ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Λακκοτρύπης: Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν τους Τ/κ

Ο υπ. Ενέργειας σε συνέντευξη του στην «Κ» ξεκαθαρίζει πως με άλυτο το πολιτικό πρόβλημα η Τουρκία δεν έχει ρόλο στα ενεργειακά.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως η λύση του κυπριακού αλλά και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαράβατες προϋποθέσεις για συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά δρόμενα της Αν. Μεσογείου στέλνει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» στο περιθώριο συνεδρίου του Economist για την Αν. Μεσόγειο ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Κύπρο θα είναι ένα κίνητρο για την Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι και να συνεισφέρει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν τους Τουρκοκύπριους, τα δικαιώματα των οποίων η χώρα υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται. Όπως λέει στη συνέντευξή του, αν υιοθετήσει κάποιος τη λογική της Άγκυρας, που δεν αναγνωρίζει ότι η Κύπρος έχει ΑΟΖ πέρα από τα 12 ν.μ. δυτικά της νήσου, η κυπριακή ΑΟΖ περιορίζεται στο 30% της σημερινής της επιφάνειας.

«Με αυτή τη λογική όλες οι μέχρι σήμερα ανακαλύψεις θα ανήκαν σε άλλες χώρες: το «Αφροδίτη» στο Ισραήλ, το «Καλυψώ» και το «Γλαύκος» στην Αίγυπτο… Αν λοιπόν υιοθετήσεις αυτήν την πολύ περίεργη άποψη, αναρωτιέσαι πώς προστατεύσεις τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όταν προσπαθείς να περιορίσεις την ΑΟΖ τους στο 30% αυτού που είναι στην πραγματικότητα»;

East Med Gas Forum

Ο κ. Λακκοτρύπης έκανε αναφορά στο πλαίσιο συνεργασίας του συνόλου χωρών της περιοχής και όχι μόνο ένα πλαίσιο από το οποίο απουσιάζει η Τουρκία και το οποίο τυγχάνει υποστήριξης από Ε.Ε. και ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως το East Med Gas Forum δεν αποκλείει της Τουρκία. «Όλοι οι άλλοι που συνεργάζονται, μοιράζονται κοινές αξίες, σέβονται ο ένας τον άλλον, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Σέβονται τα δικαιώματα των άλλων να εκμεταλλεύονται τις φυσικές τους πηγές.

Δεν είναι ένα κλαμπ ή συνεργασία που αποκλείει κάποιον, η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη, εφόσον σεβαστεί τους κανόνες πάνω στους οποίους ιδρύθηκε». Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο κάτι που όπως είπε αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τους επενδυτές. Έφερε ως παράδειγμα την Αίγυπτο με την οποία πρόσφατα η Κύπρος υπέγραψε διακρατική συμφωνία που «κατοχυρώνει τη δικαιοδοσία, τους κανόνες ασφάλειας που θα τηρούμε… τους κανόνες του παιχνιδιού. Τη συμφωνία τη ζήτησαν οι επενδυτές, οι εταιρίες, διότι θέλουν επενδυτική βεβαιότητα που ξεπερνά τις σχέσεις των τωρινών κυβερνήσεων, καθώς οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, που ενσωματώνεται σε μία διακρατική συμφωνία, διότι αυτά τα έργα διαρκούν για δεκαετίες». Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης κάτι ανάλογο θα γίνει και με τον αγωγό ΦΑ EastMed.

Υποδομές

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» πως τα βεβαιωμένα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί δεν μπορούν να υποστηρίζουν ένα τερματικό υγροποίησης ΦΑ (LNG) επί κυπριακού εδάφους. Στο τραπέζι όπως είπε βρίσκονται τόσο ο EastMed όσο και το LNG. Το τι θα προκριθεί «θα εξαρτηθεί από τα κοιτάσματα. Πρέπει να συνεχίσουμε, λοιπόν, τις έρευνες, να δούμε πόσα κοιτάσματα έχουμε, και ποιες επιλογές βγάζουν νόημα» – αυτό εξαρτάται από βασικά ερωτήματα, όπως το αν υπάρχει αγορά για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, και σε ποια τιμή, καθώς πρέπει να είναι ανταγωνιστικό. Όπως τονίζει, όμως, «δεν μιλάμε για τεχνολογίες, αλλά για έναν διάδρομο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ε.Ε., και αυτός θα αποτελείται από διαφορετικές τεχνολογίες: αγωγούς, σταθμούς υγροποίησης, ίσως και επιπλέοντες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση