ΚΥΠΕ
Μελέτη που ανατέθηκε σε εταιρεία του εξωτερικού, δεικνύει ότι δεν υπάρχει φόβος για επικινδυνότητα του Τσιρείου σταδίου, το οποίο πέρασε τους σχετικούς ελέγχους της εταιρείας. Αυτό ανέφερε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Αθλητισμού, ο Ντίνος Νικολαΐδης, μέλος του ΕΤΕΚ. Ο Πρόεδρος του ΓΣΟ, Κυριάκος Τσολάκης, βέβαια, σημείωσε ότι προβλήματα υπάρχουν και επιβάλλεται να γίνουν εργασίες αναβάθμισης του σταδίου, προκειμένου να μην υποπέσει σε αχρηστία.
Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή μετά από εισήγηση των Βουλευτών της Λεμεσού, Σταύρου Παπαδούρη, Παύλου Μυλωνά, Αντρέα Καυκαλιά, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, Φωτεινής Τσιρίδου και του Βουλευτή Λάρνακα, Χρίστου Ορφανίδη, προκειμένου να λάβουν ενημέρωση για την καταλληλότητα του σταδίου. Ο κ. Νικολαΐδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι η μελέτη για το στέγαστρο του σταδίου ανατέθηκε σε διαπιστευμένη ευρωπαϊκή εταιρεία μελετών και ότι το στάδιο πέρασε τον έλεγχο.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσολάκης ανέφερε ότι, όπως ενημερώθηκαν και τα μέλη της Επιτροπής και ο ΚΟΑ με επιστολή, υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση των κερκίδων του σταδίου, αφενός στο τμήμα που καταστράφηκε πρόσφατα κατά τα επεισόδια πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΛ-Απόλλωνα, ο οποίος δεν διεξήχθη ποτέ, και αφετέρου στη βόρεια πλευρά του σταδίου. Υπογράμμισε δε, ότι το Τσίρειο στάδιο έχει οριστεί ως Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’ και είναι σημαντικός ο ρόλος του για τον αθλητισμό στην Κύπρο.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ από την πλευρά του ανέφερε στη συνεδρίαση ότι το Τσίρειο στάδιο είναι ένα κέντρο του κλασικού αθλητισμού, που αξιοποιείται και για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως επίσης και για προπονήσεις αθλητών. Εξέφρασε, δε, τη θέση ότι αν περιπέσει σε αχρηστία το Τσίρειο στάδιο, η πολιτεία θα χρειαστεί περίπου €50 εκ. για να δημιουργήσει άλλο αθλητικό κέντρο.
Σημείωσε ότι για πολλά χρόνια, μόνο το Τσίρειο στάδιο διέθετε κατάλληλο ταρτάν για αθλήματα στίβου, πριν κατασκευαστεί κατάλληλο ταρτάν και στο ΓΣΠ. Ανέφερε, δε, ότι εκτός από τις προπονήσεις συλλόγων, φιλοξενεί κάθε χρόνο για προπονήσεις και αριθμό αθλητών από ξένες χώρες, οι οποίοι διαμένουν για διάστημα ενός μήνα περίπου, κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ο κ. Μάρκαρης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι επιμέρους εργασίες για αναβάθμιση του Τσιρείου. Υπενθύμισε, βέβαια, ότι η αρχική μελέτη για την αναβάθμιση του σταδίου ήταν πιο συνολική, αλλά σήμερα αυτή η μελέτη δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε και υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνταν για ένα τέτοιο έργο. Σημείωσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή η αρχή αδειοδότησης σταδίων ανανέωσε με πάρα πολλές υποσημειώσεις την άδεια για το Τσίρειο στάδιο, υποδεικνύοντας ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τμήματα των κερκίδων.
Ο Διευθυντής του ΕΒΕ Λεμεσού, Χρίστος Αναστασιάδης, σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ότι το Τσίρειο στάδιο θα πρέπει να έχει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί απρόσκοπτα και μάλιστα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τοπιοτέχνηση της γύρω περιοχής, κάτι για το οποίο εκφράστηκε και η συμφωνία του Δήμου Λεμεσού, δια του Δημοτικού Συμβούλου, Απόστολου Ψαρά, που συμμετείχε στη συνεδρίαση.
Σύμφωνος είναι και ο ΚΟΑ με την εκπόνηση βελτιωτικών έργων στο στάδιο, όπως και με τη μελλοντική συνολική αναβάθμισή του, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Οργανισμού στη συνεδρίαση. Υπογράμμισε, όμως, ότι ο ΚΟΑ θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν, αλλά μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές και συνεχίζονται οι επαφές στην κατεύθυνση αυτή.
Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, υπογράμμισε ότι ο προσανατολισμός θα πρέπει να είναι η συνολική αναβάθμιση του σταδίου, ενώ αναφέρθηκε σε υψηλούς τόνους στη μελέτη η οποία είχε γίνει για συνολική αναβάθμιση, η οποία δεν προχώρησε τελικά σε υλοποίηση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα βελτιωτικά έργα στο Τσίρειο στάδιο και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις, ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στα κονδύλια των νέων προϋπολογισμών.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή, διατύπωσε τη θέση ότι το Τσίρειο έχει κλείσει τον κύκλο του ως ποδοσφαιρικό γήπεδο και ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αναβάθμιση των υποδομών που θα επιτρέψουν σε αθλητές και κοινό να προπονούνται, ενώ παρέπεμψε και στο παράδειγμα της αποκατάστασης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στην Πάτρα.