Υποτάχθηκε στην Ολλανδία η Ελλάδα. Παράδοση ουσιαστικά άνευ όρων της Ελλάδας στους «οράνιε» και ήττα 3-0 στο Αϊντχόφεν στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Euro 2024.
Αναμέτρηση ενός ημιχρόνου έγινε στο «Philips Stadion», με τη γαλανόλευκη να περνάει δύσκολα στο πρώτο, στο οποίο κρίθηκαν τα πάντα. Η ομάδα του Πογέτ άντεξε μέχρι το 1-0 στο 17’ με τον Ντε Ρόουν να εκτελεί από θέση βολής και στη συνέχεια παραδόθηκε στους γηπεδούχους. Στο 31’ ο Χάκπο σημείωσε το 2ο τέρμα της ομάδας του Κούμαν, ενώ στο 39’ ο Βέγκχορστ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με καρφωτή κεφαλιά. Κορυφαίος για τους νικητές ο Ντάμφρις, ο οποίος είχε τρεις ασίστ.
Στο μυαλό των κόουτς:
Η Ολλανδία παρατάχθηκε με σύστημα 3-4-3. Ο Φλέκεν ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Χερτρούιντα, Φαν Ντάικ και Άκε αποτελούν την τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Ντάμφρις, Ντε Ρόουν, Ντε Γιονγκ και Μπλιντ στο κέντρο, ενώ Χάκπο και Σίμονς ήταν στα «φτερά», με τον Βέγκχορστ να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης.
Με 4-3-3 παρέταξε την Εθνική μας ο Γκουστάβο Πογέτ. Ο Βλαχοδήμος υπερασπίστηκε την εστία μας, Ρότα, Ρέτσος, Χατζηδιάκος και Τσιμίκας ήταν η τετράδα στην άμυνα. Ο Σιώπης είχε τον Κουρμπέλης στο πλευρό του, με τον Μπακασέτα να έχει ρόλο… πλέι μέικερ και τους Μασούρα-Μάνταλο να είναι στα «φτερά», ενώ ο Παυλίδης ήταν στην κορυφή.
Το ματς
Η Ελλάδα είχε δεδομένα πολύ δύσκολη αποστολή και στο ξεκίνημα πρέσαρε ψηλά ώστε να δυσκολέψει την κυκλοφορία των γηπεδούχων. Αναμενόμενα η Ολλανδία είχε την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, με την Ελλάδα να παίζει πιο σφιχτά, τηρώντας στάση αναμονής. Δίχως, πάντως, να πιεστεί πολύ κύλησε το διάστημα μέχρι το 1-0 για την Ελλάδα και ό,τι φάση είχαν οι γηπεδούχοι προήλθε από στατική φάση. Απείλησαν οι «οράνιε» δύο φορές και αμφότερες μέσω κόρνερ, αλλά η τρίτη αποδείχθηκε… φαρμακερή, με τον Μπλιντα να εκτελεί, τον Ντάμφρις να πηδάει ψηλά, κάνοντας κεφαλιά-πάσα στον Ντε Ρόουν, ο οποίος από θέση βολής νίκησε τον Βλαχοδήμο στο 17’. Ενδιάμεσα η γαλανόλευκη είχε την πρώτη καλή στιγμή, με την μπάλα να στρώνεται στον Ρότα στα όρια της μεγάλης περιοχής έπειτα από τη σέντρα του Τσιμίκα, αλλά ήταν πολύ άστοχο.
Από εκεί και πέρα έγινε άλλο ματς, αφού η Ολλανδία πήρε μεγάλη ώθηση από το 1-0, λειτούργησε εξαιρετικά στο επιθετικό κομμάτι, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα αμυντικά και κατά διαστήματα δεν μπορούσε να… ακολουθήσει τους γηπεδούχους, που είχαν μυριστεί… αίμα. Ο Ρέτσος μας γλίτωσε στο 22’ από τα χειρότερα μετά το γύρισμα του Ντάμφρις, ενώ στο 29’ ο Βλαχοδήμος απέτρεψε το 2-0, κάνοντας εντυπωσιακή απόκρουση στο σουτ του Σίμονς, που κόντραρε στον Χατζηδιάκο. Στο επόμενο λεπτό, μετά από κλέψιμο των γηπεδούχων και ωραία κυκλοφορία της μπάλας, ο Βέγκχορστ βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά έστειλε την μπάλα στο κέντρο και ο Βλαχοδήμος μπλόκαρε.
Δεν μπορούσε να κάνει κάτι, ωστόσο, στο 31’ με τον Ντάμφρις να συνεργάζεται με τον Σίμονς και τον μπακ της Ίντερ να σεντράρε γλυκά για τον Χάκπο να εκτελεί τον νέο τερματοφύλακα της Νότιγχαμ, αφού πρώτα στόπαρε με το στήθος. Πλέον, κάθε επίθεση της Ολλανδίας μύριζε γκολ, με τον Ντάμφρις να στέλνει την μπάλα στη ρίζα του δεξιού δοκαριού στο 36’. Ένα λεπτό μετά την πρώτη καλή φάση της Ελλάδας, με τον Μπακασέτα να σεντράρει από τα αριστερά και τον Κουρμπέλη να κάνει γυριστή-άστοχη κεφαλιά. Το… διαφαινόμενο 3-0 των γηπεδούχων έγινε στο 39’, όταν ο Χάκπο πήγε κάθετα, τρύπησε την άμυνα της Ελλάδας, βρίσκοντας τον Ντάμφρις που με ωραία σέντρα βρήκε τον Βέγκχορστ που αυτήν τη φορά βρήκε δίχτυα, κάνοντας το 3-0 με κεφαλιά.
Η Ελλάδα παρουσίασε δύο πρόσωπα στην αναμέτρηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είχε πάθει μεγαλύτερη ζημιά στην τελική ευθεία του α’ μέρους. Έτσι, η Ελλάδα πήγε στο ημίχρονο με τρία γκολ στην πλάτη για πρώτη φορά μετά το 2019 (3-0 από την Ιταλία στο ΟΑΚΑ). Ωστόσο, ο Γκουστάβο Πογέτ αποφάσισε να μην κάνει κάποια αλλαγή με την επιστροφή από την ανάπαυλα και αυτό είναι κάτι αξιοσημείωτο, για να μην πούμε εντελώς άστοχο.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σε μεγάλο διάστημα αγγαρεία και για τις δύο ομάδες. Οι Ολλανδοί με τις αλλαγές που έκαναν χρειάστηκαν λίγο διάστημα για να τις αφομοιώσουν, αλλά ο βασικός παράγοντας ήταν ότι δεν είχαν την ίδια ορμή. Η Ελλάδα έπαιζε με την ψυχολογία στα… Τάρταρα και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη χαλάρωση του αντιπάλου. Η πρώτη αξιοσημείωτη φάση έγινε στο 64’ με τον Σίμονς να κάνει άστοχο σουτ στην κίνηση. Από εκεί και πέρα το παιχνίδι χάλασε εντελώς, με τους δύο προπονητές να κάνουν μαζεμένες αλλαγές και δοκιμές, έχοντας το μυαλό στις επόμενες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το ματς να θυμίζει κάπως φιλικό.
Περισσότερα σε λίγο...
Πηγή: sport-fm.gr