Του Απόστολου Τομαρά
Η επταήμερη αντοχή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, τα οποία είχαν αποφασισθεί από την κυβέρνηση και είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, υπό μια έννοια μπορεί να θεωρηθεί και ως φυσιολογική εξέλιξη, αν ληφθεί υπόψη η έντονη υποστήριξη από ένα κομμάτι της κυβέρνησης του ανοίγματος της εστίασης. Μια εξέλιξη η οποία δεν επιτεύχθηκε νωρίτερα λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών που τελικά οδήγησαν στο τρίτο Lockdown πριν από το Πάσχα. Το Lockdown αυτό, όπως φάνηκε, έδωσε αποτελέσματα, ρίχνοντας κατακόρυφα τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους επιδημιολογικούς δείκτες. Η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων πολύ κάτω από τα 300, η κατακόρυφη μείωση του ποσοστού θετικότητας, αλλά και ο μικρός αριθμός νέων ασθενών που χρήζουν νοσηλείας ή μακρόχρονης νοσηλείας αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αναθεώρηση των αρχικών κατευθύνσεων, ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικοί.
Η κατάσταση που θα επικρατήσει από Δευτέρα μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια της εκφρασμένης βούλησης του ιδίου του προέδρου της Δημοκρατίας, πριν από το τελευταίο Lockdown να πάρει πάνω του το άνοιγμα του χώρου της εστίασης, η οποία όμως τη συγκεκριμένη στιγμή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Η βούληση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη από το πιεστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ένεκα και των εκλογών της 30ής Μαΐου. Επί του προκειμένου το παρασκήνιο είναι πλούσιο την ώρα που οι απόψεις των ειδικών συνεχίζουν να διακρίνονται από επιφυλακτικότητα. Ωστόσο, για τα βήματα που έγιναν, φαίνεται να ελήφθησαν περισσότερο υπόψη οι πολιτικές παρά οι επιδημιολογικές παράμετροι.
Διακόσια και πέφτουν
Η επιδημιολογική καταγραφή του τελευταίου επταημέρου αναμφίβολα αποτελεί επιβεβαίωση της σθεναρής επιμονής της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο σκληρό μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, που σε κάποιες περιπτώσεις ανάγκασε το κυβερνητικό σχήμα να οδηγηθεί σε λεπτές ισορροπίες. Η παρούσα εβδομαδιαία επιδημιολογική εικόνα με τελευταία καταγραφή τα 171 νέα κρούσματα της περασμένης Παρασκευής επί συνόλου 92.823 τεστ και ποσοστό θετικότητας 0,18%, αναμφίβολα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπλέον διορθωτικές κινήσεις, όπως αυτές που αποφασίσθηκαν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους εξωτερικούς χώρους. Οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το Υπουργικό Συμβούλιο λήφθηκαν υπό την έντονη ανησυχία ειδικών και όχι μόνο, και υπό το πρίσμα πως η όλη κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Ειδικά στον χώρο των επιδημιολόγων, όπως πληροφορείται η «Κ», υπάρχουν απόψεις που δεν αποκλείουν μια νέα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών το επόμενο διάστημα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι όποιες ενστάσεις για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, δεν αφορούν τόσο την αναγκαιότητα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όσο τον χρόνο λήψεως των αποφάσεων αυτών. Οι ειδικοί αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί, με το σκεπτικό ότι η παρούσα εικόνα αντικατοπτρίζει την περίοδο του τρίτου Lockdown.
Νέα έξαρση
Υπό τις περιστάσεις το ευνοϊκότερο σενάριο για όσους εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, θα ήταν η κυβέρνηση να εγκρίνει νέες χαλαρώσεις εφόσον υπάρξουν τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις πρώτες χαλαρώσεις από το τελευταίο Lockdown. Την άποψη αυτή φαίνεται να υποστήριζε και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος εμφανίζεται ως ο αποδέκτης των πιέσεων του παρασκηνίου πριν από τις τελικές αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής. Εν ολίγοις, αυτό το οποίο υποστηρίζεται είναι πως από την παρούσα εικόνα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της επιδημίας παρά το γεγονός ότι η Κύπρος φαίνεται να καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσοι και ειδικοί επιθυμούσαν να δουν τα στοιχεία των ημερήσιων καταγραφών της ερχόμενης εβδομάδας προτού γίνουν χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα. Η άποψη αυτή τελικά δεν υπερίσχυσε αλλά προκρίθηκε μεταξύ άλλων η κατάργηση του επταήμερου SafePass σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η απαγόρευση μετακινήσεων θα ξεκινά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας. Οι νέες χαλαρώσεις αποδίδονται στη βαθμιαία άρση των περιορισμών και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριοποίησης.
Προς αποχώρηση ο υπουργός Υγείας
Πίσω από τις τελευταίες χαλαρώσεις φαίνεται να υπάρχει ένα πλούσιο παρασκήνιο, το οποίο αγγίζει και ζητήματα που άπτονται της τωρινής σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος. Οι επερχόμενες χαλαρώσεις αποκαλύφθηκαν υπό τη μορφή διαρροών πολύ πριν κλειδώσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής. Όπως έγραψε εγκαίρως η ηλεκτρονική «Κ», οι χαλαρώσεις είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις, πολιτικές και κομματικές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αποδέκτης των πιέσεων φερόταν να είναι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Πληροφορίες που υπάρχουν, φέρουν τον κ. Ιωάννου να έφθασε στα όριά του, όταν ενώπιον του τέθηκε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας των τεστ από 72 ώρες σε μια εβδομάδα για τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Μπροστά στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από την άρνηση του υπουργού Υγείας, η χρυσή τομή βρέθηκε στο σενάριο μερικής κατάργησης των SafePass σε εξωτερικούς χώρους. Η λύση αυτή θεωρήθηκε προτιμότερη από τη χρονική επιμήκυνση των τεστ και επικοινωνιακά πιο αποτελεσματική. Εμπλοκή στις παρασκηνιακές διεργασίες φέρεται να είχε και η Πινδάρου που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ο αρχικός δέκτης των πιέσεων που ασκούνταν για νέες χαλαρώσεις από επαγγελματίες στο χώρο εστίασης. Η τροπή που προσέλαβε το όλο θέμα, έφερε στην επιφάνεια και το ζήτημα παραμονής του υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση. Ένα θέμα που δεν είναι καινούργιο και φαίνεται να έχει τεθεί στο Προεδρικό σε ανύποπτο χρόνο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, λένε πως ο κ. Ιωάννου δεν επιθυμούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση την παρούσα χρονική στιγμή, πλην όμως μετά τις εκλογές φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε συναινετικό διαζύγιο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ