Σαν ελατήριο, μετά τη διετία της πανδημίας (2019-20 και 2020-21), το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εκτινάχθηκε θεαματικά, με τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο τη σεζόν 2021-22, με οδηγό πάντα την Πρέμιερ Λιγκ, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που δημοσιεύει η Deloitte.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η διεθνής εταιρεία συμβούλων στην 32η ετήσια επιθεώρηση των οικονομικών του ποδοσφαίρου, δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κατέγραψε έσοδα της τάξης των 29,5 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας άνοδο 7% από το 2020-21, χάρη κυρίως στην άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού, που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των εσόδων από εισιτήρια και εμπορική εκμετάλλευση.
Μπορεί τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα να απόλαυσαν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα έσοδα, αθροίζοντας 17,2 δισ. ευρώ, αλλά δεν ήταν ανάλογη η πορεία των οικονομικών μεγεθών στην πρώτη μετα-πανδημική σεζόν σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.
Η Deloitte έδειξε ότι η Πρέμιερ Λιγκ εξακολουθεί να μεγαλώνει δυσανάλογα πολύ σε σχέση με τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα, καθώς το 2021-22 ο… τζίρος της έκανε άλμα 12% σε ετήσια βάση για να αγγίξει τα 6,4 δισ. ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό που αποκόμισε η ισπανική λίγκα, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κι εκείνη μεγάλη άνοδο της τάξης του 11% από το 2020-21.
Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι το αγγλικό πρωτάθλημα αποκομίζει πάνω από ένα ευρώ για κάθε πέντε ευρώ ποδοσφαιρικών εσόδων στην Ευρώπη, αφού του αντιστοιχεί το 21,7% των ετήσιων εσόδων στη Γηραιά Ηπειρο.
Η Μπουντεσλίγκα, παρά τον εντυπωσιακό αριθμό εισιτηρίων που έχει κάθε αγωνιστική, έμεινε πιο πίσω σε έσοδα από το ισπανικό πρωτάθλημα, αφού η άνοδος του 5% την έφερε στα 3,1 δισ. ευρώ το 2021-22. Το ιταλικό πρωτάθλημα κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, με μείωση 7% στα έσοδά του, που ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ.
Ετσι, το πέμπτο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αυτό της Γαλλίας, πλησίασε σημαντικά τη Σέριε Α, καθώς τη χρονιά που ο Λιονέλ Μέσι πήρε μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν, η Ligue 1 είδε τα έσοδά της να σημειώνουν αλματώδη αύξηση ύψους 26%, ανερχόμενα στα 2 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία.
Τα έξοδα βέβαια αυξήθηκαν κι εκείνα στην Ευρώπη, αφού ο πληθωρισμός στο μεταγραφικό παζάρι θυμίζει αυτόν της… τουρκικής οικονομίας. Ο Τιμ Μπριτζ, επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, δήλωσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει βγει πλέον από την πιο δύσκολη περίοδό του μέχρι σήμερα. Μετά την άρση των περιορισμών για την COVID, η ζήτηση των φιλάθλων οδήγησε σε ρεκόρ εσόδων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, με τα λειτουργικά κέρδη να μειώνονται κατά 1,8 δισ. ευρώ από το 2018-19, είναι σαφές ότι η συνολική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».