24sports.com.cy
Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων της UEFA επιφυλάσσει η ερχόμενη αγωνιστική περίοδος (2024-2025) και η αλήθεια είναι πως κάποια πράγματα έχουν ήδη ειπωθεί πολλές φορές. Παρόλα αυτά, λίγη επανάληψη δεν βλάπτει και ως εκ τούτου πάμε να δούμε τι πρέπει να περιμένουμε τη νέα σεζόν.
Τσάμπιονς Λιγκ
Η βασική διαφορά έγκειται στο ότι καταργούνται πλέον οι ομίλοι και ότι η τελική φάση θα αποτελείται από 36 ομάδες και όχι από 32. Σε αυτό το «μίνι πρωτάθλημα» ο κάθε σύλλογος θα δώσει συνολικά οκτώ αγώνες, τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός, με τα παιχνίδια να αρχίζουν Σεπτέμβριο και να ολοκληρώνονται Ιανουάριο. Επίσης το κάθε ματς θα είναι απέναντι σε διαφορετική ομάδα, ενώ η κλήρωση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ο καθένας να αναμετρηθεί με δυο συλλόγους από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας της UEFA.
Με το πέρας των οκτώ αγωνιστικών... οι οκτώ πρώτοι προκρίνονται απευθείας στους «16», ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-24 θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, σε διπλά παιχνίδια, για να συνεχίσουν στο θεσμό (9-16 κόντρα στις 17-24) . Όσοι τερματίσουν από την 25η θέση και κάτω μένουν οριστικά εκτός Ευρώπης, ενώ σημειώνεται ακόμη ότι οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16 θα δίνουν τον επαναληπτικό στην έδρα τους.
Από τους «16» και έπειτα δεν προκύπτει κάποια άλλη σημαντική διαφοροποίηση και μέχρι τον τελικό στο Μονάχο οι υπόλοιπες φάσεις θα διεξάγονται όπως τις ξέραμε μέχρι τώρα.
Πώς κατανέμονται οι τέσσερις επιπλέον θέσεις στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ;
Η πρόκριση για το Τσάμπιονς Λιγκ θα συνεχίσει να υφίσταται όπως τη γνωρίζαμε με τρεις προκριματικούς και τη φάση των πλέι-οφ. Όσον αφορά στις τέσσερις πρόσθετες θέσεις που είναι διαθέσιμες από το 2024/25 (από τις 32 στις 36 ομάδες) θα κατανεμηθούν ως εξής:
Πρώτη θέση: Αυτή η θέση πηγαίνει στην τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος της πέμπτης χώρας στο UEFA ranking, η οποία πλέον δεν θα μετέχει στα προκριματικά, αλλά θα έχει απευθείας συμμετοχή / Αυτή τη στιγμή την πέμπτη θέση κατέχει η Γαλλία (Μπρεστ).
Δεύτερη θέση: Ένα επιπλέον εισιτήριο θα υπάρξει στη διαδικασία πρόκρισης των πρωταθλητών των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μέχρι τώρα από το Champions Path προκρίνονταν, μέσα από τέσσερις προκριματικούς γύρους, τέσσερις πρωταθλητές, από τη νέα σεζόν οι θέσεις αυτές γίνονται πέντε.
Τρίτη και τέταρτη θέση: Αυτές οι θέσεις πηγαίνουν στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες συλλογικές επιδόσεις των ομάδων τους την προηγούμενη σεζόν (δηλαδή τον υψηλότερο συντελεστή ομοσπονδίας της προηγούμενης σεζόν, ο οποίος βασίζεται στον συνολικό αριθμό των βαθμών, που πέτυχε κάθε σύλλογος από μία ομοσπονδία διαιρούμενη με τον αριθμό των συλλόγων που την εκπροσώπησαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Αυτές οι δύο ομοσπονδίες θα κερδίσουν η καθεμία μια επιπλέον απευθείας θέση στο νέο Champions League, σε σχέση με αυτές που κανονικά δικαιούνται / Φέτος επωφελούνται από αυτό Γερμανία (Ντόρτμουντ) και Ιταλία (Μπολόνια).
Γιουρόπα Λιγκ – Κόνφερενς Λιγκ
Όπως και στο Τσάμπιονς Λιγκ, έτσι και σε αυτές τις διοργανώσεις ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στην τελική φάση αυξάνεται από 32 σε 36.
Στην περίπτωση του Γιουρόπα Λιγκ ισχύουν τα ίδια με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, διότι πέραν των άλλων... τα παιχνίδια που θα δώσει η κάθε ομάδα θα είναι επίσης οκτώ, με τη συγκεκριμένη φάση να ολοκληρώνεται Ιανουάριο.
Στο Κόνφερενς Λιγκ ωστόσο οι αγωνιστικές μένουν στις έξι και η φάση που αντικαθιστά ουσιαστικά τους ομίλους ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο.
***Σε όλα αυτά να προσθέσουμε πως αν ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο μίνι πρωτάθλημα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τότε τη θέση του στην τελική φάση πιάνει η ομάδα που βρίσκεται στα προκριματικά και έχει τους περισσότερους βαθμούς.
Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ εξασφαλίσει θέση στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω του πρωταθλήματος του (ήδη η Μπενφίκα βγήκε κερδισμένη από την κατάκτηση του Γιουρόπα από την Αταλάντα), αλλά και για το νικητή του Κόνφερενς Λιγκ, ο οποίος βάσει των κανονισμών συμμετέχει απευθείας στην τελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ.
Όσων αφορά τις κυπριακές ομάδες, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι πιθανότητες για είσοδο σε κάποιον όμιλο αυξήθηκαν κάπως γιατί πλέον μπαίνουν περισσότερες ομάδες. Βέβαια απ’ τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη τα γκρουπ δυναμικότητας αντιλαμβάνεστε πως ο πήχης δυσκολίας παραμένει ψηλός, καθώς με τα όσα ισχύουν σήμερα… θα πρέπει να γίνουν υπερβάσεις για να έχουμε διακρίσεις. Όπως ίσχυε πάντα δηλαδή.