24sports.com.cy
Βρισκόμαστε στην τελευταία μέρα του 2022, μία χρονιά που για την Ανόρθωση χαρακτηρίζεται από τις χειρότερες της, και ως χειρότερη την τελευταία τριετία. Τόσο στο πρώτο μισό της χρονιάς, αλλά τόσο και στο δεύτερο η «Κυρία» πραγματοποίησε αρκετά κακές πορείες με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάιο να μένει εκτός Ευρώπης και τη δεδομένη στιγμή να βρίσκεται στα χαμηλά της βαθμολογίας, με τον φόβο των πιο ακραίων περιπετειών να είναι υπαρκτός.
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και τη σωστή χρονολογική σειρά, κάνοντας τον απολογισμό της ομάδας της Αμμόχωστου για την σεζόν 2022, που εύχονται όλοι να φύγει και να μην έρθει ξανά παρόμοια χρονιά.
Αντίο Ευρώπη
Το ξεκίνημα του 2022 για την Ανόρθωση δεν ήταν άσχημο με την τότε ομάδα του Κετσπάγια να ξεκινά με νίκες κόντρα σε ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ και Άρη, ενώ κατάφερε να πάρει ισοπαλίες κόντρα σε Ομόνοια και ΑΕΚ. Όμως κάπου στην πορεία τα «χάλασε» αρκετά και μαζί με τα διάφορα που ακούγονταν γύρω από την ομάδα περί φυγής Κετσπάγια, αλλά και αποχώρησης Ευγένιου Χαμπουλλά από την προεδρία της εταιρείας, επηρέασαν σε κάποιο βαθμό την ομάδα.
Στο τέλος του πρώτου μισού του 2022 η Ανόρθωση πήγε να παίξει το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς μέσα στο «Α. Παπαδόπουλος» και μόνο με ήττα έχανε την έξοδο από την Ευρώπη, κόντρα στον φιλόδοξο Άρη. Ο κόσμος της Ανόρθωσης γέμισε το γήπεδο, κάνοντας το να μοιάζει με ευρωπαϊκό παιχνίδι. Όμως αυτό που αντίκρισε ήταν κάτι παραπάνω από τραγικό, καθώς η ομάδα ήταν κάκιστη στον αγωνιστικό χώρο, χάνοντας στο τέλος με 3-0. Έτσι η Ανόρθωση έκλεισε την χρονιά στην 5η θέση και στους 49 βαθμούς, έχοντας ως απολογισμό στο πρωτάθλημα 13 νίκες, 10 ισοπαλίες και 9 ήττες.
Το τέλος Κετσπάγια και η αρχή του Λάρκου
Από εκεί και πέρα οι φήμες περί αποχώρησης του Κετσπάγια ήταν περισσότερες, ταυτόχρονα και με την άφιξη του Νεόφυτου Λάρκου στη θέση του αθλητικού διευθυντή. Στο τέλος της ημέρας ο Τιμούρ Κετσπάγια με έναν τρόπο που για πολλούς δεν χαρακτηρίστηκε ως ορθός.
Ο Πουλλαΐδης μετά την απομάκρυνση Ευγένιου Χαμπουλλά από την προεδρία της εταιρείας (που στα δύο χρόνια ως πρόεδρος πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα), αποφασίζει να αναλάβει αυτός πρόεδρος και να προχωρήσει σε «εκσυγχρονισμό» του ποδοσφαιρικού τμήματος, φέρνοντας το μοντέλο του αθλητικού διευθυντή, που στο τέλος της ημέρας φάνηκε λανθασμένη απόφαση και καταστροφική. Με τον όποιο τρόπο και αν λειτούργησε αυτό το μοντέλο δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικό, καθώς δεν υπήρχε ηρεμία στην ομάδα και τα κακά αποτελέσματα διαδέχονταν το ένα το άλλο.
Το λάθος με Μίλανιτς
Η επιλογή Ντάρκο Μίλανιτς του Νεόφυτου Λάρκου αποδείχτηκε αποτυχημένη, με την ομάδα να μην πείθει καθόλου εντός αγωνιστικού χώρου και στις πρώτες αγωνιστικές η διοίκηση να αναγκάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή τεχνικής ηγεσίας. Όμως ακόμη και σε αυτό το σημείο ο τρόπος με τον οποίο έφυγε ο Μίλανιτς χαρακτηρίζεται εντελώς ανήθικος, καθώς πήγε στο ματς με την ΑΕΚ όντας «τελειωμένος», με τον Σίσκο Μουνιόθ να βρίσκεται στα boxes του «Αρένα» και να βλέπει τη νέα του ομάδα.
Το τέλος Λάρκου
Η άφιξη Μουνιόθ όπως ήταν λογικό δεν έφερε την άνοιξη, καθώς η ομάδα παρουσίαζε σοβαρά κενά σε θέσεις καίριες όπως αυτή του κεντρικού επιθετικού και του επιτελικού μέσου. Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα επί εποχής Μουνιόθ, έφεραν και την απομάκρυνση του Νεόφυτου Λάρκου, από την ομάδα με τον ίδιο να αναλαμβάνει τις ευθύνες του (μπορεί και κάποιων άλλων) και να «πληρώνει» τη νύφη.
Έρχεται ο χειμώνας ο βαρύς
Ακόμη και με τη φυγή Λάρκου, τίποτα δεν άλλαξε, ούτε και βελτιώθηκε, κάθε άλλο ο εκνευρισμός και το κακό κλίμα γύρω από την ομάδα φουντώθηκε. Ο Σίσκο Μουνιόθ δεν έδειξε και κάτι το ιδιαίτερο, χωρίς να καταφέρνει να αλλάξει και πολλά στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά ταυτόχρονα να «ξηλώνει» την ομάδα, θέτοντας εκτός τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο σε κομβικό σημείο, που η «Κυρία» μπορεί να τον είχε και ανάγκη και να τα «σπάζει» και με τον Ουάρντα, ο οποίος αποχώρησε και επίσημα σήμερα.
Με τα αρνητικά αποτελέσματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, την ομάδα αγωνιστικά να μην πείθει και με τον κόσμο να μοιάζει σαν «καζάνι» που βράζει, ο χειμώνας ο βαρύς ήρθε για τα καλά στην Ανόρθωση. Οι οπαδοί της ομάδας τα βάζουν με τον μεγαλομέτοχο και μέχρι τότε πρόεδρο Χρήστο Πουλλαΐδη, για τις κάκιστες επιλογές που έκανε το καλοκαίρι και το κλίμα «μύριζε» μπαρούτι.
Ο μεγαλομέτοχος βλέποντας να μην μπορεί να αλλάξει κάτι στην ομάδα και ο κόσμος ολοένα να τα βάζει περισσότερο μαζί του για τη φετινή αποτυχία, συνάμα και κάποια προβλήματα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, τον ώθησαν να παραιτηθεί από την προεδρία. Όμως ακόμη και τότε επέλεξε να το κάνει σε ένα πολύ λανθασμένο χρονικά σημείο με την ομάδα να δίνει σημαντικό αγώνα κόντρα στην Καρμιώτισσα. Οι παίκτες σαφέστατα ήταν επηρεασμένοι από την όλη κατάσταση και στο τέλος το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε καν, καθώς οι οργανωμένοι οπαδοί έριχναν αντικείμενα στο γήπεδο με σκοπό να διακοπεί το ματς, με το αποτέλεσμα να είναι στο 2-0 υπέρ της Καρμιώτισσας.
Ο κόσμος και πάλι είναι «καζάνι» που βράζει, καθώς κουράστηκε να ακούει μόνο λόγια και να μην βλέπει πράξεις, ενώ στο διοικητικό κομμάτι με την επιστολή που δημοσίευσε ο μεγαλομέτοχος έριχνε τα «πυρά» του στον πρόεδρο του Σωματείου Ευγένιο Χαμπουλλά. Φυσικά ο δεύτερος δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, όμως λειτούργησε πιο σωστά, καθώς τοποθετήθηκε επί του θέματος μετά το ματς με την Καρμιώτισσα. Σε μία συνέντευξη τύπου ο Χαμπουλλάς μίλησε ευθέως και έδωσε απαντήσεις σε όλα και σε όλους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τη φετινή αποτυχία.
Πλέον στο διοικητικό κομμάτι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό με την προεδρία της εταιρείας τη δεδομένη στιγμή να είναι «ακέφαλη», όμως ο μεγαλομέτοχος έδωσε υποσχέσεις ότι μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος για τις μετοχές θα τηρεί τις υποχρεώσεις του.
Ο απολογισμός και ο φόβος
Μέχρι στιγμής η Ανόρθωση στο φετινό πρωτάθλημα δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά, καθώς σε 15 αγώνες μετρά πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και εφτά ήττες, έχοντας 18 βαθμούς και μαζί με το παιχνίδι που διακόπηκε, το οποίο θα επικυρωθεί υπέρ της Καρμιώτισσας, η ομάδα θα βρεθεί στη 10η θέση. Ο φόβος και ο τρόμος του κάθε Ανορθωσιάτη είναι να δει την ομάδα του στο τέλος να κινδυνεύει και όλοι ευελπιστούν η «Κυρία» να αποφύγει σίγουρα αυτό το ενδεχόμενο.