Kathimerini.gr
Νίνα Μαρία Πασχαλίδου
Για μικρές αποκλίσεις των δημοσκοπήσεων από το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών κάνει λόγο ο Ντέιβιντ Παλαιολόγος, Ελληνοαμερικανός δημοσκόπος και διευθυντής του Political Research Center στο Πανεπιστήμιο Suffolk. Ο ίδιος θεωρεί πως «το αφήγημα του προέδρου Τραμπ να κερδίζει συντριπτικά τις εκλογές καταρρίφθηκε», με την ποσοστιαία διαφορά στο προβάδισμά του από την υποψήφια των Δημοκρατικών να ανέρχεται μόλις στο 2%.
«Στις επόμενες εκλογές αντί να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και άλλους δημοσκόπους για τυχόν λάθη, θα υπάρχει ένα μηχάνημα το οποίο θα αξιολογείται για την ακρίβειά του».
«Oι μέρες μας ως δημοσκόπων είναι μετρημένες» τονίζει ωστόσο ρίχνοντας μια ματιά στο κοντινό μέλλον, όπου «μια κεντρική πλατφόρμα δημοσκοπήσεων AI, είτε με ανθρώπινη φωνή και γραπτά μηνύματα που θα αποστέλλονται καθημερινά είτε και με online ερωτηματολόγια, θα διεξάγει δημοσκοπήσεις κάθε βράδυ σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού».
– Είχαν τελικά μεγάλη απόκλιση οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ;
– Ξέρετε, δεν νομίζω ότι τόσες πολλές δημοσκοπήσεις ήταν λάθος. Ναι υπήρχαν κάποιες δημοσκοπήσεις που είχαν μεγάλη απόκλιση, κυρίως στις αμφίρροπες πολιτείες, και ήταν πέρα από το περιθώριο σφάλματος. Δεν θέλω να περιαυτολογήσω αλλά στις δημοσκοπήσεις του Suffolk, είχαμε και πάλι μια πολύ καλή χρονιά. Ημασταν εντός του περιθωρίου λάθους, σε όλες τις αναμετρήσεις (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων, προεδρία). Η αλήθεια είναι πως οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές του 2016 και του 2020 είχαν μεγαλύτερη απόκλιση. Και γενικότερα, οι μέσοι όροι των δημοσκοπήσεων είχαν απόκλιση δύο μονάδες κατά μέσο όρο από το αποτέλεσμα. Υπήρχαν κάποιοι δημοσκόποι που ήταν μακριά, αλλά όχι η πλειονότητα.
– Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις που εντοπίζονται;
– Μπορώ να μιλήσω για εμάς, στο Suffolk. Ωστόσο παρόμοια είναι η εικόνα για όλους. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν διεξήγαμε δημοσκοπήσεις στις πολιτείες που πιστεύαμε ότι ο Τραμπ επρόκειτο να κερδίσει. Ετσι, δεν κάναμε δημοσκόπηση στην Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Αριζόνα ή τη Νεβάδα. Εστιάσαμε λοιπόν στις πολιτείες που πιστεύαμε ότι οι υποψήφιοι ήταν πολύ κοντά, οι οποίες ήταν οι πολιτείες της «ζώνης της σκουριάς» (Rust Belt), το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Πενσιλβάνια. Είχαμε προβλέψει ισοπαλία στο Μίσιγκαν, όπου ο Τραμπ κέρδισε τελικά με 1,4 μονάδες και στην Πενσιλβάνια, όπου ο Τραμπ κέρδισε με δύο μονάδες διαφορά. Είμαστε μέσα στο περιθώριο λάθους λοιπόν. Και μετά στο Ουισκόνσιν, είχαμε τον Τραμπ να κερδίζει με μια μονάδα διαφορά και τελικά κέρδισε με έναν πόντο. Αλλά ακόμη και αυτές τις μικρές αποκλίσεις, η διεθνής κοινότητα κυρίως, τις αντιλαμβάνεται ως τεράστια αποτυχία. Και επειδή ο νικητής τα παίρνει όλα, ο Τραμπ κέρδισε αυτές τις τρεις κρίσιμες πολιτείες με 4,4% και πήρε το 100% των ψήφων των εκλεκτόρων.
Νομίζω επίσης πως πολλοί βιάστηκαν να δώσουν στον πρόεδρο Τραμπ ένα προβάδισμα της τάξεως του 6%. Αυτό το ποσοστό θα ήταν όντως μια πρωτοφανής διαφορά για έναν υποψήφιο. Ομως είμαστε πιο κοντά στο 50% για τον Τράμπ και στο 48% για τη Χάρις. Η συνολική διαφορά είναι στις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτή τη στιγμή, με την Καλιφόρνια, μια μπλε πολιτεία, να μετράει ακόμη ψήφους για το Κογκρέσο, το αποτέλεσμα συνεχίζει να διαμορφώνεται όσο μιλάμε. Οπότε νομίζω ότι το αφήγημα του προέδρου Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών πως κέρδισαν συντριπτικά τις εκλογές καταρρίφθηκε.
– Ποιες βελτιώσεις θα γίνουν στο πεδίο των δημοσκοπήσεων στις επόμενες εκλογές;
– Oι μέρες μας ως δημοσκόπων είναι μετρημένες. Σύντομα πιστεύω θα υπάρξει μια κεντρική πλατφόρμα δημοσκοπήσεων ΑΙ, είτε με ανθρώπινη φωνή, είτε με γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται καθημερινά, η οποία θα διεξάγει δημοσκοπήσεις κάθε βράδυ. Και εμείς οι δημοσκόποι θα κληθούμε να σχεδιάσουμε αυτά τα προγράμματα. Σε πολλούς δεν αρέσουν οι δημοσκόποι. Δεν θέλουν να μας ακούσουν. Αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα μας χρειάζεται πλέον. Θα λειτουργεί από μόνο του.
– Αρα δεν θα κατηγορούμε πια τους δημοσκόπους;
Το πρόγραμμα AI θα είναι υπόλογο. Και θα προσαρμόζεται ανάλογα. Για παράδειγμα, αν κάνει μια ερώτηση που προκαλεί πολλές καθυστερήσεις ή σύγχυση, τότε θα αναπροσαρμόσει και θα υποβάλει την ερώτηση με διαφορετικό τρόπο ή δεν θα κάνει την ερώτηση καθόλου. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκωδικοποιεί ανοιχτές απαντήσεις αστραπιαία, ενώ εμείς το κάνουμε χειροκίνητα. Ενα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά και άλλες μεθοδολογίες, να κατηγοριοποιεί τις απαντήσεις, να βγάζει μια σύνοψη άμεσα, μια ανάλυση. Οπότε στις επόμενες εκλογές αντί να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και άλλους δημοσκόπους για τυχόν λάθη, θα υπάρχει ένα μηχάνημα το οποίο θα αξιολογείται για την ακρίβειά του.