ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομπάμα: Η διαίρεση της Κύπρου κράτησε πάρα πολύ

Ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν κάθε βοήθεια για εξέυρεση λύσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν κάθε βοήθεια για εξέυρεση λύσης και τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Γιώργου Σιακαλλή, ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Η διαίρεση της νήσου, είπε, έχει διαρκέσει πάρα πολύ. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι τα μέρη θα βάλουν τελικά τέρμα στην τραγική διαίρεση του νησιού. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια, την οποία και οι δύο πλευρές θα βρουν χρήσιμη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία φιλίας, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην ενδυνάμωση του συνεταιρισμού και της συνεργασίας σε πολλές περιοχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μαζί, είπε, μπορούμε να προωθήσουμε προσπάθειες για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο πρέσβης Γιώργος Σιακαλλή, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κύπρου για ένταξη στο πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Για το κυπριακό ο Κύπριος πρέσβης τόνισε τη δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για συνολική λύση.

Τόνισε ωστόσο ότι η Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί για τη λύση, δεν επιδεικνύει ειλικρινή θέληση. Αναφερόμενος στην οικονομία ο κύριος Σιακαλλή επεσήμανε πως η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε σειρά καινοφανών μέτρων και θαρραλέων βημάτων για αναζωογόνησή της.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αόζ προσφέρει, όχι μόνο νέες ελπίδες στις προσπάθειες αναγέννησης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και νέες λεωφόρους για συνεργασία με τους διεθνείς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση