχουν τώρα και διεθνή συμπαράσταση από ακτιβιστές και άνθρωπους με δημοκρατική συνειδηση, έχει ως εξής: Η Αστυνομία Ηθών του Ιράν συνέλαβε την Μάχσα Αμινί στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία επισκέφθηκε από τη γενέτειρά της στη δυτική κουρδική περιοχή της χώρας. Η 22χρονη κατέρρευσε σε αστυνομικό τμήμα και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.
Η αστυνομία τη συνέλαβε επειδή φορούσε πολύ χαλαρά το χιτζάμπ της. Το Ιράν απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα με τρόπο που να καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Η αστυνομία αρνείται ότι η Αμινί κακομεταχειρίστηκε και λέει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι, υποσχέθηκε έρευνα. Η οικογένεια της Αμινί λέει ότι δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και πως δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της πριν από την ταφή της. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την κηδεία της στην κουρδική πόλη Σακέζ και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης.
Ξαναβγήκε μπροστά
Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει ότι είναι κοινωνικά συνειδητοποιημένο άτομο. Είχε εκφραστεί και παλιότερα κατά του σκοταδιστικού καθεστώτος της χώρας του. Για την ακρίβεια, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου σε 2000 γυναίκες που πήγαν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι ανάμεσα σε Ιράν και Λίβανο στην Τεχεράνη τον περασμένο Μάρτιο, ο 32χρονος φορ εξέφρασε την πικρία του. «Γιατί να αντιμετωπίσουν τέτοια μεταχείριση οι γυναίκες που ήρθαν για να σεβαστούν την εθνική ομάδα και να ενθαρρύνουν τα παιδιά του Ιράν;», είχε αναρωτηθεί τότε.