Kathimerini.com.cy
Η μειωμένη προσέλευση στις κάλπες αποτελεί μέχρι στιγμής το βασικό χαρακτηριστικό των προεδρικών εκλογών, που βρίσκονται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί.
Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, κινητοποίησαν πλήρως τα επιτελεία των υποψηφίων, τα οποία, παρά την απαγόρευση μηνυμάτων προχώρησαν σε μαζικό κάλεσμα προς τον κόσμο για προσέλθει στις κάλπες.
Τα εν λόγω περιστατικά αποστολής γραπτών μηνυμάτων, πάντως, είναι εις γνώση του Γενικού Εφόρου Εκλογής, και όπως ανακοινώθηκε, διερευνώνται για ενδεχόμενη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.
Το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα των βουλευτικών εκλογών του 2016 και πάντως, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, αρκετά μακριά από τις προεδρικές του 2013: με κριτήριο το ποσοστό προσέλευσης μέχρι στις 3 το μεσημέρι, η απόκλιση είναι μεγάλη και κινείται περίπου στο 10%.
Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση των ποσοστών στις μεγάλες πόλεις, μεταξύ της σημερινής εκλογικής διαδικασίας και της αντίστοιχης του 2013.
Συγκεκριμένα, σήμερα έχουν καταγραφεί: Λευκωσία: 53,4%, Λεμεσός: 48,3%, Αμμόχωστος: 50%, Λάρνακα: 50%, Πάφος: 53%, Εξωτερικό: 40%.
Τα αντίστοιχα ποσοστά προσέλευσης των Προεδρικών του 2013, ήταν: Λευκωσία: 61,3%, Λεμεσός: 62,0%, Αμμόχωστος: 61,6%, Λάρνακα: 63,7%, Πάφος: 61,5%, Εξωτερικό: 40%.
Σε κάθε περίπτωση, η μειωμένη προσέλευση στις κάλπες αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο με πολλά σημαντικά ανοικτά ζητήματα για τη χώρα, όπως η πορεία της οικονομίας μετά την κρίση, η «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό και η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ταυτόχρονα, παράγοντας ο οποίος ενδέχεται να έχει διαδραματίσει ρόλο στη μειωμένη συμμετοχή είναι οι χαμηλοί τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας, μιας και, σύμφωνα με Κύπριους αναλυτές, πρόκειται πλέον για μια διαδικασία η οποία έχει μεταφερθεί από τις πλατείες και τα μπαλκόνια, στις προσωπικές επαφές των υποψηφίων πίσω από κλειστές πόρτες.