24sports.com.cy
Τον διάδοχο του Σίλας στον πάγκο της ΑΕΛ αποτελεί και επίσημα ο Τσεντομίρ Γιανέφσκι, που σε πρώτο χρόνο καλείται να φέρει θετικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας παράλληλα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο. Η ομάδα της Λεμεσού προέβη στην πρόσληψη ενός προπονητή ο οποίος είναι άριστος γνωστής του κυπριακού πρωταθλήματος, αφού έχει θητεύσει σε αυτό τέσσερις συνολικά φορές!
Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2009 όταν ανακοινώθηκε από την Ένωση, όπου και έμεινε για ενάμισι χρόνο. Επόμενη του ομάδα ήταν ο Εθνικός Άχνας, για να εργαστει εκεί για τέσσερις μήνες (Οκτώβριος 2011 – Φεβρουάριος 2012), ενώ τον Ιανουάριου του 2020 επέστρεψε στην ομάδα του Παραλιμνίου, όπου ε΄μεινε μέχρι το τέλος της σεζόν.
Τελευταία του στάση στο νησί μας ήταν ο Ολυμπιακός, στον πάγκο του οποίου βρέθηκε το δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021. Με τους «μαυροπράσινους» σημείωσε τη μεγαλύτερη του επιτυχία, επί κυπριακού εδάφους, αφού τους οδήγησε μέχρι τον τελικό κυπέλλου!
Οι εμπειρίες του εξωτερικού και αγαπημένο σχήμα
Μπορεί να μην έχει εμπειρία σε πάγκο κάποιας μεγάλης ομάδας του νησιού μας, ωστόσο... αυτό το έκανε σε Σερβία και Βέλγιο, όταν είχε τα «κλειδιά» του Ερυθρού Αστέρας (2009) και της Κλαμπ Μπριζ (2007).
Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται επίσης ότι υπήρξε βοηθός προπονητής σε Ολυμπιακό Πειραιώς (2005) και Γάνδη (2008), ενώ πέρασμα ως πρω΄τος προπονητής έχει επίσης από Αλ Σαμπ, Μονς, Μουσκρόν, Μπέβερεν, Βαρντάρ, Ισμάιλι, αλλά και Εθνική Βορείου Μακεδονίας. Τελευταίος του σταθμός ήταν η Εθνική Νοτίου Αφρίκης, όπου υπήρξε βοηθός προπονητή.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θέμα εμπειρίας δεν υπάρχει από πλευράς του 61χρονου τεχνικού, ο οποίος πρέπει να προσθε΄σουμε πως συνηθίζει να παρατάσσει τις ομάδες του με σχηματισμό 4-2-3-1.
Η βελγική υπηκοότητα και ο συμπατριώτης του
Αναφορικά τώρα με τους ποδοσφαιριστές που θα βρει στη νέα του ομάδα, μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Νταβόρ και Μιραλάς! Ο πρώτος, δεν αποτελεί μόνο έναν από τους πιο σταθερούς παίκτες του Λεμεσιανού σωματείου, αλλά... και συμπατριώτη του νέου του «αφεντικού», κάτι που ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ του εξελίξιμου χαφ.
Όσον αφορά στον Βέλγο μεσοεπιθετικό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιανέφσκι δούλεψε επί σειρά ετών στην πατρίδα του (έχει και βελγική υπηκοότητα) άλλοτε διεθνούς άσου και παρότι δεν συνεργάστηκε ποτέ μαζί του… είναι φυσιολογικό να τον γνωρίζει. Το γεγονός ότι το μεγάλο όνομα της ΑΕΛ θα έχει ως προπονητή του έναν άνθρωπο που ξέρει τη βελγική πραγματικότητά όσο λίγοι στην Κύπρο, ενδέχεται να βοηθήσει τον έμπειρο άσο ούτως ώστε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στα γήπεδα του νησιού μας.
Αναμφίβολα... ο Γιανέφσκι συνοδεύεται από ορισμένα στοιχεία που δεν μπορούν παρά να «γεννούν» την ελπίδα για καλύτερες μέρες στη νέα του ομάδα, όμως δεν τίθεται θέμα πως κριτήριο για τον ίδιο είναι να μπορέσει να ανατρέψει το κλίμα στο Λεμεσιανό σωματείο, φέρνοντας βέβαια τα επιθυμητά αποτελέσματα.