ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε αναζήτηση νέου ρόλου το ΝΑΤΟ

Η πρώτη αντίδραση της Κίνας στις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ήταν συγκρατημένη

Kathimerini.gr

Ενα βορειοατλαντικό σύμφωνο που θα φτάνει μέχρι τον Ειρηνικό; Οχι ακριβώς, αλλά το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι ωριμάζει. Για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον, μας προδιαθέτει η έκθεση της «επιτροπής σοφών» για το μέλλον του ΝΑΤΟ σε ορίζοντα δεκαετίας, η οποία παρουσιάστηκε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Αν και η Ρωσία διατηρεί τη θέση της ως ο υπ’ αριθμόν ένα στρατιωτικοπολιτικός αντίπαλος, η έκθεση «ΝΑΤΟ 2030» σηματοδοτεί θεαματική αλλαγή πολιτικής έναντι του ασιατικού γίγαντα. «Η Κίνα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται καλοήθης εμπορικός εταίρος, όπως η Δύση ήλπιζε ότι θα εξελισσόταν. Αντιπροσωπεύει την ανερχόμενη δύναμη του αιώνα μας και η Δύση οφείλει να προσαρμοστεί ανάλογα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος είχε λάβει γνώση της έκθεσης πριν από τη δημοσίευσή της.

Η «επιτροπή σοφών» συγκροτήθηκε από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ως αντίδραση στον αφορισμό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Η έκθεση της επιτροπής, που εκτείνεται σε 60 σελίδες, περιέχει 138 προτάσεις ώστε να διατηρήσει η Συμμαχία ισχυρό λόγο και ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

«Το ΝΑΤΟ είναι ζωντανό και αντιδρά ζωηρά, τόσο στις εγκεφαλικές λειτουργίες του όσο και ως προς το μυϊκό του σύστημα», δήλωσε στους πρεσβευτές της Συμμαχίας ο πρόεδρος της δεκαμελούς επιτροπής Γουές Μίτσελ, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο έργο του βοηθήθηκε από τον Γερμανό πρώην υπουργό Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, τον Γάλλο πρώην υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν και άλλες προσωπικότητες. Οι προτάσεις της επιτροπής θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τους πρώτους μήνες του 2020, όταν την αμερικανική προεδρία θα έχει αναλάβει πλέον ο Τζο Μπάιντεν, ένας πολιτικός που αποδίδει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη Συμμαχία από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση προτείνει τη συγκρότηση συμβουλευτικού σώματος του ΝΑΤΟ, το οποίο θα παρακολουθεί τις κινεζικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια της Δύσης, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη. Τονίζει, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης των συμμαχιών του ΝΑΤΟ με φίλες χώρες του Ειρηνικού και του Ινδικού, όπως η Αυστραλία.

Η πρώτη αντίδραση της Κίνας στις πληροφορίες που έρχονταν από τις Βρυξέλλες ήταν συγκρατημένη. Η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διάλογο με το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ευχή οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική οπτική έναντι της χώρας της.

Την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ απασχολεί και το μέλλον της αποστολής στο Αφγανιστάν, μετά την απόφαση του Τραμπ (την οποία δεν αναμένεται να ακυρώσει ο Μπάιντεν) για περιορισμό της αμερικανικής δύναμης στη χώρα σε μόλις 2.500 στρατιώτες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι η Συμμαχία αντιμετωπίζει ένα «δύσκολο δίλημμα: Να φύγουμε με τον κίνδυνο να ξαναγίνει το Αφγανιστάν βάση διεθνούς τρομοκρατίας ή να μείνουμε και να ρισκάρουμε μια αποστολή μακράς διαρκείας, με αναθέρμανση της βίας;».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ