Kathimerini.gr
Εδώ και 30 χρόνια, πωλούσε βιβλία και κοσμήματα στην αγορά Μπαλάρο του Παλέρμο, μία από τις πιο παλαιές αλλά και ζωντανές αγορές της νότιας Ιταλίας. Τώρα, είναι σχεδόν έρημη. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η 62χρονη Γκράτσια Σαντάνγκελο έχασε σχεδόν όλους τους πελάτες της και μετά δυσκολίας αγωνίζεται να πληρώσει για τα βασικά, όπως τροφή και φάρμακα. Τώρα με το δεύτερο γύρο των απαγορευτικών μέτρων, είναι τυχερή εάν βγάλει ακόμη και 3 ευρώ την ημέρα.
Και δεν είναι η μόνη. Περίπου το 30% του ιταλικού πληθυσμού έχει δει το εισόδημά του να μειώνεται μετά την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 11,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Istat, την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Αυτοί που επλήγησαν πιο σκληρά από την πανδημία είναι οι κάτοικοι του ιταλικού Νότου, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που ζουν στις παρυφές των πόλεων και σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με οικονομολόγους. Για το λόγο αυτό και η κρατική βοήθεια ήταν μεγαλύτερη στον ιταλικό Νότο σε σχέση με τον πλούσιο Βορρά. Παρότι η νότια Ιταλία δεν γνώρισε μία τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση όπως αυτή στη βόρεια Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τώρα βιώνει μία σφοδρή αναζωπύρωση του ιού, που απειλεί να καταστήσει ακόμη μεγαλύτερο το πλήγμα στην τοπική οικονομία. «Παρότι ο βορράς υποφέρει πολύ περισσότερο από τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όταν θα εξέλθει από την κρίση θα υπάρξει πολύ πιο δυνατή ανάκαμψη στις περιοχές με τις περισσότερες υποδομές και τη μεγαλύτερη εξειδίκευση εργασίας, με τις πιο καταστροφικές συνέπειες να αναμένονται στις πιο ευάλωτες περιοχές της Ιταλίας, οι οποίες έχουν μείνει πίσω στις ψηφιακές υπηρεσίες και στις υποδομές», αναφέρει η Βαλεντίνα Μελιτσιάνι του Πανεπιστημίου LUISS στην Ρώμη.
Στη Σικελία ειδικά, το lockdown «υπήρξε καταστροφή για πολλά άτομα που βρίσκονταν ήδη σε δεινή κατάσταση», αναφέρουν τοπικοί παράγοντες. Ακόμη και πριν από την πανδημία, ο ιταλικός Νότος είχε πολύ μικρότερη αναλογία πληθυσμού στην αγορά εργασίας συγκριτικά με οιαδήποτε άλλη περιοχή της Ευρώπης, μία πολύ μεγαλύτερη «μαύρη» οικονομία και ζοφερές προοπτικές για την απασχόληση, ειδικά για νέους και γυναίκες. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές του Νότου διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η νότιος Ιταλία έχει τα πρωτεία στην προσωρινή και χαμηλόμισθη εργασία, ενώ οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν σχέση με το λιανεμπόριο, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Επίσης, περισσότερα από το ήμισυ των παιδιών από φτωχές οικογένειες του Νότου δεν έχουν internet στο σπίτι τους και συνεπώς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση στη διάρκεια των lockdowns. O Mάσιμο Ρόντα, οικονομολόγος της Confindustria, προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες από την κατάσταση αυτή θα διαρκέσουν χρόνια, ειδικά στο Νότο και σίγουρα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους νέους και τα άτομα με λιγότερη εξειδίκευση.
Περί τα 4,6 εκατ.άτομα ήτοι το 7,7% του πληθυσμού, ζούσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας το 2019 συγκριτικά με το 8,4% του 2018.