Kathimerini.gr
Τη θέση ότι η πιο μακρά διαδικασία έγκρισης του εμβολίου είναι η ασφαλέστερη επιλογή, εξέφρασε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στον απόχη της έγκρισης από τη Βρετανία, που έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης η οποία δίνει το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, o ΕΜΑ αναφέρει πως θεωρεί ότι η υπό προϋποθέσεις έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, αποτελεί τον πιο κατάλληλο ρυθμιστικό μηχανισμό, για να για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας.
Ο Οργανισμός συμπλήρωσε ακόμη πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα στρατηγική που επελέγη από τη Βρετανία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει πως θα γνωστοποιήσει το πόρισμά της έως τις 29 Ιανουαρίου, με την Κομισιόν να διευκρινίζει πως, εφόσον δοθεί η έγκριση, το εμβόλιο θα βγει στην αγορά λίγες ημέρες μετά.
Γερμανός υπ. Υγείας: Η Βρετανία του Brexit ενέκρινε ευρωπαϊκό εμβόλιο
Το να γιορτάζει κανείς την γρήγορη έγκριση από τη Βρετανία του εμβολίου των BioNtech/ Pfizer κατά του κορωνοϊού ως όφελος του Brexit είναι άστοχο, καθώς το ίδιο το εμβόλιο είναι προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία έχει αποχωρήσει η Βρετανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Ο Σπαν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ενώ η Βρετανία ήταν η πρώτη που ενέκρινε το εμβόλιο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα ακολουθήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Η διαφορά χρόνου οφείλεται στο ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια διαδικασία έκτακτης έγκρισης, ενώ η ΕΕ μια τακτική διαδικασία.
«Αλλά, μερικά σχόλια για το Brexit στους Βρετανούς φίλους μου: η Biontech είναι ένα ευρωπαϊκό επίτευγμα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός ότι αυτό το ευρωπαϊκό προϊόν είναι τόσο καλό που η Βρετανία το ενέκρινε τόσο γρήγορα δείχνει ότι στην κρίση η ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία είναι η καλύτερη», δήλωσε ο ίδιος. Από κάποιες πλευρές έγιναν υπαινιγμοί ότι το γεγονός πως η Βρετανία έχει τη δική της διαδικασία έγκρισης φαρμάκων σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό.